Κείμενο Γ. Χρόνη για Π.Δ στην Παιδεία

Την 1η Αυγούστου 2017, αιφνιδιαστικά, ερήμην της εκπαιδευτικής κοινότητας, η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων την οποία κάποτε καταδίκαζε, επέλεξε να επιβάλει ένα Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, είκοσι, σχεδόν, χρόνια μετά τα Π.Δ. 200 και 201 του 1998.
Το νέο Π.Δ. 79 για την Οργάνωση και Λειτουργία Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, ενσωματώνει τις υπουργικές αποφάσεις Φίλη για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο καθώς και τα ωρολόγια προγράμματα.
Συγκροτείται νέος μηχανισμός περικοπών – οι τριμελείς επιτροπές σε επίπεδο κάθε Διεύθυνσης Π. Ε. για τη διενέργεια εγγραφών. Το νέο Π.Δ. προβλέπει ότι εάν ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 25 σ’ ένα τμήμα, η τριμελής επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Διεύθυνση Π. Ε. έχει τη δυνατότητα να κατανείμει τους μαθητές που πλεονάζουν σε όμορα σχολεία αντί να δημιουργηθεί επιπλέον τμήμα στο σχολείο.
Ενσωματώνει τις διατάξεις της εγκυκλίου που καθόριζαν τον ασφυκτικό ηλεκτρονικό έλεγχο λειτουργίας του ολοήμερου σε μηνιαία βάση ώστε να διαγράφονται από το ολοήμερο οι μαθητές που ξεπερνούν τις 15 απουσίες περικόπτοντας έτσι τμήματα όπου παρουσιάζεται μειωμένη συμμετοχή.
Αφαιρεί αρμοδιότητες από το Σύλλογο Διδασκόντων. «Η σύνταξη του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος συνιστά ευθύνη του Διευθυντή…» ορίζεται στο άρθρο 11 παρ.5 του Π.Δ. 79. Η απαράδεκτη επιδίωξη να αφαιρεθεί από το Σύλλογο Διδασκόντων το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα της συλλογικής διαμόρφωσης του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος είναι ενδεικτική της αντίληψης διοικητισμού και μονοπρόσωπων αποφάσεων.
Ιδρύεται αυτοτελής Σχολική Περιφέρεια Τμημάτων Ένταξης αντί να ιδρύονται Τ.Ε. σε κάθε Σχολείο και Νηπιαγωγείο με ενδεχόμενο κίνδυνο σε κάθε Τ.Ε να αντιστοιχούν περισσότερα σχολεία/νηπιαγωγεία.
Για τη θεματολογία των Συνεδριάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων επαναλαμβάνει τον ασφυκτικό αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των ΠΔ 200 και 201: «Θέματα που ρυθμίζονται από την υφιστάμενη εκπαιδευτική νομοθεσία ή είναι αντίθετα από τους νόμους και τις κείμενες διατάξεις δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενα συζήτησης κατά τις συνεδριάσεις». Αυτά τα ασφυκτικά όρια είχαν σπάσει στην πράξη (πχ. ευέλικτη ζώνη, αξιολόγηση κλπ.) από τη δράση του εκπαιδευτικού κινήματος.
Διατηρεί -παρά το μισό βήμα της αποσύνδεσης της επιλογής σημαιοφόρων από τις βαθμολογικές επιδόσεις- τον μιλιταριστικού χαρακτήρα (και επιβεβλημένο από τον δικτάτορα Ι. Μεταξά) το θεσμό των μαθητικών παρελάσεων.
Επιχειρεί να καταργήσει την αργία της 17ης Νοεμβρίου, αναφέροντας ότι: «Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων, οι μαθητές αποχωρούν και οι εκπαιδευτικοί δύναται να παραμένουν στο σχολείο προκειμένου να συμμετέχουν σε έκτακτες ή τακτικές συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων ή και σε συνεδριάσεις του Σχολικού Συμβουλίου ή σε επιμορφωτικές/ενημερωτικές συναντήσεις με τους Σχολικούς Συμβούλους ή για να διεκπεραιώνουν οποιοδήποτε άλλο διοικητικό έργο τους έχει ανατεθεί.».
Για μια ακόμη χρονιά η πολιτεία δε θεσμοθετεί τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή με αποτέλεσμα χιλιάδες προνήπια να μη φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία.
Ενώ επανειλημμένως η σημερινή κυβέρνηση είχε μιλήσει για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων για την είσοδο στην Γ/ΘΜΙΑ εκπαίδευση, τελικά προτείνει διπλές εξετάσεις στην Γ΄ Λυκείου για την είσοδο των μαθητών στα Πανεπιστήμια.
Αν και φέτος είχαμε σε πρώτη φάση τις περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών (Α/ΒΘΜΙΑ και Β/ΘΜΙΑ εκπαίδευση, Γενική και Ειδική Αγωγή), περίπου 12.500, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει και πάλι με χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, καθώς τα εναπομείναντα κενά υπολογίζονται σε 12.500 περίπου που κανείς δε γνωρίζει πότε και αν θα καλυφθούν. Για μια ακόμη χρονιά δεν είχαμε μόνιμους διορισμούς με αποτέλεσμα την υπολειτουργία και την αναστάτωση των σχολικών μονάδων.
Οι μειωμένες σχολικές επιχορηγήσεις της πολιτείας, μετά το 2010, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή των μνημονίων, δημιουργεί ασφυξία στην ομαλή λειτουργία των σχολείων. Όσον αφορά τον δήμο μας επανειλημμένως ως δημοτική παράταξη έχουμε ζητήσει από τη δημοτική αρχή να αναλάβει από το αποθεματικό της τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και της θέρμανσης των σχολικών μονάδων ώστε τα χρήματα των σχολικών επιχορηγήσεων να διατίθενται αποκλειστικά για τις παιδαγωγικές και διδακτικές ανάγκες των μαθητών, χωρίς όμως να εισακουστούμε. Παράλληλα αρκετές σχολικές μονάδες του δήμου μας στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *