9ο Δημοτικό Σχολείο

Η αλήθεια δεν κρύβεται και το ψέμα έχει κοντά ποδάρια κ. Ζενέτο

Με αφορμή ανάρτηση του Δήμου Ιλίου στο Facebook έγγραφου της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου προς τον Δήμαρχο, με τον ευφάνταστο τίτλο: “Όλη η αλήθεια για τη λειτουργία του λεβητοστασίου και της θέρμανσης στο 9ο Δημοτικό Σχολείο”, καθώς και το σχόλιο του Νίκου Ζενέτου “Κυρία Υποδιευθύντρια του 9ου Δημοτικού Σχολείου και κύριοι τοπικοί πολιτευτές. Οι σκοπιμότητες και τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να είναι πάνω από τα παιδιά μας”, δηλώνουμε τα παρακάτω:

Πριν από δύο μήνες περίπου, 100 και πλέον γονείς του 9ου Δημοτικού Σχολείου έκαναν παρέμβαση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με κόσμιο τρόπο ανέλυσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο τους. Δυστυχώς ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση και έφτασαν στο ατόπημα να πουν ότι οι γονείς δεν είναι εκεί επειδή ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους, αλλά για να κάνουν αντιπολίτευση στον δήμαρχο. Οι γονείς εξοργίστηκαν και τους αποδοκίμασαν. Ο Δήμαρχος αποχώρησε από τη συνεδρίαση και επέστρεψε όταν οι γονείς είχαν αποχωρήσει. Μίλησε για μαύρη μέρα στην ιστορία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης το οποίο εκπέμπει πολιτισμό. Είναι μια προσφιλής τακτική του δημάρχου να χαρακτηρίζει αντιπολιτευόμενους όσες και όσους διεκδικούν τα δικαιώματά τους και ένα καλύτερο σχολείο για τα παιδιά τους. Αντίθετα, επιβραβεύονται, όσες και όσοι κρύβουν τα προβλήματα των σχολείων τους κάτω από το χαλί, για να μην αμαυρώνεται η δημοτική αρχή.

Έγιναν δύο επισκέψεις στο σχολείο από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας που διαπίστωσαν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στο λεβητοστάσιο. Η Πολεοδομία μάλιστα ζήτησε τη διακοπή λειτουργίας του καυστήρα θέτοντας υπεύθυνους για ό,τι συμβεί τους αρμόδιους φορείς. Η υποδιεύθυνση του σχολείου, θέτοντας σε προτεραιότητα την ασφάλεια των μαθητών και μην έχοντας τη δυνατότητα να αμφισβητήσει τη γνωμάτευση της Πολεοδομίας και μην έχοντας στα χέρια της κάποια άλλη απόφαση που να λέει διαφορετικά πράγματα, σταμάτησε τη λειτουργία του καυστήρα και επικοινώνησε με τους αρμόδιους φορείς για να δώσουν λύση στο θέμα. Όπως την ενημέρωσαν από την Πολεοδομία, για να ακυρωθεί η πρώτη απόφαση για την επικινδυνότητα πρέπει να ασκηθεί ένσταση από την πλευρά του δήμου -όπως και έχει γίνει- για να επισκεφθεί το σχολείο ξανά η πυροσβεστική και δευτεροβάθμια επιτροπή της Πολεοδομίας για να κρίνουν αν έγιναν οι απαραίτητες εργασίες που είχαν επισημάνει στις αρχικές τους γνωματεύσεις τόσο η Πυροσβεστική όσο και η Πολεοδομία.

Η Δημοτική αρχή, αντί να δώσει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολεοδομίας και της ένστασης που έχει κάνει ο δήμος-προφανώς για να μη φανεί η σοβαρότητα του προβλήματος και οι παραλείψεις της- έδωσε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας προς τον Δήμαρχο που μιλά για την ασφαλή λειτουργία του λεβητοστασίου. Και εδώ δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα:

Γιατί το έγγραφο αυτό δεν κοινοποιήθηκε επίσημα στο σχολείο και σε κανέναν άλλο φορέα αλλά αναρτήθηκε δημόσια στο Facebook; Μήπως επειδή δεν έχει καμιά απολύτως αξία και είναι απλώς εσωτερική αλληλογραφία σε έναν δήμο; Από ποιους τοιχοκολλήθηκε έξω από το σχολείο; Μπορεί η τεχνική υπηρεσία ενός δήμου να αμφισβητεί τις εκθέσεις Πυροσβεστικής και Πολεοδομίας; Μπορεί η διεύθυνση ενός σχολείου να υιοθετεί δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που μιλούν για ασφαλή λειτουργία του λεβητοστάσιου και να μη λαμβάνει υπόψη της επίσημα έγγραφα της Πυροσβεστικής και της Πολεοδομίας που μιλούν για το αντίθετο; Μπορεί η διεύθυνση ενός σχολείου να βασίζεται στις προφορικές διαβεβαιώσεις του δημάρχου και των εκπροσώπων του και να πετά στο κάλαθο των αχρήστων επίσημες γνωματεύσεις της Πυροσβεστικής και της Πολεοδομίας;

Ο κύριος Ζενέτος έκανε το ατόπημα να μεταθέσει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την ολιγωρία της δημοτικής αρχής στην αντιμετώπιση του προβλήματος εμπλέκοντάς τους σε σκοπιμότητες και πολιτικά κόμματα. Δεν είναι η πρώτη φορά. Και στο παρελθόν αποκάλεσε “μπαχαλάκηδες” τους εκπαιδευτικούς για να αναγκαστεί στη συνέχεια να ανακαλέσει κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες και την καταγγελία του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Δημήτρης Γληνός. Το ίδιο οφείλει να πράξει και τώρα. Οι εκπαιδευτικοί έπραξαν σωστά το καθήκον τους και έλαβαν υπόψη τους επίσημες γνωματεύσεις των αρμόδιων φορέων και όχι προφορικές διαβεβαιώσεις και έγγραφα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, προτάσσοντας την ασφάλεια των παιδιών. Οι εκπαιδευτικοί έχουν ως αντικείμενο την παιδαγωγική διαδικασία και δεν είναι πυροσβέστες και πολεοδόμοι.

Από όλα τα παραπάνω φαίνεται τελικά ποιοι βάζουν τις σκοπιμότητες και τα παραταξιακά συμφέροντα πάνω από τα παιδιά μας. Πάντως όχι οι εκπαιδευτικοί.

Εξανίσταται ο κ δήμαρχος για τα παιδιά μας. Αν νοιάζεται ο κ. Ζενέτος για τα παιδιά μας, ας φροντίσει να μην πλημμυρίζουν τα σχολεία, να μην υποχωρούν οι οροφές αιθουσών και τουαλετών, να μην πέφτουν σοβάδες με κίνδυνο να τραυματιστούν μαθητές, να μονώσει τις ταράτσες για να μην μπαίνει υγρασία, να αντικαταστήσει τους παλιούς λέβητες που δεν είναι σε θέση να θερμάνουν τα σχολεία, να πιέσει την πολιτεία να χτιστούν νέα σχολικά κτίρια -τα υπάρχοντα στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γερασμένα, άλλωστε όταν χτίστηκαν πριν 40, 50 και 60 χρόνια ήταν σχεδιασμένα να φιλοξενούν 100-150 μαθητές και όχι 350 όπως σήμερα-, να σταματήσει η συστέγαση σχολικών μονάδων, να εξασφαλίσει κατάλληλους χώρους για την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, να εξασφαλίσει καθαρίστριες και σχολικούς τροχονόμους για όλα τα σχολεία με πλήρες ωράριο, να συντηρεί αποτελεσματικά τα σχολεία, να πληρώνει από το αποθεματικό του τις πάγιες ανάγκες των σχολείων -ρεύμα, νερό, θέρμανση- ώστε να μην επιβαρύνονται οι σχολικές μονάδες, να προχωρήσει σε βελτιωτικά έργα στις τουαλέτες και στις αυλές των σχολείων, να έχει τη φιλοσοφία του “προλαμβάνειν” και όχι του “θεραπεύειν”.

Θα περιμέναμε από τους εκπαιδευτικούς συνεργάτες του κ. Ζενέτου να τον προστάτευαν από το ατόπημα του. Είδαμε με λύπη μας να επικροτούν στο διαδίκτυο την ανάρτηση και το σχόλιο του κ. Ζενέτου. Ας τους κρίνουν οι συνάδελφοί τους εκπαιδευτικοί.

Τέλος με έκπληξή μας είδαμε τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής να ισχυρίζονται ότι καμιά σχολική μονάδα στο Ίλιον δεν πληροί τους όρους ασφαλείας για τη λειτουργία του λεβητοστασίου όπως τις βάζει η Πυροσβεστική και η Πολεοδομία. Αν αληθεύει κάτι τέτοιο, ζητάμε άμεσα από την πολιτεία και τη δημοτική αρχή-από αύριο κιόλας-να κάνουν αυτοψίες σε όλες τις σχολικές μονάδες για να διαπιστώσουν αν είναι αληθή τα όσα ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Τέλος να συνδυαστεί η αυτοψία αυτή και με τη μελέτη για την αντοχή των σχολικών μονάδων σε περίπτωση σεισμού.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *