Τοποθέτηση του Γ. Χρόνη στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τις πλημμύρες
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]
Διαμαρτυρόμαστε καθώς μόλις στις 14.30 ειδοποιηθήκαμε για συνεδρίαση που θα γινόταν στις 15.30. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού. Δε γνωρίζω αν ισχύει αυτό που είπαν άλλοι συνάδελφοι-ότι δε μας θέλετε στα συμβούλια-σίγουρα όμως δε θέλετε παρόντα τον κόσμο που επλήγη από τις πλημμύρες για να αποφύγετε την οργή του. Κάτι τέτοιο πράξατε και χθες που ήταν η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου όταν για πρώτη φορά-αν δεν κάνω λάθος- στα χρονικά του Δήμου, δεν υπήρχε εξέδρα επισήμων για την παρέλαση καθώς θέλατε να αποφύγετε τις αποδοκιμασίες των πλημμυροπαθών.
Είπε προηγουμένως η κυρία Μηλιώνη ότι δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα στα σχολεία. Έχω να σας αναφέρω 2 περιπτώσεις που αποδεικνύουν το αντίθετο. Το 16ο δημοτικό πλημμύρισε στο αμφιθέατρο, στο υπόγειο και στην αίθουσα υπολογιστών. Χρειάστηκε η συνδρομή της πυροσβεστικής για να αντληθούν τα περισσότερα νερά και η συνδρομή των γονέων για να καθαριστεί το σχολείο ώστε να γίνει η εθνική γιορτή. Αν και ζητήθηκε η συνδρομή του Δήμου αυτή δεν ήρθε ποτέ. Το 25ο νηπιαγωγείο Ιλίου αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα τη μέρα των έντονων βροχών καθώς λόγω των ορμητικών νερών οι γονείς δεν μπορούσαν να μπουν στο νηπιαγωγείο να πάρουν τα παιδιά τους. Αυτό κατέστη δυνατό ύστερα από αρκετή ώρα χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της καθαρίστριας και της προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου. Έχω σχετικό έγγραφο στα χέρια μου με το οποίο περιγράφονται τα γεγονότα και ζητείται η μετασυστέγαση σε άλλο κτίριο που θα τηρεί τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια των παιδιών. Σας το καταθέτω.
Είδαμε τον κ. Δήμαρχο στα κανάλια να ισχυρίζεται ότι οι καταστροφές ήταν αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μας θύμισε τον Πολύδωρα που όταν είχε καεί η μισή Πελοπόννησος απέδωσε τις ευθύνες στον στρατηγό Άνεμο. Αν είναι όμως να αποδίδουμε τις ευθύνες στον στρατηγό Άνεμο και στην υπολοχαγό Καταιγίδα τότε τι τους θέλουμε τους υπουργούς και τους Δημάρχους; Υποτίθεται ότι αυτοί είναι αρμόδιοι να αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις.
Θα σας δείξω όμως με στοιχεία ότι υπάρχουν ευθύνες και δεν είχαν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα. Στο σάιτ του δήμου υπάρχει μελέτη του ΑΣΔΑ που έγινε το 2010 σε συνεργασία με το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου συμμετείχε και ο δήμος μας με θέμα την αντιμετώπιση φυσικών και περιβαλλοντικών κινδύνων όπως οι πλημμύρες.
Στη σελ 117 υπάρχουν προτάσεις για τις υποχρεώσεις του δήμου όσον αφορά την ενημέρωση του κόσμου. Διαβάζω ενδεικτικά:
Ανάρτηση ενημερωτικών πινακίδων στις τοπικές και δημοτικές υπηρεσίες που να περιέχουν χάρτες κινδύνου, και να παρέχουν πληροφορίες για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ανάρτηση πινακίδων σε περιοχές όπου προκύπτει υψηλός πλημμυρικός κίνδυνος και πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Δημιουργία έντυπου υλικού για την ενημέρωση των πολιτών που θα περιέχει χάρτη κινδύνου της περιοχής και οδηγίες για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Δημιουργία ιστότοπου ο οποίος θα περιέχει τις ανωτέρω πληροφορίες.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως στόχο:
Να ενημερωθούν όσοι το δυνατόν περισσότεροι πολίτες για την ύπαρξη πλημμυρικού κινδύνου.
