29/1/2015: Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Ερωτήσεις και τοποθετήσεις των δημοτικών μας συμβούλων κατά τη διάρκεια της παραπάνω συνεδρίασης που έγινε την Πέμπτη 29-1-2015.
Ερωτήσεις( Σε παρένθεση οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής ).
1) Πόσες παιδικές χαρές έχει ο δήμος μας; Πόσες από αυτές λειτουργούν; Πόσες έχουν πιστοποιητικό καταλληλότητας; Υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν νέες παιδικές χαρές ή να εμπλουτιστούν οι ήδη υπάρχουσες; Υπάρχει κάποια πρόσφατη σχετική μελέτη; ( Υπάρχουν 22 παιδικές χαρές από τις οποίες οι 9 είναι πιστοποιημένες ενώ οι υπόλοιπες 13 είναι υπό πιστοποίηση καθώς υπάρχει σχετική έγκριση από την τεχνική υπηρεσία και αναμένονται τα σήματα καταλληλότητας από το αρμόδιο υπουργείο).
2) Τι γίνεται με τις επιχορηγήσεις των αθλητικών σωματείων και των πολιτιστικών συλλόγων για το έτος 2014; Πληροφορηθήκαμε ότι δεν εγκρίθηκαν από τον αρμόδιο επίτροπο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Υπάρχουν ευθύνες της Δημοτικής Αρχής; Εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων μιλούν για κωλυσιεργία της Δημοτικής Αρχής. Τι προτίθεστε να κάνετε από εδώ και πέρα; ( Δεν εγκρίθηκαν όλες, σιγά σιγά φτάνουν οι απαντήσεις για ποιο λόγο απορρίφτηκαν, η αιτιολογία δεν είναι ίδια σε όλες τις περιπτώσεις, να έρθουν τα σωματεία να πάρουν τις απαντήσεις ).
3) Λειτουργούν κανονικά τα αθλητικά και τα πολιτιστικά προγράμματα του δήμου; Γιατί δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό στους γυμναστές όπως συμβαίνει σε άλλους δήμους αλλά γίνονται προσλήψεις μέσω συμβάσεων για μικρό χρονικό διάστημα; ( Δεν απαντήθηκε ).
4) Λειτουργεί το φυσιοθεραπευτήριο του δήμου; Αν ναι, τι υπηρεσίες προσφέρει και σε ποιους; ( Λειτουργούν 2 φυσιοθεραπευτήρια στο Α΄ και Β΄ ΚΑΠΗ με μόνιμο προσωπικό που εξυπηρετούν δημότες βάση κοινωνικών κριτηρίων. Λειτουργεί και 3ο φυσιοθεραπευτήριο στη Ζ. Πηγής που εξυπηρετεί αθλητές συλλόγων ).
5) Στην Καλπακίου είναι σε εξέλιξη αντιπλημμυρικά έργα. Παραδόθηκαν προς χρήση γειτονικοί δρόμοι που ήταν κλειστοί λόγω των έργων. Είναι όμως σε άθλια κατάσταση και εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων. Ειδικά αν κινείσαι βράδυ και δε γνωρίζεις την περιοχή ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος. Τι προτίθεστε να κάνετε; ( Δεν απαντήθηκε ).
6) Πόσοι σχολικοί φύλακες επιστρέφουν; ( Δεν απαντήθηκε ).
