Τεχνικό Πρόγραμμα 2019: Πολύ φτωχό και με έργα βιτρίνας

Για μια ακόμη χρονιά το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ασφυκτικά οριοθετημένο σύμφωνα με τα μνημονιακά πλαίσια. Ακόμη όμως και τα ποσά που προϋπολογίζονται είναι ερωτηματικό αν ο βασικός κορμός του Τεχνικού Προγράμματος αποτελείται από έργα υποδομής ή έργα βιτρίνας. Βασική αιτία είναι η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, καθώς τα έργα που επιλέγονται και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ δεν καλύπτουν υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες, όπως είναι η μεταφορά των δημοτών ή η κατασκευή νέου κοιμητηρίου, ή τα δημοτικά ΚΔΑ, αλλά πρωτίστως καλύπτουν και ενισχύουν τις ανάγκες των μεγαλοεργολάβων. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Το φετινό Τεχνικό πρόγραμμα είναι πολύ φτωχό. Μειωμένο κατά πολύ συγκριτικά με τα τελευταία 8 χρόνια. Μειωμένο κατά 45% από το 2018, κατά 27% από το 2017, κατά 63% από το 2016. Τα μειωμένα κονδύλια από τη Πολιτεία θα επικαλεστεί η Δημοτική Αρχή για να δικαιολογήσει την εικόνα. Εν μέρει είναι σωστό, ωστόσο το κεντρικό πρόβλημα είναι η παραίτηση από κάθε έννοια διεκδικητικότητας.
  2. Ακόμη και η οδοποιία που φαινομενικά φαίνεται ως αυξημένη, επικεντρώνεται στην Ιδομενέως και Θηβών καθώς και στο οδικό δίκτυο με τη νεοκατασκευασθείσα Λ. Θηβών και όχι στους εκατοντάδες δρόμους που έχει να πέσει πίσσα εδώ και δεκαετίες!
  3. Τα αντιπλημμυρικά έργα σε ποιο στάδιο βρίσκονται;
  4. Η συγκοινωνιακή μελέτη προέβλεπε 24 τροποποιήσεις στο οδικό δίκτυο και κατ’ επέκταση στο Τεχνικό Πρόγραμμα της πόλης μας. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν εντάχθηκαν ποτέ σε Τεχνικό Πρόγραμμα από το 2015 έως και σήμερα! Η μελέτη προ-κοστολογεί ως κόστος αγοράς, συντήρησης και μισδοδοσίας για 1 γραμμή 137.000 € ετησίως. Η Δημοτική Αρχή επικαλούμενη το κόστος, αρνείται στην ουσία την υλοποίηση αυτής της ζωτικής και κομβικής μελέτης. Την ίδια στιγμή προϋπολόγιζε για το 2018, ως έξοδα δημοσίων σχέσεων, δεξιώσεων και εθνικών εορτών το ποσό των 121.800 € αθροιστικά.
  5. Βεβαίως στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν γίνεται καν λόγος για την ολοκλήρωση του έργου της ΒΙΟΦΥΑΛ το οποίο κατασκευάζεται πάνω από δύο δεκαετίες. Η Δημοτική Αρχή μάλιστα έκανε ονοματοδοσία σε αίθουσα του κτιρίου που ΘΑ γίνει! Βαφτίζει κάτι που δεν το έχουμε ακόμα δει!
  6. Η αξιοποίηση και η ιστορική ανάδειξη της Βίλλας Κωνσταντινίδη έχει μείνει στις προεκλογικές εξαγγελίες!
  7. Όσο για το κολυμβητήριο έχει μείνει στη μακέτα!
  8. Σε ό,τι αφορά την Έκτορος: Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι η δημοτική αρχή συνηθίζει να προκηρύσσει έργα χωρίς καμιά απολύτως συνεννόηση με τους δημότες της περιοχής. Ούτε στο γεγονός ότι ένας σωστά κατασκευασμένος ποδηλατόδρομοςθα έμπαινε αμέσως στην καρδιά της πόλης, σφύζοντας από ζωή, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων της.
    Θα σταθούμε όμως στην αποκάλυψη ότι κατά το πρώτο έργο ποδηλατοδρόμησης της Έκτορος, δεν προβλέπονταν αγωγοί αποχέτευσης ομβρίων, παρά το ότι ο δρόμος διασταυρώνεται με το ρέμα της Εσχατιάς. Σε διευκρινιστική ερώτηση της δημοτικής μας παράταξης «γιατί αναλάβατε το έργο αφού εξαρχής ήταν υπονομευμένο», η δημοτική αρχή έδωσε την εξωφρενική απάντηση ότι «το κάναμε γιατί βρήκαμε χρηματοδότηση».