Να παρέχεται ενημέρωση στον πολίτη για τη ζώνη κινδύνου που βρίσκεται η γειτονιά του.
Να παρέχεται η ενημέρωση στα σχολεία( εκπαιδευτικούς και μαθητές ) για το ζήτημα του πλημμυρικού κινδύνου και πόσο κινδυνεύει το σχολείο τους.
Στη σελ 121 μιλά για δημιουργία ανασχετικών φραγμάτων στο Ποικίλο όρος.
Στη σελ 122 για σταδιακή αντικατάσταση πεζοδρομίων και πλακόστρωτων τμημάτων στις πλατείες με περατά υλικά κατά μήκος της οδού Θηβών.
Πόσα από τα παραπάνω έχει φροντίσει ο δήμος;
Στο προηγούμενο συμβούλιο είχα ρωτήσει γιατί ο δήμος ρίχνει το βάρος στον Άγιο Φανούριο και στο κέντρο και δεν ασχολείται με τις υπόλοιπες περιοχές. Να που και σεις το έχετε προβλέψει χωρίς όμως να το τηρείτε.
Δεν ξέρω αν ο Δήμαρχος ήταν στο δρόμο με τους πλημμυροπαθείς. Εμείς ήμαστε και διαπιστώσαμε τα εξής 4 σημεία που αντιμετώπισαν το μεγαλύτερο πρόβλημα:
α) Nέα Θηβών.
β) Αγ. Φανούριος: Ρέμα Φλέβας (Νεμέας- Ψαρρού- Γαργαλιάνων)
γ) Ζωοδόχου Πηγή (Βούρβαχη-Αγ. Θεοδώρων- Ξάνθου- Φιλιππιάδος)
δ) Εργοστάσιο ΒΙΟΦΑΛ που ανακατασκευάζεται εδώ και τόσα χρόνια και ποτέ δεν τελειώνει και ήταν η αιτία να πλημμυρίσουν γειτονικά σπίτια και μαγαζιά.
Θέλουμε να μας πείτε αν όντως το βράδυ της Δευτέρας ήρθαν πλημμυροπαθείς στο δημαρχείο για να δουν τον Δήμαρχο χωρίς αυτό να καταστεί δυνατό.
Μιλήσατε ότι μετά τις πλημμύρες ο δήμος αντέδρασε άμεσα. Δυστυχώς όμως αυτό κάνουμε μια ζωή. Προτάσσουμε το <θεραπεύειν> και όχι το <προλαμβάνειν>.
Είπε ο Δήμαρχος ότι ευτυχώς που δε θρηνήσαμε θύματα. Θέμα τύχης λέμε εμείς. Όπως θέμα τύχης που δε θρηνήσαμε θύματα ήταν και πριν 2 χρόνια όταν έπεσε η γέφυρα επί της οδού Θεσσαλονίκης στην Εστία με λιγότερη σε ένταση βροχή. Και τότε μας λέγατε ότι ήμαστε εκτός θέματος και ότι θα αναζητηθούν οι ευθύνες αργότερα. Μήπως όμως διώχτηκε τελικά κανένας μεγαλοεργολάβος;
Εμείς υποβάλλουμε την παρακάτω πρόταση:
α) Ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών και άμεση διεκδίκηση αποζημιώσεων και κονδυλίων των από την πολιτεία προς τους δήμους.
β) Πλήρη απαλλαγή των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη.
γ) Απαλλαγή των πληγέντων μικρο-βιοτεχνών-οικογενειακών επιχειρήσεων από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
δ) Δραστικές αυξήσεις των προϋπολογισμών της Περιφέρειας και Δήμου σε αντιπλημμυρικά έργα.
ε) Άμεση στροφή από τα έργα βιτρίνας στα βασικά έργα υποδομής. Φτάνει πια. Χορτάσαμε πλατείες.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]