Τι είναι και τι θέλει το Αριστερό Σχήμα Ιλίου

Tο Αριστερό Σχήμα Ιλίου (Α.Σ.Ι.) είναι μια πλατιά δημοκρατική δημοτική κίνηση, με σαφή αντισυστημικά-κινηματικά και μετωπικά χαρακτηριστικά. Αποτελείται από ενεργούς πολίτες, εργαζόμενους, άνεργους, νέους-νέες, απλούς καθημερινούς ανθρώπους της γειτονιάς. Συσπειρώνει συμπολίτες μας με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, που σε κεντρικό επίπεδο δεν ψηφίζουν το ίδιο κόμμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των φίλων-μελών του Α.Σ.Ι., είναι ανένταχτος κόσμος που συμφωνεί όμως στα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου που ζούμε και στις υποχρεώσεις και νέα καθήκοντα της αυτοδιοίκησης:

[divider]Α) ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΚΗΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ζούμε σε μια καθημαγμένη χώρα υπό νεοαποικιακό έλεγχο και Τροϊκανή επιτήρηση, από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ. Η συγκυβέρνηση (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) εκτελεί σχέδιο εξόντωσης του λαού. Με όχημα την εξυπηρέτηση του χρέους έχει συντελεστεί η μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική καταστροφή σε καιρό ειρήνης. Η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας, οι εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση, οι νέοι μεταναστεύουν, οι άνεργοι πληθαίνουν, αλλά οι μνημονιακές κυβερνήσεις ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών και την υπακοή στην τρόικα και στην Ε.Ε. Από τη μεριά μας, το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμεείναι αυτό της συμβολής μας σε ένα ρεύμα ανατροπής αυτής της καταστροφικής πολιτικής.

Η Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μείωση θεσμοθετημένων πόρων πάνω από 65%. Σε συνδυασμό με τη μεταφορά πάνω από 240 αρμοδιοτήτων χωρίς τη χορήγηση των αναγκαίων πόρων, οδηγείται σε κατάρρευση. Ο Καλλικράτης σχεδιάστηκε από την αγορά, εγκρίθηκε από την τρόικα και ειδικά την ΕΕ, ψηφίστηκε από την κυβέρνηση και υλοποιείται από τους πρόθυμους περιφερειάρχες και δημάρχους σε τοπικό επίπεδο. Οι πόροι των δήμων, σύμφωνα με τον Καλλικράτη προέρχονται από τους ΚΑΠ (Κεντρικά Αυτοτελείς Πόρους), δηλαδή από τη φορολογία και από το ΕΣΠΑ. Ειδικά οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, περνούν πλέον, σχεδόν αποκλειστικά, μέσα από ΜΚΟ που αποτελούν το νέο πεδίο που διαπρέπουν οι διαπλεκόμενοι των κυβερνητικών κομμάτων. Οι ίδιοι που φαλίρισαν το κράτος και έκλεψαν τα ταμεία, σήμερα κάνουν πάρτι με αυτά τα κονδύλια.

Στην πράξη βέβαια η συγκυβέρνηση δίνει όλα τα φορολογικά έσοδα που με αίμα πληρώνει ο λαός, στους δανειστές και στους τοκογλύφους, αφήνοντας ακάλυπτες τις υποχρεώσεις της, στην Παιδεία, στην Υγεία, στα Ταμεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σήμερα, ακόμη κι αν μια Δημοτική ή Περιφερειακή Αρχή χρηματοδοτεί προγράμματα από το ΕΣΠΑ, δεν μπορεί να παραιτείται από την έμπρακτη και αγωνιστική διεκδίκηση να καλύπτονται οι αυτοδιοικητικές και όλες οι κοινωνικές ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ΕΣΠΑ όχι μόνο έχει ημερομηνία λήξης, αλλά δίνεται και υπό συγκεκριμένους κωδικούς – κατευθύνσεις, και υπό το γνωστό κύκλωμα σχέσεων – εξαρτήσεων με τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών. Δομές που σήμερα μπαίνουν σε τέτοια χρηματοδότηση, υπογράφουν ταυτόχρονα και την ημερομηνία λήξης τους.

Ειδικά, μετά και τη ψήφιση του τρίτου μνημονίου που αφορά άμεσα την αυτοδιοίκηση, προβλέπεται αναστολή προσλήψεων και ένταξη των Δήμων σε καθεστώς επιτήρησης, εποπτείας και προγράμματος εξυγίανσης, οι όροι του οποίου καθορίζονται από την τρόικα. Δύο από τους όρους που θέτουν οι δανειστές σε μια τέτοια περίπτωση είναι η υποχρεωτική επιβολή αύξησης τελών καθώς και η ένταξη των πόρων – εσόδων στο ταμείο εξυγίανσης του προγράμματος (εξοφλώντας δηλαδή τις υποχρεώσεις προς τους τοκογλύφους Δανειστές).

