13/11/2014: Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στην παραπάνω συνεδρίαση ως Αριστερό Σχήμα Ιλίου θέσαμε τις παρακάτω ερωτήσεις (σε παρένθεση οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής):

1) Το 26ο νηπιαγωγείο στεγάζεται σε ιδιωτικό χώρο που είναι ακατάλληλος από κτιριακής και παιδαγωγικής άποψης να φιλοξενεί μαθητές και μάλιστα μικρής ηλικίας. Μεταφέρθηκε εκεί, προσωρινά, από το 13ο νηπιαγωγείο προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση. Στην Ελλάδα όμως είναι γνωστό ότι ισχύει το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» και έτσι συνεχίζει να στεγάζεται εκεί για πολλά χρόνια. Έχετε κάνει σχετικές κινήσεις προς τον ΟΣΚ για να χτιστεί νέο νηπιαγωγείο; Σας υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν πολλά νηπιαγωγεία που συστεγάζονται με δημοτικά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή τους λειτουργία. Έχετε κάνει κινήσεις προς τον ΟΣΚ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

(Δεν απαντήθηκε).

2) Φορείς αθλητικών σωματείων της περιοχής μας, μας πληροφόρησαν ότι τους ζητήθηκαν σχετικές συμβάσεις και έγγραφα που αφορούν τις διαφημιστικές πινακίδες στα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα του δήμου μας. Κατά την προσκόμιση των εγγράφων τούς ειπώθηκε προφορικά ότι θα γίνει παρακράτηση 15% από τον δήμο όσον αφορά τη διαχείριση των δικαιωμάτων των διαφημιστικών πινακίδων. Σας υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου έκανα παρόμοια ερώτηση και ο Δήμαρχος διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο αφού αυτό ήταν ένα ευεργέτημα που έδωσε ο δήμος στα αθλητικά σωματεία και αλίμονο αν παρθεί πίσω. Έχει αλλάξει κάτι από τότε, κύριε Δήμαρχε; Λόγω της κρίσης πολλοί γονείς αδυνατούν να πληρώσουν τις συνδρομές των παιδιών τους στα αθλητικά σωματεία με αποτέλεσμα τα οικονομικά προβλήματα να διογκώνονται. Αν προχωρήσετε στο παραπάνω μέτρο οδηγείτε τα σωματεία σε λουκέτο. Προτού πάρετε οποιαδήποτε απόφαση να καλέσετε τα σωματεία για να ακούσετε τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους.

(Είχαμε τη λογική να βοηθήσουμε τους συλλόγους, έχουμε την ενημέρωση ότι γίνεται ανταλλακτική προβολή χωρίς οικονομική συναλλαγή, εφόσον σκαλίζεται το θέμα πρέπει να μπει μια τάξη, αν έχουν γίνει και οικονομικές συναλλαγές πιστεύω ότι θα ήταν νόμιμες, μας θυμίζει το θέμα με τα σαμαράκια-μειωτήρες ταχύτητας- έξω από τα σχολεία, το κάναμε για καλό, όταν όμως άρχισαν να γίνονται μηνύσεις τα ξηλώσαμε, και τώρα θα πράξουμε το νόμιμο αφού κάποιος αναδεικνύει το θέμα, ο ένας σύμβουλος είναι θετικός και ο άλλος αρνητικός).

3) Σε λίγο μπαίνει ο χειμώνας, τα σχολεία θα χρειαστούν θέρμανση, έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και η απαραίτητη συντήρηση στους καυστήρες και στα καλοριφέρ; Υπάρχουν σχολικές μονάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα;

(Δεν απαντήθηκε).

4) Γεφύρι της Άρτας έχει καταντήσει το θέμα του 16ου δημοτικού που εδώ και 2 χρόνια αιτείται έκτακτη επιχορήγηση λόγω του ότι το σχολείο χρησιμοποιείται από φορείς της εκπαίδευσης για συνελεύσεις, εκλογές και σεμινάρια. Γνωρίζω, κύριε Δήμαρχε ότι βλέπετε θετικά το θέμα αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με την Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α/θμιας Εκπαίδευσης που δεν εγκρίνει την επιχορήγηση. Να σημειώσουμε ότι αντίστοιχη σχολική μονάδα στη Β/θμια επιχορηγείται από την Ενιαία Σχολική Επιτροπή Β/θμιας Εκπαίδευσης. Μήπως πρέπει να ερευνήσετε τι κρύβεται πίσω από αυτήν την κωλυσιεργία;

(Όταν ο δήμος χρησιμοποιεί τα σχολεία- π.χ. κοινωνικά φροντιστήρια- προχωράμε σε αποκατάσταση της δαπάνης, εδώ χρησιμοποιείται από φορείς της εκπαίδευσης, ας φροντίσει η εκπαίδευση τη σχετική δαπάνη, να έρθουμε και εμείς να πιέσουμε, ίσως η Β/θμια Εκπαίδευση να έχει την οικονομική άνεση να δώσει βοήθεια, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε).

5) Τι θα γίνει με τα 100 στρέμματα του έργου της Εσχατιάς;

(Έχουμε ενημερώσει το συμβούλιο αλλά και το αρμόδιο υπουργείο, γίνονται τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα).

6) Να ξαναγίνει μέτρηση- αν δεν έχει γίνει- στην Παλατιανή στην Αγίας Σοφίας. Υπάρχουν υποψίες ότι ξαναλειτουργεί η κεραία κινητής τηλεφωνίας.

(Δεν απαντήθηκε).

7) Στο 8ο γυμνάσιο υπήρχε διαρροή νερού, τον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ τον πλήρωσε αρχικά ο δήμος αλλά στη συνέχεια παρακράτησε το σχετικό ποσό από τη σχολική επιχορήγηση. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί να μην τα πληρώσει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου; Τι θα γίνει με τα καλοριφέρ;

(Δεν απαντήθηκε).

8) Υπάρχει ψήφισμα κατοίκων για τους πλειστηριασμούς στον δήμο μας. Το καταθέτουμε από κοινού με Σ.Υ.Ρ.Α και Α.Κ.Π.Ι.

(Να διαμορφωθεί κατάλληλα από διαπαραταξιακή επιτροπή ώστε να ψηφιστεί ομόφωνα).

Σημείωση του ΑΣΙ: Το σχετικό ψήφισμα τελικά ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις εκτός από τη «Δημοκρατική Ισοπολιτεία», την παράταξη που στηρίχτηκε από τη ΝΔ και είχε επικεφαλής τον κ. Καούκη.

Το ΑΣΙ ψήφισε όλα τα θέματα της Η.Δ. αλλά και τα θέματα εκτός Η.Δ. εκτός από την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος για το 2015.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά για το συγκεκριμένο θέμα:

Το σύνολο νέων έργων είναι μειωμένο κατά 60% από τον πρώτο χρόνο του μνημονίου και 55% μειωμένο με το αντίστοιχο του 2014. Ενδεικτικό της σχέσης συρρίκνωσης-αφαίμαξης της πολιτικής της τρόικας στην αυτοδιοίκηση. Πέρα από τη μείωση ακόμη και ο χαρακτήρας των έργων είναι εικονικός-μη πραγματικός. Έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ σε αναπλάσεις πλατειών αλλά η απομάκρυνση του νεκροταφείου έχει μείνει στις εξαγγελίες.

Ακόμη και για αυτά τα κατά πολύ μειωμένα κονδύλια η δημοτική αρχή δεν τα αξιοποιούσε σε έργα ουσίας-υποδομής- προστασίας και ανάπτυξης. Αντίθετα σκορπίζονταν σε αναπλάσεις πλατειών, σε ποδηλατόδρομους, στο φαίνεσθε, σε έργα ανούσια, σε έργα βιτρίνας. Ενδεικτικά: Το 2011 δαπανήθηκαν για έργα ομβρύων υδάτων και τις αποχετεύσεις μόνο το 4,71% του συνόλου νέων έργων αξίας 8.395.393 ευρώ. Το ίδιο και το 2013 και το 2014. Επιλέγονται να δαπανηθούν μόνο το 5,40% του συνόλου νέων έργων. Έστω και καθυστερημένα-κάλιο αργά παρά ποτέ- λέει ο λαός, προβλέπεται ποσό 200.000 ευρώ για μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας. Χαιρόμαστε από τη μια μεριά, λυπούμαστε από την άλλη γιατί το πρόβλημα και ο κίνδυνος της πλημμύρας υπήρχε χρόνια και χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια η τότε και η τώρα διοίκηση κατάρτιζε τεχνικά προγράμματα βιτρίνας και όχι ουσίας. Ευθύνεστε για αυτές τις επιλογές και τις πολιτικές των έργων σας. Για αυτό εμείς καταψηφίζαμε τα 4 τελευταία χρόνια τα τεχνικά σας προγράμματα.

Έπρεπε να πλημμυρίσουν ολόκληρες γειτονιές, να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές συμπολιτών μας για να αυξηθεί το ποσοστό των ομβρύων υδάτων και της αποχέτευσης από 5% σε 16% του συνόλου των νέων έργων για το 2015. Ενδεικτικό της έλλειψης διεκδικητικότητας είναι το γεγονός ότι το 2011, τότε που υπήρχε ακόμη η όποια δυνατότητα άντλησης κονδυλίων, η δημοτική αρχή σε σύνολο νέων έργων 8.395.000 ευρώ δαπανά μόνο 395.000 ευρώ,δηλαδή το 4,71%. Αντίθετα το 2015 τα 8.395.000 ευρώ του 2011 συρρικνώνονται βασικά λόγω μνημονίου και έλλειψης διεκδικητικότητας σε 3.421.815 ευρώ.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις μας στοιχειοθετούνται με ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015:

α) Προϋπολογίζετε ένα ποσό 200.000 ευρώ για πλακόστρωση οδών και 150.000 ευρώ για ανακατασκευές πλατειών όταν την ίδια στιγμή προϋπολογίζετε μόνο 100.000 ευρώ για τη συντήρηση των σχολείων μας. ‘Οταν αυτά στοιβάζονται σε ακατάλληλα κτίρια και με τις πλημμύρες πολλά έπαθαν σοβαρές ζημιές.

β) Σωστά προβλέπονται ποσά για μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας για τη Ζωοδόχο Πηγή. Θα δεσμευτείτε όμως στην έγκαιρη υλοποίηση της μελέτης; Θα παρακολουθείτε και θα ελέγχετε τον όποιο εργολάβο; Θα μπουν επιτέλους ρήτρες στους μεγαλοεργολάβους για καθυστερήσεις έργων ζωτικής σημασίας, σε παραλείψεις και σε κακοτεχνίες, όπως στο ρέμα της Φλέβας που σε συνδυασμό με την έλλειψη φρεατίου επί της Νεμέας καταστράφηκαν σπίτια; Θα κυνηγήσουμε κανέναν μεγαλοεργολάβο για εγκληματικές παραλείψεις; Πριν 2 χρόνια έπεσε η γέφυρα της οδού Θεσσαλονίκης και κατά τύχη δεν είχαμε θύματα. Θα συνεχίσουμε να τα αφήνουμε στην τύχη τους ή θα πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας;

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν πολλοί δημότες που απαίτησαν να συζητηθεί εκτός Η.Δ. το θέμα των πλημμυρών και των καταστροφών που προξενήθηκαν. Το αίτημα έγινε δεκτό και ακολούθησε σχετική συζήτηση. Απορία προκάλεσε η πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να τοποθετηθεί μόνο ο Δήμαρχος και οι επικεφαλής των παρατάξεων, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά για το συγκεκριμένο θέμα:

Οφείλατε να είχατε καλέσει έγκαιρα συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα.

Προφανώς και οι πλημμύρες για μια άλλη φορά πνίγουν τους πολίτες της δυτικής όχθης. Στα ακραία καιρικά φαινόμενα οι κάτοικοι στο Ίλιον, στο Περιστέρι και στη Νίκαια πνίγονται ενώ της Εκάλης δροσίζονται. Και σαφώς βασική ευθύνη έχει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Θα απολογηθούν για τις μνημονικές περικοπές στα έργα υποδομής και ανάπτυξης;

Στο προτεινόμενο τεχνικό πρόγραμμα μας μιλάτε για μελέτη στη Ζ. Πηγή αξίας 200.000 ευρώ. Σωστά. Πώς θα σας εμπιστευτούμε όμως όταν σε προηγούμενη μελέτη του 2010, του ΑΣΔΑ, δεν κάνατε αυτά που οφείλατε να κάνετε; Συγκεκριμένα στη σελ. 117, Ενημέρωση με έντυπο υλικό-Χάρτης κινδύνου-Πρακτικές οδηγίες.