7) Γιατί δεν προχώρησε η παρέμβαση στο αντλιοστάσιο της Φλέβας; Το είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Δήμαρχος στους κατοίκους. ( Έχουμε κάνει σχετικό έγγραφο να κλείσει η νότια πόρτα της περιοχής της Φλέβας. Να γίνει διαπαραταξιακή επιτροπή με τους επικεφαλής των παρατάξεων και κατοίκους που θα προωθήσει το θέμα όπως και το θέμα των πλημμυροπαθών του δήμου μας με επίσκεψη στα αρμόδια υπουργεία ). Έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
8) Υπάρχει αίτηση συμπολίτη μας με την οποία ζητάει παράταση 5 μηνών για να απομακρυνθεί από την οικία του -προκειμένου να κατεδαφιστεί- λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Καταθέτει ιατρική γνωμάτευση και άλλα δικαιολογητικά. Να συζητηθεί εκτός Ημερήσιας Διάταξης. ( Υπάρχει επιστολή δικηγόρου που δεν την έχετε πάρει, με απόφαση δικαστηρίου έχει βγει η τιμή αποζημίωσης για απαλλοτρίωση ακινήτου για την απομάκρυνσή του, το 2010 δεν παρέδωσε το ακίνητο, προσφύγαμε στο δικαστήριο, έχουμε ανοχή όταν υπάρχει ανάγκη, ζήτησε και άλλη παράταση για να βρει νέα οικία, ανακηρύχτηκε δικαιούχος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δεν μπορέσαμε να διανοίξουμε τον δρόμο και πλημμύρισε
η περιοχή, έπρεπε να μας κατηγορείτε για αυτό και να μη λέτε άλλα, έχουμε δώσει παράταση αρκετές φορές, ας μας φέρει έγκαιρα δικαιολογητικά για να δούμε την οικονομική του κατάσταση, αν έχει πρόβλημα θα παραμείνει, διαφορετικά όχι, θα εξετάσουμε και το πρόβλημα υγείας ). Γίνεται ομόφωνα αποδεκτό.
Ως δημοτική παράταξη δεν ψηφίσαμε την έγκριση σχεδίου ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης (ΣΟΑΠ) Δυτικής Αθήνας. Ακολουθούν σχετικές μας ερωτήσεις που δεν απαντήθηκαν από τη δημοτική αρχή:
1) Τι ακριβώς είναι τα clusters/θύλακες;
2) Αν και εφόσον θα υπάρχει κρατική-κοινοτική χρηματοδότηση σε ιδιώτες ποιος θα ελέγχει και ποιος θα καρπώνεται τα κέρδη;
3) Υπάρχουν όροι-ρήτρες δέσμευσης γύρω από την απασχόληση προσωπικού των ιδιωτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε ή το κράτος;
4) Υπάρχουν όροι-ρήτρες δέσμευσης γύρω από τον χαρακτήρα-ύφος της δραστηριότητας ώστε να μην αλλοιώνει τον περιβάλλοντα χώρο;
5) Τι ποσά έχουν δαπανηθεί ή προβλέπονται να δαπανηθούν στην εκπόνηση μελετών;
6) Υπάρχει εμπλοκή των δήμων; Θα διατεθούν ποσά στους δήμους όπου θα συμμετάσχουν;
7) Προβλέπεται πέρα από τη χρηματοδότηση σε ιδιώτες και η αξιοποίηση εγκαταλειμμένων ή μη χρησιμοποιημένων δημόσιων κτιρίων;
Ακολουθεί σχετική τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά.
“Είναι ένα σχέδιο γενικόλογο. Αναφέρεται στα πάντα αλλά δε συγκεκριμενοποιεί τίποτα. Είναι σχέδιο πολλαπλών ερμηνειών. Είναι δομημένο σε μια προηγούμενη-αναμασημένη λογική όπου με όμορφες λέξεις υποβαθμίζεις το περιεχόμενό τους. Είναι πάνω σε μια λογική νεοφιλελεύθερη και αναχρονιστική που οφείλει να μπει ένα φρένο από τη σημερινή κυβέρνηση. Η αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων και χώρων μεγάλου πρασίνου δεν ταυτίζεται με την ανακατασκευή-αναπαλαίωση πλατειών ούτε με την περιφερειακή επιχειρηματική ανάπτυξη γύρω ή ακόμη και μέσα σε χώρους μεγάλου πρασίνου.
