Τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία. Η κοροϊδία των αρμοδίων;

Εδώ και τώρα αντιπλημμυρικά έργα & έργα υποδομών.
Τέρμα η εγκληματική αποκλειστικότητα στα έργα βιτρίνας

Τι έχει να πει για τη σημερινή καταστροφή ο δήμιος των δημόσιων υπηρεσιών Κυριάκος Μητσοτάκης; Θα απολογηθεί που ως κεφαλοκυνηγός της τρόικας αποψίλωσε τους Δήμους και τις δημόσιες υπηρεσίες από το απαραίτητο προσωπικό; Εκεί ψηλά στην Εκάλη που βρίσκεται, άκουσε την οργή και την απόγνωση των κατοίκων στα δυτικά προάστια; Θα απολογηθεί ολόκληρη η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου για τις μνημονιακές περικοπές στα αναγκαία και αναντικατάστατα έργα υποδομής που όφειλαν να γίνουν;

Στο Δήμο μας; Κατά δήλωση του Δημάρχου, στο ΜΕGA, οι καταστροφές οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε ερώτηση Δημοτικού Συμβούλου της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο 23/10/14 (μία ημέρα πριν τα ακραία φαινόμενα) αν στην οδό Βούρβαχη, στη Ζωοδόχο Πηγή, ο Δήμος έχει προβλέψει ό,τι απαιτείται για να μην έχουμε καταστροφές, ο Δήμαρχος απάντησε «ότι είμαστε έτοιμοι».

Αυτή η ώρα δεν είναι ώρα λαϊκισμού, και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Δεν είναι όμως και ώρα για συγκαλύψεις. Πιο συγκεκριμένα: Στο Ίλιον επλήγησαν αρκετά σημεία γειτονιών (Αλαμάνας & Παπανδρέου, Καλπακίου, κτλ). Οι πιο σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές, όμως, έγιναν σε τρεις διαφορετικές συνοικίες:

Νέα Θηβών: Ένα κομμάτι της νέας Θηβών δόθηκε στη κυκλοφορία χωρίς την προ-απαιτούμενη αντιπλημμυρική προστασία με σκοπό να ωφεληθούν άμεσα, 1-2 ντόπιες μεγαλο-οικογένειες, που νοικιάζουν ακατάλληλους χώρους για τη χρήση τους (υπόγειο parking supermarket). Το πυροσβεστικό σώμα έδωσε τον καλύτερό του εαυτό. Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι αντί να στείλουν δύτες για τυχόν άμεση ανεύρεση πληγέντων, έστειλαν ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Από ποιόν και γιατί κλήθηκαν; Ποιανού συμφέροντα προστάτευαν; Του πληγέντα κόσμου ή της εταιρείας Βασιλόπουλος Α.Ε.;

Αγ. Φανούρης: Ρέμα Φλέβας (Νεμέας-Ψαρρού-Γαργαλιάνων): Σε αυτό το σημείο ενώ το αντιπλημμυρικό έργο έχει ολοκληρωθεί κατά μεγάλο ποσοστό, μια συγκεκριμένη παράβλεψη και κακοτεχνία του εργολάβου ήταν αρκετή, ώστε το νερό να υπερχειλίσει από τη Φλέβας. Αυτό σε συνδυασμό με την ανυπαρξία φρεατίων (επί της οδού Νεμέας δεν υπάρχει ούτε ένα φρεάτιο!!), ήταν αρκετό να καταστραφούν ολοσχερώς σπίτια και μικρο-οικογενειακές επιχειρήσεις.

Ζωοδόχου Πηγή (Βούρβαχη-Αγ. Θεοδώρων-Ξάνθου-Φιλιπιάδος): Σε αυτούς τους δρόμους σχεδόν κάθε χρόνο σημειώνονται πλημμύρες. Ειδικά και μετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής της Θηβών, η κλίση φέρνει τα νερά σε αυτούς τους δρόμους. Σε συνδυασμό με την ύπαρξη μπαζωμένου ρέματος στην περιοχή και την έγκριση αδειών που δεν έπρεπε να εκδοθούν, το εφιαλτικό «έργο» της πλημμύρας το βλέπουμε κάθε χρόνο.

Να σταματήσουν τα έργα βιτρίνας και το πάρτι των μεγαλοεργολάβων. Είναι θέμα τύχης που δεν έχουμε θρηνήσει ακόμη θύμα. Εκατομμύρια ευρώ για υποτιθέμενες μελέτες και αναπλάσεις, όπως οι ποδηλατόδρομοι που όταν βρέχει (Έκτορος) μετατρέπονται σε κωπηλατόδρομοι. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν έλεγχοι και δεν μπαίνουν ρήτρες σε όποιες καθυστερήσεις ή κακοτεχνίες εργολάβων. Να θυμίσουμε τη γέφυρα που έπεσε, επί της οδού Θεσσαλονίκης (ΕΣΤΙΑ), 2 χρόνια πριν, με λιγότερη σε όγκο και ένταση βροχή και δεν διώχθηκε κανένας μεγαλοεργολάβος (ΑΚΤΩΡ-Μπόμπολας);

Εδώ και τώρα και όσο ακόμη οι συμπολίτες μας μετράνε τις ανυπολόγιστες ζημιές τους, πρέπει να παρθούν αποφάσεις.

Για ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών και άμεση διεκδίκηση αποζημιώσεων και κονδυλίων των από την πολιτεία προς τους Δήμους.

Για πλήρη απαλλαγή των πληγέντων νοικοκυριών από τα δημοτικά τέλη.

Για απαλλαγή των πληγέντων μικρο-βιοτεχνών – οικογενειακών επιχειρήσεων από τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Για δραστικές αυξήσεις των προϋπολογισμών Περιφέρειας και Δήμου σε αντιπλημμυρικά έργα.

Για άμεση στροφή από τα έργα βιτρίνας στα βασικά έργα υποδομής, στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.