Η Τράπεζα Εθελοντισμού δεν διασφαλίζει τη Δημόσια Υγεία – Να δηλώσουμε εθελοντές στην εξασφάλιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην πόλη μας
Η πρωτοβουλία του Δήμου Ιλίου να δημιουργήσει τράπεζα εθελοντών πολιτών δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρύψει τα τρομακτικά κενά στο σύστημα Δημόσιας Υγείας και ειδικά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η πανδημία ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη ενός καλά οργανωμένου, επαρκώς στελεχωμένου και χρηματοδοτημένου δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά έδειξε και την τραγική έλλειψη δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Το ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ προτείνει τη μετατροπή της Μονάδας Υγείας στην Μπίμπιζα σε Διαδημοτικό Κέντρο Υγείας αστικού τύπου με 24ωρη λειτουργία, ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο και όλες τις βασικές ειδικότητες. Η πρόταση των τριών δημάρχων Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, στην αρχή της επιδημικής κρίσης, για μετατροπή της Μονάδας σε Δομή αναφοράς για τον κορωνοϊό, δεν αρκεί.
Οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής, δεν καλύπτονται από τις μικρές, κατακερματισμένες, υποστελεχωμένες δομές υγείας που υπάρχουν σήμερα. Τα Δημοτικά Ιατρεία και η πολύτιμη εθελοντική προσφορά των γιατρών σε αυτά, δεν καλύπτουν άλλες ανάγκες, πέρα από τη συνταγογράφηση. Η Μονάδα Υγείας Ιλίου στην Α. Παπανδρέου είναι υποστελεχωμένη, με το προσωπικό της διαρκώς να μειώνεται και τα τμήματά της να υπολειτουργούν.
Από εκεί και πέρα, είναι φανερό ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα εξαρτάται από την ατομική ή οικογενειακή ιδιωτική δαπάνη.
Η έγκαιρη διάγνωση περιστατικών καθ’ όλο το 24ωρο, με τη δυνατότητα είτε θεραπευτικής αγωγής, είτε σύστασης εισαγωγής σε νοσοκομείο, είναι απαραίτητη. Προϋπόθεση όμως για αυτό είναι ένα εξοπλισμένο και άρτια στελεχωμένο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου που μπορεί να συμβάλει στην υγειονομική άμυνα του τοπικού πληθυσμού, να αποκεντρώσει λειτουργίες διάγνωσης (που όπως φάνηκε κατά την πανδημία είναι κρίσιμες), να μειώσει την ιδιωτική δαπάνη υγείας, να μειώσει τον όγκο δουλειάς των Επειγόντων των Νοσοκομείων. Ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας τον Σεπτέμβριο, κάνει αυτή την ανάγκη ακόμα πιο επιτακτική.
Αυτή η ανάγκη, δεν αντιμετωπίζεται με Τράπεζα Εθελοντισμού.
Αντιμετωπίζεται με αγώνα και διεκδίκηση από την Πολιτεία και την Περιφέρεια (2η ΥΠΕ), με στράτευση των φορέων και των πολιτών σε ένα μέτωπο που θα ζητήσει και θα πετύχει ο πληθυσμός του δήμου μας να έχει την πρόσβαση που του αξίζει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Στο στόχο αυτό, δηλώνουμε εθελοντές.
Η Δημοτική Αρχή τι κάνει;
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!