Επομένως, τα περιθώρια μιας φιλολαϊκής διαχείρισης χωρίς την έμπρακτη αμφισβήτηση και διεκδίκηση, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της συν-διαχείρισης είναι πολύ περιορισμένα. Για αυτό και ο αγώνας για επιβίωση και αξιοπρέπεια σε τοπικό επίπεδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με τη πολιτική της ρήξης και ακύρωσης βασικών επιλογών και πολιτικών της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Β) Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Επικρατεί μια λογική που λέει ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε μέσα σε αυτό το κεντρικό περιβάλλον. Ότι σε αυτή την κατάσταση αναγκαστικά θα έχουμε δημάρχους διαχειριστές και μάνατζερ που εφαρμόζουν τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις σε βάρος των πολιτών. Ότι μια αριστερή δημοτική αρχή δεν θα διαφέρει σε πολλά πράγματα από μια δεξιά.

Κανονικά,μια προοδευτική, αριστερή δημοτική αρχήδεν θα σεβαστεί το πλαίσιο και τις πολιτικές που έφεραν την καταστροφή. Δεν θα σεβαστεί ούτε τις πολιτικές δυνάμεις που σχεδίασαν το έγκλημα, ούτε την κεντρική εξουσία που το εκτέλεσε με πρωτοφανές μίσος και περιφρόνηση για τον εργαζόμενο κόσμο. Μια δημοτική αρχή που θέλει να υπηρετήσει τους πολίτες και την κοινωνία δεν μπορεί παρά να έρθει από την πρώτη στιγμή σε ρήξη με την κυβέρνηση, με τη μνημονιακή νομιμότητα και να θέσει τον εαυτό της, την τοπική της εξουσία, το δυναμικό και τον μηχανισμό της Αυτοδιοίκησης στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι έχει κόστος και αλλεπάλληλες μεγάλες ρήξεις και συγκρούσεις.

Σήμερα, μια αριστερή δημοτική ή περιφερειακή κίνηση, οφείλει να έχει τρεις μεγάλους στόχους στην προμετωπίδα της:

  1. Να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος επιβίωσης που όλο και περισσότερο αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας. Η επιβίωση είναι το κεντρικό πρόβλημα, σήμερα για την κοινωνία και το λαό. Απέναντι σε αυτό το πρόβλημα που δημιουργείται από τις μνημονιακές πολιτικές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει λόγο, αρμοδιότητα και ευθύνη, που δεν εξαντλείται στα ψηφίσματα και στις άνευρες διαμαρτυρίες. Πέρα από το να μετατραπεί η Αυτοδιοίκηση σε κέντρο αγώνα και βασικό κύτταρο του λαϊκού κινήματος, με τις λίγες έστω δυνατότητές της, τους περιορισμένους πόρους της και τον υπαρκτό μηχανισμό της, μπορεί να θέσει σε λειτουργία δομές κοινωνικής πολιτικής για τη λαϊκή αλληλεγγύη και επιβίωση.

  2. Να προωθήσει σε τοπικό επίπεδο την πιο πλατιά και συμμετοχική δημοκρατία, δίνοντας διαρκώς και αδιάλειπτα το λόγο στους δημότες, υποτασσόμενη αποκλειστικά στη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

  3. Να αποκαταστήσει την πνιγμένη Αυτοδιοίκηση ερχόμενη σε ευθεία σύγκρουση με τις κυβερνητικές πολιτικές, υπερβαίνοντας ή παρακάμπτοντας την τυπική μνημονιακή νομιμότητα και τα όρια που θέτει η κεντρική εξουσία, διαχειριζόμενη τα πράγματα με κριτήριο το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, ενάντια στο συμφέρον της κεντρικής εξουσίας.

Γ) ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ Α.Σ.Ι. ΣΤΟ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η εφαρμογή όλο και πιο απάνθρωπων μέτρων π.χ. μαζικές απολύσεις σε εργασιακούς χώρους, κατασχέσεις καταθέσεων, ξεπούλημα τομέων στρατηγικής και εθνικής σημασίας έως και των παραλιών της χώρας, συρρίκνωση της δημοκρατίας, αναίρεση των εναπομεινάντων δικαστικών αποφάσεων υπέρ των εργαζομένων (π.χ. καθαρίστριες, χαλυβουργία, σχολικοί φύλακες κτλ), το τροφοδοτούμενο κλίμα ανάθεσης, η απουσία ελπίδας και η ψυχολογία της αναποτελεσματικότητας αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία για την επιβίωση του σάπιου πολιτικού συστήματος.