Πιο συγκεκριμένα είναι προβληματική η αναφορά έτσι όπως γίνεται για το Πάρκο <Αντώνης Τρίτσης>, δηλαδή προωθείται η περαιτέρω ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ήπιας αναψυχής. Που το είδαμε αυτό να γίνεται και συμφωνούμε στην περαιτέρω ανάπτυξη με τα σημερινά χαρακτηριστικά. Δεν αναφέρεται κάτι πιο συγκεκριμένα πώς θα αξιοποιηθούν τα τόσα αναξιοποίητα στρέμματα γης του πάρκου. Αν θα καλλιεργηθούν και όχι να παραμείνουν ως έχουν. Εκπονείται αυτό το σχέδιο από έναν φορέα που στο παρελθόν συνέβαλε με τη νωθρότητα και τη μη παρέμβασή του στη σημερινή του κατάσταση. Και το κυριότερο μιλάμε για έναν φορέα διορισμένο και όχι εκλεγμένο από τον λαό, όπου οι αρμοδιότητές του θα μπορούσαν να έχουν ενταχθεί στην περιφέρεια και αυτό χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί από τη σημερινή κυβέρνηση. Είναι ψευτοεκβιασμός ότι θα τα πάρουν άλλοι δήμοι, δεσμευτείτε για το προσωπικό και για τον χαρακτήρα του έργου και το ψηφίζουμε. Τα έργα του ΑΣΔΑ τα έχουμε δει( π.χ. ΒΙΟΦΑΛ που είναι χρόνια στον αέρα), όφειλε να το σταματήσει η σημερινή κυβέρνηση.
Δεν ψηφίσαμε την έγκριση εσόδων-εξόδων Δ΄ τριμήνου έτους 2014, την έγκριση πίστωσης για την προμήθεια στεφανιών για διάφορες εκδηλώσεις, την έγκριση πίστωσης που αφορά την ηχητική κάλυψη εκδηλώσεων. Όσον αφορά το τελευταίο θέμα ο Πάνος Κουτσιανάς δήλωσε ότι είναι προσχηματικός ο λόγος που επικαλείται η δημοτική αρχή για έλλειψη προσωπικού, να αγοραστεί πάγιο υλικό και να γίνει μίσθωση της χρήσης του υλικού με μικρότερο κόστος.
Δεν ψηφίσαμε την έγκριση διενέργειας και σύναψης δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών καθαριότητας αθλητικών εγκαταστάσεων έτους 2015 με ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού. Έγιναν οι παρακάτω ερωτήσεις:
1) Ποιες αθλητικές εγκαταστάσεις αφορά; ( Συνολικά 14 χώροι ).
2) Γιατί δε χρησιμοποιείται το μόνιμο προσωπικό; ( Δεν επαρκεί το μόνιμο προσωπικό, οριακά φτάνει η καθαριότητα αφού δεν επιτρέπονται υπερωρίες, υπάρχει έκθεση προς τον επίτροπο όπου φαίνεται ότι δεν επαρκεί το μόνιμο προσωπικό ).
Στο θέμα για την εξέταση διακανονισμού οφειλών περιπτώσεων παρόδων αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση επί των οδών Χρυσήιδος και Αίαντος στα ΟΤ 91 και 92 ο Πάνος Κουτσιανάς κατέθεσε έγγραφο δημότη όπου ενώ η Περιφέρεια ζητά δικαιολογητικά από τον δήμο ο δήμος κλείνει το θέμα. Ο Δήμαρχος απάντησε αυτή είναι η τακτική της Περιφέρειας όταν γίνονται ενστάσεις, μπορεί να έχουν δοθεί τα δικαιολογητικά ή θα δοθούν, το θέμα δεν κλείνει, σήμερα εξετάζουμε τις αιτήσεις για διακανονισμό 16 κατοίκων, υπάρχουν άλλοι 14 κάτοικοι.
Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή με τους επικεφαλής των παρατάξεων όπου θα μελετήσουν το πρόβλημα για το νεκροταφείο της περιοχής μας.
Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών πιλότων της πολεμικής αεροπορίας με πρόταση της Δημοκρατικής Ισοπολιτείας.
Στην έγκριση της επιχορήγησης των σχολικών μονάδων για λειτουργικές ανάγκες ο Γιώργος Χρόνης ανέφερε ότι μπορεί η δόση να είναι αυξημένη κατά 25% σε σχέση με το παρελθόν αλλά οι σχολικές μονάδες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας. Θα πρέπει ο δήμος και ειδικά ο Δήμαρχος να βοηθήσουν την κατάσταση.
Στο θέμα της καθιέρωσης διαφορετικού ωραρίου λειτουργίας υπηρεσιών του δήμου έγινε η ερώτηση αν είναι σύμφωνοι οι εργαζόμενοι και δόθηκε θετική απάντηση.
Στο θέμα της συμμετοχής του δήμου στην υπό συγκρότηση κοινωνική σύμπραξη που αφορά βοήθεια για τους απόρους θέσαμε τις παρακάτω ερωτήσεις:
1) Ποιοι δήμοι συμπράττουν; Ποιος είναι ο συντονιστής;
2) Τι ποσό μας αντιστοιχεί; Πόσα άτομα θα συμμετέχουν;
Η δημοτική αρχή απάντησε ότι βρισκόμαστε στο στάδιο της διαβούλευσης.
Στο θέμα της ίδρυσης σταθμού μητρικού θηλασμού ρωτήσαμε πού θα στεγάζεται ο σταθμός. Μας απάντησαν αρχικά στα δημοτικά ιατρεία και αργότερα σε όσα κτίρια δηλώσουν ενδιαφέρον. Ο Πάνος Κουτσιανάς δήλωσε ότι υπάρχει άγχος από τη δημοτική αρχή να φαίνεται ότι ασκεί κοινωνική πολιτική, διαφημίζεστε κάτι το οποίο ακόμα δεν έχει περπατήσει, δεν ενδιαφέρεστε ουσιαστικά, ανταγωνίζεστε με τον Παχατουρίδη στην επικοινωνιακή πολιτική.
Στο θέμα της υλοτομίας των δέντρων ρωτήσαμε για σπίτι δημότισσας και τις καταστροφές που έχει υποστεί εσωτερικά από ρίζες τεσσάρων δέντρων. Γιατί η αρμόδια τεχνική υπηρεσία εγκρίνει την κοπή μόνο του ενός δέντρου; Να επανεξεταστεί το αίτημα της δημότισσας. Τελικά αποφασίστηκε ομόφωνα να μην κοπεί κανένα δέντρο αλλά να απομονωθεί όλο το ριζικό σύστημα και των 4 δέντρων ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
Τέλος η δημοτική αρχή έφερε ψήφισμα συμπαράστασης για τον Δήμαρχο της Ν. Φιλαδέλφειας και καταδίκης των επεισοδίων που έγιναν σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου της Ν. Φιλαδέλφειας το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα. Ο Πάνος Κουτσιανάς δήλωσε ότι πρέπει τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους, εδώ υπάρχει όνομα και είναι ο Μελισσανίδης, δε συμφωνούμε με τη φράση: <καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται>. Ο Γιώργος Χρόνης δήλωσε ότι υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο του ποδοσφαίρου που είναι σε σύγκρουση μεταξύ τους, που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για να τα προωθήσουν, που χρησιμοποιούν αφελείς φιλάθλους και πληρωμένους μπράβους για να πετύχουν αυτό που θέλουν, το γήπεδο της ΑΕΚ να γίνει αλλά με χρήματα των επιχειρηματιών και όχι του ελληνικού λαού, μιλάμε για επαγγελματικό αθλητισμό, να μη ζήσουμε πάλι την ιστορία του γηπέδου Καραϊσκάκη που χτίστηκε με κρατικά χρήματα επί Κόκκαλη.