Γιατί τώρα και όχι πριν από 4 ή 8 ή 12 ή 16 ή 20 χρόνια δεν έγιναν αυτές οι μελέτες; Τότε ήσαστε αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων. Τώρα είστε Δήμαρχος. Μήπως γιατί τώρα τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο και κατά τύχη δεν είχαμε θύματα; Το αποθεματικό το είχατε και τότε και τώρα. Η συνεχόμενη εξαγγελία έργων όπου την τελευταία στιγμή δεν πραγματοποιούνται, όταν γίνεται επαναλαμβανόμενα παύει να είναι διεκδίκηση. Καταντάει κοροϊδία. Συμφωνούμε ότι τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία. Ακραία ήταν όμως και η κοροϊδία που δε μεριμνήσατε τόσα χρόνια ώστε να είναι σήμερα περιορισμένες οι ζημιές.

Το Ίλιον πλήγηκε σε πολλά σημεία και καταστράφηκαν η Νέα Θηβών, η Ζ. Πηγή, ο Άγιος Φανούριος, η Παπανδρέου και Αλαμάνας, το Ρίμινι, η ΒΙΟΦΑΛ. Επομένως δεν είναι ούτε λίγες ούτε μικρές οι ζημιές. Για να μην αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους αλλά για να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας χρειάζεται:

α) Αποκατάσταση των όποιων ζημιών στο σύνολό τους από το αποθεματικό του δήμου και από τις αναμορφώσεις και τροποποιήσεις του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού που θα συζητηθούν σήμερα.

β) Να γίνουν έργα ουσίας και όχι βιτρίνας ώστε στα επόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα να μη συζητάμε τα ίδια.

γ) Να ελέγχονται τα έργα όσον αφορά τον χρόνο εκτέλεσής τους( ρήτρες) αλλά και τον τρόπο( κακοτεχνίες-ελλείψεις ).

Οι κάτοικοι επί των οδών Φλέβας-Νεμέας-Α. Παπανδρέου-Ψαρρού-Γαργαλιάνων απαιτούν άμεσα:

1) Την αποκατάσταση της κακοτεχνίας στη συμβολή του ρέματος της Φλέβας και Α. Παπανδρέου από όπου βγήκε το νερό και έπνιξε στην κυριολεξία 6 σπίτια. Αυτό έγινε βεβαίως και σε συνδυασμό με την έλλειψη φρεατίων επί της Νεμέας.

2) Άμεση οικονομική στήριξη για τα 6 αυτά σπίτια.

Να δεσμευτεί η διοίκηση:

1) Ότι εντός 2μήνου ολοκληρώνει τη μελέτη με απευθείας ανάθεση.

2) Να τροποποιήσει το Τεχνικό Πρόγραμμα 2015 και να πάψει τα έργα βιτρίνας. Χορτάσαμε αναμορφώσεις πλατειών. Υπάρχουν δρόμοι χωρίς φρεάτια. Έργα ουσίας.

3) Να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό του 2015 και να ενσωματώσει τη δαπάνη για υλικά ενημέρωσης από τη μελέτη του 2010 του ΑΣΔΑ και για την οποία ο δήμος δεν έχει κάνει αυτά που όφειλε για την ενημέρωση των πολιτών.

4) Να πάρει πολιτική απόφαση της μη καταβολής των όποιων φορολογικών υποχρεώσεων και να το διεκδικήσουμε όλοι μαζί για βιοτεχνίες που έπαθαν ζημιά.

Τέλος, η δημοτική αρχή γιατί δεν παρείχε νομική βοήθεια στους 12 συμπολίτες μας που ήταν εγκλωβισμένοι στο υπόγειο πάρκινγκ-τάφος της ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε;

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Γιώργου Χρόνη για το ίδιο θέμα:

Σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που έγινε πριν λίγες μέρες για το θέμα των πλημμυρών, η κ. Μηλιώνη είχε δηλώσει ότι καμιά σχολική μονάδα στον δήμο μας δεν αντιμετώπισε πρόβλημα. Στην ίδια συνεδρίαση ανέφερα 2 σχολικές μονάδες που αντιμετώπισαν προβλήματα, το 16ο δημοτικό και το 25ο νηπιαγωγείο. Τις επόμενες μέρες μετά τις πλημμύρες γνωστοποιήθηκαν στον σύλλογο εκπαιδευτικών «Δ. Γληνός» και άλλες σχολικές μονάδες που αντιμετώπισαν προβλήματα: 26ο νηπιαγωγείο, 19ο νηπιαγωγείο, 10ο νηπιαγωγείο, 24ο δημοτικό. Το 10ο νηπιαγωγείο μάλιστα δε λειτούργησε επί 3 μέρες. Είστε γνώστες των παραπάνω; Επισκεφτήκατε τις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες; Καταγράψατε τα προβλήματα; Πήρατε μέτρα ώστε να μην έχουμε στο μέλλον παρόμοια γεγονότα; Θα αποζημιωθούν οι παραπάνω σχολικές μονάδες για τις καταστροφές που υπέστησαν;

Το βράδυ των καταστροφών είδαμε τον Δήμαρχό μας και τον Δήμαρχο Περιστερίου-δεν τους αναφέρω τυχαία, είναι οι Δήμαρχοι του 70% και του 65% αντίστοιχα-να ισχυρίζονται στα ΜΜΕ ότι για τις καταστροφές ευθύνονται η θεομηνία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μας θύμισαν τον κ. Πολύδωρα που όταν είχε καεί η μισή Πελοπόννησος από τις πυρκαγιές έριξε τις ευθύνες στον στρατηγό Άνεμο. Σήμερα ο Δήμαρχος κάνει στροφή 90 μοιρών παραδεχόμενος ότι υπάρχουν ελλείψεις υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων. Ρίχνει όμως τις ευθύνες στην πολιτεία λέγοντας ότι από πολύ παλιά-πριν το 2007-ενημερώνουν την πολιτεία για τα έργα που χρειάζονται χωρίς ανταπόκριση. Μα ποιοι κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια; Μήπως το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. που τον στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια; Σήμερα βέβαια που πνέουν τα λοίσθια οδηγώντας μας στην καταστροφή δηλώνει ανεξάρτητος.

Μας είπε ότι είχε καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το έργο της Φλέβας. Γιατί δεν κάλεσε τον εισαγγελέα να επέμβει; Εδώ όπως είπε και ο ίδιος κινδύνευσαν ζωές. Ο εισαγγελέας είναι μόνο για να επεμβαίνει όταν γίνονται καταλήψεις σχολείων από τους μαθητές ή στους αγώνες των σχολικών καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων;

Είπε ότι ο δήμος δεν έχει ευθύνες. Αν θυμάμαι καλά το 2010 έγινε μια μελέτη του ΑΣΔΑ σε συνεργασία με γνωστό Πανεπιστήμιο όπου συμμετείχε και ο δήμος για τις πλημμύρες. Η μελέτη αυτή προέβλεπε μια σειρά μέτρων και έργων που ο Δήμος δεν τα υλοποίησε ποτέ. Δεν ανάρτησε σε εμφανή σημεία οδηγίες για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, δεν γνωστοποίησε στους κατοίκους τις ζώνες υψηλού κινδύνου, δεν ενημέρωσε τις σχολικές μονάδες για τον κίνδυνο, δεν έκανε έργα επί της οδού Θηβών κ.α. που είχα αναφέρει σε προηγούμενο έκτακτο Δ.Σ. Πρέπει άμεσα να γίνουν έστω και τώρα.

Μιλάτε για θεομηνία και ακραία καιρικά φαινόμενα. ‘Ιδια βροχή όμως έπεσε και σε άλλους Δήμους. Γιατί δεν πλημμύρισαν η Πετρούπολη, το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι αλλά πλημμύρισαν το Ίλιον, το Περιστέρι, η Νίκαια; Μήπως αλλού γίνονται έργα ουσίας και αλλού έργα βιτρίνας;

Πανηγυρίζει για τη βοήθεια που δόθηκε στους πλημμυροπαθείς. Δυστυχώς στη χώρα μας είμαστε της θεωρίας του «θεραπεύειν» και όχι του «προλαμβάνειν».

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν εκ μέρους των κατοίκων ένας κάτοικος από τη Φλέβα και ένας κάτοικος από Ζ. Πηγή. Δε δόθηκε ο λόγος σε κάτοικο από Ρίμινι.

Τα ψηφίσματα των κατοίκων έγιναν αποδεκτά ομόφωνα αφού ύστερα από πρόταση του Δημάρχου αποσύρθηκαν ακραίες-κατά τον ίδιο- φράσεις που μιλούσαν για ευθύνες του Δήμου και της πολιτείας. Μάλιστα όπως είπε «θα έπρεπε να ζητηθεί και συγγνώμη».