Το Α.Σ.Ι ενισχύοντας τα μετωπικά-κινηματικά και αντισυστημικά του χαρακτηριστικά, μέσα από την συνεχόμενη παρέμβαση στην τοπική κοινωνία και την αναβάθμιση της υπάρχουσας συγκρότησής του, κινείται με βάση τις παρακάτω κατευθύνσεις/άξονες:

α) Συμβολή σε ένα ρεύμα ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής και προάσπισης της δημοκρατίας που συρρικνώνεται από τον φασισμό, είτε από την επίσημη –κυβερνητική εκδοχή είτε από την εγκληματική – ναζιστική του εκδοχή.

β) Στήριξη έως και πρωταγωνιστική συμμετοχή μας σε ζητήματα κοινωνικής αντίστασης και αλληλεγγύης, που θα ενώνουν το λαό στη πράξη, αλλά και

γ) Ανάδειξη και προβολή ότι αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε ένα Δήμο στην υπηρεσία των πολιτών

Με το ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΧΗΜΑ ΙΛΙΟΥ, παλεύουμε να καταργήσουμε τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που είναι η εφαρμογή των μνημονίων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

  • Χρειαζόμαστε ένα Δήμο που έχει ως προτεραιότητα τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών και όχι τα συμφέροντα των δανειστών.

  • Εφαρμόζουμε τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, δημιουργούμε λαϊκούς θεσμούς, επιτροπές ανά συνοικία και γειτονιά, αποδίδουμε τη λήψη των αποφάσεων στις λαϊκές συνελεύσεις.

  • Δημιουργούμε μια άλλη καθημερινότητα στις γειτονιές μας, αυτή της αλληλεγγύης και της αδιάκοπης πάλης. Διαμορφώνουμε νέες μορφές οργάνωσης, ανοίγουμε τη συζήτηση για έναν άλλο δρόμο, των μικρών μαχών και των μεγάλων ανατροπών.

  • Βελτιώνουμε άμεσα τη ζωή μας, ενάντια στη βάρβαρη λιτότητα και την υποταγή σε Ε.Ε-ΔΝΤ και κεφάλαιο.

Με το ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΧΗΜΑ ΙΛΙΟΥ διεκδικούμε:

  • Την αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, για να μην ξεπουληθούν οι υποδομές αλλά να περάσουν σε κοινωνικό έλεγχο. Παράλληλα συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες για κοινωνικά ιατρεία και δημόσιας παροχής πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη πόλη μας.

  • Δημόσια και δωρεάν Παιδεία, με πραγματική στήριξη των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών δομών.

  • Την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος και τον δημόσιο χαρακτήρα των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου μας.

  • Τη μη παράδοση σε ντόπιους και ξένους επίδοξους εκμεταλλευτές και διαπλεκόμενους εργολάβους της διαχείρισης των απορριμμάτων.

  • Τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις και στις μειώσεις μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

  • Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

  • Την αντιμετώπιση του φασισμού και του ρατσισμού δημιουργώντας μέτωπα αντίστασης στις γειτονιές.

Δ) ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Α.Σ.Ι.

Η Γενική Συνέλευση της δημοτικής μας κίνησης είναι το ανώτερο όργανο, έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και γίνεται το αργότερο ανά 2 μήνες. Στη Γ.Σ. συνδιαμορφώνονται και αποφασίζονται οι βασικές κατευθύνσεις-άξονες παρέμβασης μας. Η επικύρωση γίνεται με ψηφοφορία μελών και φίλων. Η απόφαση παίρνεται με απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας (λιγότεροι από τα μισά εγγεγραμμένα μέλη – φίλους του Α.Σ.Ι.), η Γενική Συνέλευση μπορεί να διεξαχθεί χωρίς να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα.

Ο κάθε φίλος-μέλος, συμβάλει στην υλοποίηση των αποφάσεων της Γ.Σ. στο βαθμό που θέλει και μπορεί. Τις ψηφισμένες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης τις σέβονται και τις αποδέχονται όλα τα μέλη –φίλοι της δημοτικής κίνησης. Τις διαδικασίες μπορεί να τις παρακολουθεί όποιος θέλει, με την προϋπόθεση σχετικής ομόφωνης απόφασης των φίλων – μελών του Α.Σ.Ι.

Μονοθεματικές συζητήσεις μελών και φίλων της Δημοτικής Κίνησης διεξάγονται ώστε να προωθούν και να εξειδικεύουν τις αποφάσεις της Γ.Σ. ή την κίνηση του Α.Σ.Ι. σε επιμέρους ζητήματα.

Το Συντονιστικό εκλέγεται από τη Γ.Σ. ανά δυόμισι χρόνια. Το συντονιστικό συνεδριάζει γνωστή ημέρα και ώρα και μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος φίλος-μέλος του ΑΣΙ θέλει, με δικαίωμα λόγου. Το Συντονιστικό έχει στην ευθύνη του τη λειτουργία της δημοτικής ομάδας και των συνοικιακών/θεματικών ομάδων. Το Συντονιστικό είναι υπεύθυνο για τη συνολική λειτουργία της Δημοτικής Κίνησης ενδιάμεσα των Γενικών Συνελεύσεων.

Η Δημοτική Ομάδα συγκροτείται από τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους του Α.Σ.Ι. και μέλη – φίλους της Δημοτικής Κίνησης που ορίζονται από τη Γενική Συνέλευση. Έχει στην αρμοδιότητά της να αντλεί και να επεξεργάζεται πληροφορίες που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Η Δημοτική Ομάδα πέρα από τα τακτικά της μέλη, συγκροτεί και ένα δίκτυο συνεργατών της. Έχει στην ευθύνη της να προετοιμάζει και να διαμορφώνει την τοποθέτηση του Α.Σ.Ι. στα βασικά ζητήματα των Δημοτικών Συμβουλίων. Τέλος πρέπει να συμβάλει ώστε να μεταφέρει υπαρκτά ζητήματα/προβλήματα της τοπικής κοινωνίας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο Α.Σ.Ι. λειτουργούν περιοδικά ομάδες συνοικίας και θεματικές ομάδες. Οι ομάδες συνοικίας αποτελούνται από τα μέλη-φίλους του Α.Σ.Ι. που μένουν στην ίδια περιοχή. Στόχος είναι να βρίσκονται και να προσπαθούν να δρουν στην περιοχή τους με βάση τις κατευθύνσεις του ΑΣΙ, τις κεντρικές πρωτοβουλίες που αποφασίζει η Γ.Σ. ή τα επιμέρους ζητήματα της συνοικίας τους. Αποτελούν τον συνδετικό κρίκο της Γ.Σ. με τις περιοχές, μεταφέρουν τα ιδιαίτερα και πιο συγκεκριμένα τοπικά ζητήματα και προσπαθούν να εντάξουν τον κόσμο των γειτονιών στην κίνηση τους.

Τα έσοδα του Α.Σ.Ι. προέρχονται από τις οικονομικές συνδρομές και ενισχύσεις των μελών και φίλων του, ενώ ο οικονομικός απολογισμός και ο έλεγχος εσόδων – εξόδων είναι αντικείμενο συζήτησης και έγκρισης ετησίως από τη Γ.Σ. Μέλος του Συντονιστικού είναι υπεύθυνο για τα οικονομικά του Α.Σ.Ι.

Ο χώρος που διαθέτει το Α.Σ.Ι. διατίθεται για τις ανάγκες και τη λειτουργία της Δημοτικής Κίνησης. Λειτουργεί ως ανοικτός, φιλικός και φιλόξενος χώρος συνάντησης συμπολιτών μας. Μπορεί να φιλοξενήσει οποιαδήποτε κοινωνική ή πολιτική πρωτοβουλία που δεν έρχεται σε αντίθεση με τα δημοκρατικά, προοδευτικά, αντισυστημικά χαρακτηριστικά του Α.Σ.Ι. Υπεύθυνη για το χώρο είναι η Ομάδα Χώρου που ορίζεται από τη Γ.Σ., προγραμματίζει τις πολιτιστικές, κοινωνικές ή πολιτικές δραστηριότητες και εγκρίνει τη διάθεση του χώρου σε τρίτους, σύμφωνα με τα παραπάνω.

Φίλος ή μέλος του Α.Σ.Ι. είναι όποιος:

  1. Συμφωνεί γενικά με τις θέσεις, την κατεύθυνση και τη φυσιογνωμία του Α.Σ.Ι.

  2. Συμμετέχει με τον τρόπο που θέλει και μπορεί στις δομές και λειτουργίες του Α.Σ.Ι.

  3. Αποδέχεται τις αποφάσεις του Α.Σ.Ι. υποστηρίζει δημόσια τη Δημοτική Κίνηση και σέβεται τους συναγωνιστές του.

  4. Συνεισφέρει οικονομικά, στο βαθμό που μπορεί, με την ενίσχυση/συνδρομή του (ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο), ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες του Α.Σ.Ι.

  5. Μέλος του Α.Σ.Ι. μπορεί να είναι κάποιος–α που είναι παράλληλα μέλος συνδικαλιστικής κίνησης, σχήματος ή πολιτικού φορέα που βέβαια δεν στήριξε ή στηρίζει τις μνημονιακές πολιτικές και τη συγκυβέρνηση της χρεοκοπίας.