Φτάνουμε έτσι στην καρδιά του προβλήματος των τεχνικών έργων.

Έργα να γίνονται, και ας είναι εξαρχής υπονομευμένα. Έργα να γίνονται και ας μην υπάρχει η συναίνεση ή η ανάγκη των δημοτών για αυτά. Έργα να γίνονται και ας ξέρουμε ότι σε λίγο θα ξαναγίνουν.

Αρκεί να βρίσκεται χρηματοδότηση.

Αρκεί να εξυπηρετείται η επικοινωνιακή εικόνα ενός δημάρχου που «κάνει έργα».

Στον αντίποδα της λογικής του «έργα να ‘ναι κι ότι να ‘ναι», υπάρχει η διεκδίκηση ενός Τεχνικού Προγράμματος με τους δημότες, για τους δημότες. Που να καλύπτει πραγματικές και πάγιες ανάγκες των γειτονιών του Ιλίου και όχι μόνο του κέντρου. Που να προκύπτει από ουσιαστική διαβούλευση με τους κατοίκους της συνοικίας. Αλήθεια από πότε η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει να διαβουλευθεί με τους συμπολίτες;

Ποιος όμως μπορεί να βρεθεί απέναντι στην άρπα κόλλα τακτική των έργων χάριν επικοινωνιακής σκοπιμότητας;

Η παράταξη της ΝΔ με τα μεγάλα τζάκια της περιοχής που εξυπηρετούνται εξαιρετικά από το σημερινό καθεστώς Ζενέτου;

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί φερέφωνο της κυβερνητικής πολιτικής και επάξιος συνεχιστής των πολιτικών λιτότητας που έπνιξαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ένα Τεχνικό Πρόγραμμα με έργα που λύνουν τα πραγματικά προβλήματα των γειτονιών του δήμου μας, απαιτεί λογική διεκδίκησης και όχι διαχείρισης. Λογική διεκδίκησης δεν υπάρχει, ούτε από τη Δημοτική Αρχή που υπερηφανεύεται ότι ο Δήμος απλά διαχειρίζεται (στην περίπτωσή τους ούτε καν διαχειρίζεται ικανά), ούτε από την παράταξη της ΝΔ που αλληθωρίζει διαρκώς προς τη διοίκηση Ζενέτου καθώς υπηρετεί μια χαρά τα μεγάλα τζάκια της, ούτε φυσικά από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που σπεύδει να δικαιολογήσει κάθε απαράδεκτη απόφασης της κυβέρνησης την οποία εκπροσωπεί.

ΥΓ. Όσο για το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ υπερψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα 2019 φανερώνει ότι έχουν στην ουσία ίδια λογική και κατεύθυνση. Αποδέχονται μια αυτοδιοίκηση περιορισμένων ευθυνών, ανταποδοτικής και όχι κοινωνικής λογικής, υπό την ασφυκτική θηλιά της κεντρικής εξουσίας. Συμφωνούν με τις διαδοχικές αντιδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις σαν τον Κλεισθένη και τον Καλλικράτη. Και δεν αμφισβητούν το παραμικρό από τη μετατροπή των Δήμων σε φορομπηχτικό μηχανισμό).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *