13/11/2014: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Δύο ήταν τα θέματα της Η.Δ. στην παραπάνω συνεδρίαση. Συγκεκριμένα:

1) Έγκριση του προϋπολογισμού για το έτος 2015.

2) Έγκριση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης έτους 2015.

Το Αριστερό Σχήμα Ιλίου καταψήφισε και τα δύο θέματα.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά για το πρώτο θέμα:

Αντίθετα με πέρσι όπου ήταν προεκλογικό το κλίμα η εισήγηση αναφερόταν στο γενικότερο περιβάλλον αλλά την ίδια στιγμή είχε ενσωματώσει το δημοτικό προεκλογικό πρόγραμμα της Δημοκρατικής Συνεργασίας με μια σειρά προτάσεων όπου τελικά τα πιο βασικά -ζωτικά- κομβικά δεν υλοποιήθηκαν. Ενδεικτικά:

α) Από τα έργα όπου υποσχόταν ότι θα ξεκινήσει ήταν η ανέγερση του 8ου Γυμνασίου που τελικά δεν έγινε. Και δεν έγινε γιατί από την αρχή γνώριζε η Δημοτική Αρχή ότι ο χώρος που θα γινόταν η ανέγερση δεν ήταν καν δικός της.

β) Η διαμόρφωση υπαρχόντων εγκαταστάσεων στο Ο.Τ. 2176 για την κατασκευή κολυμβητηρίου, που τελικά επίσης δεν έγινε. Όχι μόνο δεν έγινε αλλά στερούμαστε και τη χρήση του κολυμβητηρίου που είχαμε από το Ίδρυμα Αναπήρων λόγω κωλυσιεργίας της Δημοτικής Αρχής.

Δηλαδή από τα έργα συνολικής αξίας 2.500.000 ευρώ, από ιδίους πόρους, δεν έκανε κανένα από αυτά το 2014.

Η ταχτική της Δημοτικής Αρχής και του καθεστωτικού μηχανισμού που τη στηρίζει, είναι άκρως επικοινωνιακή. Δηλαδή για έναν ολόκληρο χρόνο διαφημίζει τα υπό εξαγγελία έργα που προτίθεται να κάνει αλλά την τελευταία στιγμή δεν τα υλοποιεί, για να διασφαλίσει την ύπαρξη αποθεματικού. Αποθεματικού όμως, όχι για τους δημότες και τις ανάγκες τους, αλλά για τη διατήρηση ενός καθεστωτικού μηχανισμού στην καρέκλα της εξουσίας.

Διαφωνούμε στη λογική πάνω στην οποία είναι δομημένος. Ενισχύει τη μετακύλιση της κρίσης προς τους δημότες/κατοίκους της περιοχής. Γιατί τα δημοτικά και ανταποδοτικά τέλη επιβαρύνουν τους μη έχοντες και όχι όσους δημιούργησαν ή συνεχίζουν να πλουτίζουν από την κρίση. Θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υιοθετούσατε την κοστολογημένη πρότασή μας για μείωση των δημοτικών τελών κατά 10% σε καταστήματα και 5% σε οικογενειακές εμπορικές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα πολλαπλασιάζατε το συντελεστή φορολόγησης για τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ. Αντί αυτού περηφανεύεστε ότι παγώσατε τα δημοτικά τέλη. Αυτό γίνεται τα 4 τελευταία χρόνια. Μόνο που σε αυτά τα χρόνια εφαρμογής μνημονιακών νόμων εκτοξεύτηκε η φτώχεια-ανεργία και η εξαθλίωση. Χαρακτηριστικό τα λουκέτα που έχουν μπει.

Προϋπολογισμός με τον πολίτη αμέτοχο και θεατή. Που σέβεται τις ανάγκες της τρόικας, των μεγαλοεργολάβων, του Παρατηρητηρίου, αλλά που δε σέβεται τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Επειδή είμαστε σε μια περίοδο πέτρινων χρόνων, σε μια περίοδο του «λιγότερο κράτος», του «λιγότερο κρατικό κονδύλι», αντί να διεκδικήσετε αυτά που μας οφείλουν (π.χ. τους παρακρατηθέντες πόρους 7 δις ευρώ κ.τ.λ.), ενισχύετε την πολιτική της ανταποδοτικότητας για κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ αυτές οι υπηρεσίες έπρεπε να είναι δεδομένες και δωρεάν προς τους πολίτες γιατί ήδη τις έχουν πληρώσει μέσω της κρατικής φορολόγησης. Ακόμη και στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας οι αιμοδότες είναι οι κατοικίες και τα καταστήματα και όχι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση.

Ενώ το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς την Αυτοδιοίκηση, εσείς συνεχίζετε να καταβάλετε τις υποχρεώσεις σας προς την κυβέρνηση της τρόικας αντί να παραδειγματιστείτε από χιλιάδες πολίτες που καθημερινά δίνουν μαθήματα ανυπακοής απέναντι στην άδικη και απονομιμοποιημένη στη συνείδηση των πολλών, πρακτικής της κυβέρνησης.

Αν δεν μπορείτε ή δε θέλετε να υπερβαίνετε τους απονομιμοποιημένους νόμους της Σαμαρο-Βενιζελικής κυβέρνησης και της τρόικας το καταλαβαίνουμε. Δεν το δικαιολογούμε όμως. Γιατί όμως επί 8 χρόνια δημαρχίας σας δεν λάβατε υπόψη τη γνώμη των πολιτών, των κοινωνικών φορέων, των συλλόγων; Ποιος νόμος σας εμπόδισε να το κάνετε; Ποιο Παρατηρητήριο σας έβαλε φρένο; Σε ποιους φορείς απευθυνθήκατε για έργα υποδομής, προστασίας και ανάπτυξης; Γιατί δεν τα κάνατε αυτά, εσείς και ο καθεστωτικός μηχανισμός που σας στηρίζει;

Αν πηγαίνατε στους πολίτες της Ζ. Πηγής δε θα σας έλεγαν για αντιπλημμυρικά έργα;

Οι πολίτες της Παλατιανής δε θα σας έλεγαν για έλλειψη πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες; Δε σας προβληματίζει ότι ο κάτοικος της Παλατιανής για να βγάλει λεφτά από ΑΤΜ πηγαίνει σε άλλο Δήμο;

Οι ποδηλάτες για τους ποδηλατόδρομους θα σας έλεγαν για την ασφάλεια και τις κακοτεχνίες που ήδη έχουν γίνει και πως προτιμούν την άσφαλτο από τους υποτιθέμενους ποδηλατόδρομους.

Οι σύλλογοι διδασκόντων και οι σύλλογοι γονέων θα σας έλεγαν για τα προβλήματα και τις ανάγκες των σχολείων.

Οι καταστηματάρχες της Αγ. Νικολάου θα σας προστάτευαν για να μην εξαγγείλετε ένα έργο που δε θα ωφελήσει την τοπική αγορά αλλά και τους κατοίκους.

Η άρνησή σας σημαίνει υιοθέτηση καθεστωτικής και αλαζονικής συμπεριφοράς, αλλά και αδυναμία να είστε μέσα στον κόσμο για τον κόσμο. Δεν εκφράζετε και δεν υπερασπίζεστε τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου που θα έρθουν σε ρήξη με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των ολίγων.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Γιώργου Χρόνη για το ίδιο θέμα

Ωραία είναι τα λόγια, κύριε Δήμαρχε, αλλά ο σοφός ελληνικός λαός λέει ότι με τα λόγια χτίζεις ανώγια και κατώγια. Οι πράξεις έχουν σημασία. Έτσι αν ανατρέξουμε στους προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων στον Δήμο μας θα δούμε ότι είχατε βάλει ως στόχο να κάνετε 4 κορυφαία έργα με ιδίους πόρους. Συγκεκριμένα:

1) Δημοτικό Κολυμβητήριο στη Ραδιοφωνία.

2) Ανέγερση νέου κτιρίου για το 8ο Γυμνάσιο.

3) Ανέγερση 3ου κλειστού γηπέδου μπάσκετ. 

4) Διαχείριση του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης».

Τι κάνατε από τα παραπάνω; Απολύτως τίποτα. 

Όσον αφορά το κολυμβητήριο το εγκαταλείψατε και πήγατε σε μια φθηνότερη λύση που ουσιαστικά θα είναι πισίνα και όχι κολυμβητήριο. Πήγαν χαμένες και οι μακέτες που το διαφήμιζαν τόσα χρόνια. Είναι λυπηρό γειτονικοί δήμοι με μικρότερο ή μεγαλύτερο πληθυσμό, με περισσότερα οικονομικά προβλήματα και μικρότερο αποθεματικό να διαθέτουν κολυμβητήριο και εμείς όχι, με αποτέλεσμα να ζητιανεύουμε λύσεις δεξιά και αριστερά που και στοιχίζουν αλλά και δεν εξυπηρετούν τους δημότες μας.

Όσο για το 8ο Γυμνάσιο και τη διαχείριση του Πάρκου σας το είχαμε πει ότι δε θα καταφέρετε τίποτα αλλά θα βγείτε και θα πείτε ότι η γραφειοκρατία δε σας άφησε να τα υλοποιήσετε. Έτσι το 8ο Γυμνάσιο χτίζεται από τον ΟΣΚ και η διαχείριση του Πάρκου περνά στα χέρια του ΑΣΔΑ και της Περιφέρειας. Έχουν άραγε άδικο όσοι σας κατηγορούν ότι ασκείτε επικοινωνιακή πολιτική χωρίς να έχετε στόχο να υλοποιήσετε έργα με ιδίους πόρους;

Όσο για το κλειστό γήπεδο μπάσκετ τελικά θα βάλετε τέντα σε ένα υπάρχον ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ. Και διαλέξατε να το κάνετε έξω ακριβώς από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ρίμινι. Δηλαδή μια συνοικία να έχει 2 κλειστούς χώρους άθλησης όταν άλλες συνοικίες (Άγιος Νικόλαος, Άγιος Φανούριος κλπ) δεν έχουν κανέναν.

Προτείνουμε για μια ακόμη φορά-είναι και πρόταση της εκπαιδευτικής κοινότητας- το 1.800.000 ευρώ που είχατε προϋπολογίσει για το 8ο Γυμνάσιο να το διαθέσετε για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων της περιοχής μας.