23/10/2014: Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στην παραπάνω συνεδρίαση ως Αριστερό Σχήμα Ιλίου θέσαμε τις παρακάτω ερωτήσεις (σε παρένθεση οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής):

1) Η απάντησή σας στο προηγούμενο συμβούλιο, με αφορμή ερώτηση συναδέλφου για τη βίλα Κωνσταντινίδη, ότι δηλαδή υπάρχει στατικό πρόβλημα λόγω του σεισμού το 1999 και είναι αδύνατη κατά τη δική σας ομολογία η αναπαλαίωση και το μοναδικό που μπορεί να γίνει είναι ένα ακριβές αντίγραφο, μας προξένησε τα παρακάτω ερωτήματα:

Η αγορά αξίας 81.000.000 δραχμών της βίλλας και του οικοπέδου έγινε 2 χρόνια μετά τους σεισμούς του 1999, συνεπώς οι αρμόδιοι της τότε Διοίκησης δε γνώριζαν τι κτίριο αγοράζουν; Αν είναι κατάλληλο ή όχι;

Είχαν γίνει προ αγοράς οι απαιτούμενες μελέτες στατικότητας του κτιρίου από τις τότε αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες;

Αν όντως ισχύει αυτό που επικαλείστε μήπως χρειάζεται να αποδεχτείτε τους λάθος χειρισμούς της τότε Διοίκησης;

(Ο Δήμος έχει κάνει πολλές αγορές ακινήτων εδώ και 10ετίες, είναι πετυχημένες, αν δείτε τον χάρτη της περιοχής θα διαπιστώσετε το ποσοστό πρασίνου που αντιστοιχεί στον Δήμο μας, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει την αγορά, η βίλα έχει ιστορική σημασία).

2) Στην οδό Λάμπρου Κατσώνη 19 έχει εγκριθεί άδεια εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Σας έχει κοινοποιηθεί η άδεια;

(Δεν απαντήθηκε).

3) Υπάρχει κοινό ψήφισμα από ΑΣΙ, ΣΥΡΑ και Λαϊκή Συσπείρωση για συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου προς τους 5 Δημάρχους που οδηγούνται στη Δικαιοσύνη επειδή έκαναν το καθήκον τους.

(Δεν μπορεί να βοηθήσει τους Δημάρχους, υπάρχουν απαράδεκτοι όροι για την κυβέρνηση, η κυβέρνηση θέλει επανέλεγχο των συμβάσεων αορίστου χρόνου, εμείς τηρήσαμε κατά γράμμα τον νόμο Παυλόπουλου για να μην έχουν προβλήματα οι εργαζόμενοι, ας γίνει έλεγχος, αν κάποιοι άλλοι πλαστογράφησαν χαρτιά να βρεθούν, πρέπει να διαμορφωθεί το ψήφισμα, όπως είναι γραμμένο δε θα βοηθήσει, μίλησα με έναν από τους 5 Δημάρχους που είπε ότι δε βοηθά το ψήφισμα την παρούσα στιγμή, άλλωστε δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη αλλά προκαταρκτική έρευνα).

4) Μας πληροφόρησαν εργαζόμενοι του Δήμου ότι από φέτος όσοι έχουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς θα πληρώνουν τροφεία στο 50% σε σχέση με τους υπόλοιπους δημότες και πώς τα προηγούμενα χρόνια δεν πλήρωναν καθόλου. Αν αυτό ισχύει να μας πείτε ποιος αποφασίζει ποιοι δημότες θα πληρώνουν τροφεία και ποιοι όχι καθώς και τα κριτήρια όπως και ποιος αποφασίζει τις σχετικές εκπτώσεις. Σας υπενθυμίζουμε τη θέση της παράταξής μας κανείς να μην πληρώνει τροφεία.

(Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε για τα τροφεία τον Φεβρουάριο του 2014, πριν την ενοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου υπήρχε μία ομάδα εργαζομένων του Δήμου που δεν πλήρωνε καθόλου και μια άλλη ομάδα που πλήρωνε το 50%. Ύστερα από την ενοποίηση όλοι πληρώνουν το 50%).

4) Το 15ο Νηπιαγωγείο έχει ειδοποιήσει εδώ και καιρό να αντικατασταθεί σπασμένο τζάμι από την πόρτα εισόδου που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών. Γιατί δεν αντικαθίσταται τόσο καιρό; Στο ίδιο νηπιαγωγείο ξεκίνησαν εργασίες για δημιουργία γραφείου των νηπιαγωγών που όμως σταμάτησαν. Για ποιο λόγο;

(Δεν απαντήθηκε).

5) Ποιο είναι το συνολικό κόστος για τις προμήθειες λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας LED για τη συντήρηση του εορταστικού στολισμού του Δήμου τα τελευταία 6 χρόνια; Ποια ή ποιες εταιρείες προμήθευσαν τον Δήμο; Γιατί χρειάζεται συντήρηση κάθε χρόνο αφού οι λάμπες LED έχουν μεγάλο χρόνο ζωής;

(Δεν απαντήθηκε).

6) Συμφωνούμε με τα έργα ανάπλασης στη Λ. Αγίου Φανουρίου. Γιατί όμως όλο το βάρος εκεί και στο κέντρο και όχι στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου; Για παράδειγμα στην οδό  Ιπποδαμείας και στην ευρύτερη περιοχή της Ραδιοφωνίας παρατηρούνται ανύπαρκτα πεζοδρόμια και φθαρμένος ασφαλτοτάπητας.

(Δεν απαντήθηκε).

7) Να μας πείτε ποιος είναι ο αριθμός των αδέσποτων ζώων που περιποιηθήκατε κατά τα προηγούμενα έτη; Ποιο το κόστος περίθαλψης; Γιατί δε φροντίζετε τα όποια αδέσποτα να τα αναλάβουν φιλοζωικοί όμιλοι ή φιλόζωοι συμπολίτες μας;

(Κανείς Δήμος δεν το χειρίζεται καλύτερα από μας, φύγαμε από ΠΕΣΥΔΑΠ και κάναμε σύμβαση με φιλοζωική εταιρεία, το πρόβλημα υπάρχει με τα κατοικίδια όπου ο νόμος πρέπει να γίνει αυστηρότερος, γίνεται εμβολιασμός, στείρωση, μπαίνει ηλεκτρονικό τσιπ και τα επιστρέφουμε στη θέση τους, δεν υπάρχει πρόβλημα με τα αδέσποτα).

Παρατήρηση δική μας: Τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή οι αρμόδιοι δεν κυκλοφορούν στο Ίλιον ή δε μένουν στο Ίλιον ή κάνουν τον Κινέζο.

Το ΑΣΙ ψήφισε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αλλά και εκτός ημερήσιας διάταξης εκτός από τα παρακάτω:

1) Αναπροσαρμογή ή μη των συντελεστών καθαριότητας και φωτισμού για την κάλυψη των προβλεπόμενων δαπανών καθαριότητας-φωτισμού και φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων, για το 2015.

2) Έγκριση έκθεσης εσόδων-εξόδων Γ΄ τριμήνου του έτους 2014.

Όσον αφορά το πρώτο θέμα από την παράταξή μας έγιναν οι εξής ερωτήσεις (σε παρένθεση οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής):

α) Πόσα τετραγωνικά μέτρα στεγασμένου και αστέγαστου χώρου καταλαμβάνουν σήμερα οι τράπεζες και τα super market;

(Δεν απαντήθηκε).

β) Στα 3 προηγούμενα έτη τα τετραγωνικά μέτρα ήταν λιγότερα από το 2015. Επίσης η τιμή ανά κιλοβατώρα της ΔΕΗ ήταν φθηνότερη συγκριτικά με το 2015. Παράλληλα το ποσοστό των 2,46% παραμένει σταθερό τα 4 τελευταία χρόνια. Γιατί το 2015 η δαπάνη για το δικαίωμα στη ΔΕΗ είναι μειωμένη συγκριτικά με τα 3 προηγούμενα έτη;

(Το 2,46% αντιστοιχεί στην καθαριότητα και στον ηλεκτροφωτισμό).

γ) Με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες η αντικατάσταση λαμπτήρων LED, εξοικονόμησης ενέργειας που συνεπάγεται και φθηνότερο κόστος αντιτίμου ηλεκτρικού ρεύματος οδών-πλατειών, γιατί παραμένει η δαπάνη του αντιτίμου ηλεκτρικού ρεύματος στα 900.000 ευρώ, ποσό ακριβώς με την ίδια δαπάνη του 2014; Δε θα έπρεπε να μειωθεί;

(Το ποσό για τη ΔΕΗ είναι στα 6.000.000 ευρώ, 200.000 ευρώ λιγότερα από πέρσι, θα πάρουμε λιγότερα από πολίτες ενώ αυξάνουν και τα έξοδα).

δ) Για την απαλλαγή των Δημοτικών Τελών συνεχίζει να ισχύει το κριτήριο της μοναδικής κατοικίας υπό τον όρο να μην ξεπερνά τα 120 τμ;

(Δεν απαντήθηκε).

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά για το συγκεκριμένο θέμα:

Τοποθέτηση για τα Ανταποδοτικά Τέλη:

Εμείς, δεν θα επιμείνουμε σε μέτρα, που για την υλοποίηση τους απαιτείται σχέδιο ρήξης & σύγκρουσης με την υπάρχουσα ευρώδουλη πολιτική, που για την αποτελεσματική υλοποίηση τους απαιτείται η συμμετοχή κόσμου που μέσα από τη πράξη θα αλλάξει και η συνείδηση του. Δεν θα επιμένουμε σε μέτρα υπέρβασης του θεσμικού πλαισίου, γιατί αυτά η παρούσα Δημοτική Αρχή, εσείς δηλαδή, ούτε θέλετε και επομένως ούτε μπορείτε να τα κάνετε.

Σήμερα εμείς θα περιοριστούμε στο τι μπορεί να κάνει μια Δημοτική Αρχή που δεν υπερβαίνει τους θεσμούς, όπως η δική σας Δήμαρχε, αλλά που θα μπορούσε ουσιαστικά να ανακουφίσει έστω και οριακά τη τοπική κοινωνία και όχι να αρκεστεί σε μια άκρως επικοινωνιακή πολιτική. Δηλαδή τι μπορείτε να κάνετε αλλά δεν θέλετε να το κάνετε και θα εξηγήσουμε το γιατί.

Εμείς προτείνουμε σήμερα την μείωση των ανταποδοτικών τελών για τις κατοικίες στο 10% και για τα καταστήματα (εξαιρούνται σούπερ μάρκετ-τράπεζες-ΔΕΗ-ΟΤΕ-ενεχυροδανειστήρια), σε 5% και όχι στη διατήρηση τους στα περυσινά επίπεδα, όπως εσείς προτείνετε.

Μέσα δηλαδή σε ένα γενικευμένο περιβάλλον μαζικής φτωχοποίησης, που η οικονομική δυνατότητα των συμπολιτών μας έχει συρρικνωθεί ραγδαία, εσείς επιμένετε στη διατήρηση των δημοτικών τελών, ασκώντας μια άκρως επικίνδυνη επικοινωνιακή πολιτική. Ακόμη και τα κριτήρια απαλλαγής και ένταξης στις ευπαθείς ομάδες είναι τέτοια που αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία

Πιο συγκεκριμένα παραθέτουμε σε αντιπαράθεση την πρόταση της Δημοτικής Αρχής και την πρόταση του ΑΣΙ. Η πρόταση του ΑΣΙ προβλέπει μείωση 10% σε κατοικίες και μείωση 5% σε καταστήματα (εξαιρώντας τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ενεχυροδανειστήρια):

dimotika_teliΟι κοστολογημένες προτάσεις του ΑΣΙ για το πού θα βρεθούν τα 603.000 € που προτείνονται να μειωθούν:

Από το πλεόνασμα των ανταποδοτικών τελών του 2014: 261.623,41

Μείωση 10% από προμήθειες κάδων απορριμμάτων: 9.000,00

Μείωση 10% από συντήρηση-επισκευή μεταφορικών μέσων: 48.600,00

ΣΥΝΟΛΟ 319.223,41

Υπολειπόμενο ποσό ανάμεσα στις 603.000 € και τις 319.223,41 € είναι: 283.776,59

Το ποσό των 283.776,59 € μπορεί να βρεθεί από τις παρακάτω 8 επιλογές

1. Αύξηση συντελεστών από 4,99 €/τμ σε 8,99 €/τμ για σούπερ μάρκετ (στεγασμένοι και ασκεπείς χώροι)

2. Πολλαπλασιασμός συντελεστών των μ2 που καταλαμβάνουν Τράπεζες

Επιβολή Τέλους Κοινόχρηστων Χώρων για τα εξής:

3. Για κάθε ΑΤΜ Τράπεζας 3.000 € ετησίως

4. Για κάθε στύλο της ΔΕΗ 30,00 € ετησίως

3. Για κάθε πυλώνα της ΔΕΗ 250,00 € ετησίως

5. Για κάθε στύλο του ΟΤΕ 30,00€ ετησίως

6. Για υπόγεια δίκτυα ΟΤΕ-ΔΕΗ-Οπτικές Ίνες: Ετήσιο τέλος ανά 0,10€

7. Για ΚΑΦΑΟ της ΔΕΗ 200,00€ ανά τεμάχιο

8. Για θαλάμους καρτοκινητών του ΟΤΕ: 200,00 € ανά θάλαμο

Συμπερασματικά: Ενώ η Δημοτική Αρχή μπορεί να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη για τις κατοικίες 10% και για τα καταστήματα 5% αρνείται να το κάνει. Αρνείται γιατί:

1. Ιεραρχεί το λογιστικό πλεόνασμα από το πραγματικό έλλειμμα του λαϊκού εισοδήματος.

2. Αυτοσκοπός της είναι η επικοινωνιακή προβολή του λογιστικού πλεονάσματος και όχι τα πραγματικά μέτρα ανακούφισης των πολιτών. Να δει δηλαδή ο κάθε κάτοικος μειωμένα στο λογαριασμό της ΔΕΗ τα δημοτικά τέλη κατά 10%.

Αυτά φαίνονται χαρακτηριστικά και από το εξής:

Στα ανταποδοτικά τέλη του 2014 προβλέπει ανείσπρακτα τέλη 126.000 €. Στα ανταποδοτικά τέλη του 2015 η πρόβλεψη αυξάνεται κατά 250% φτάνοντας τα 518.000€! Αυτή η τεράστια απόκλιση ένα πράγμα σημαίνει:

Ότι δεν εκτιμάτε ότι τα ανείσπρακτα τέλη θα φτάσουν αυτό το ποσό γιατί αν πραγματικά το πιστεύατε τότε όντως θα προχωρούσατε στη προτεινόμενη από εμάς, μείωση κατά 10% και 5% αντίστοιχα, ποσό που δεν απέχει από το ποσό των επισφαλών απαιτήσεων που εσείς οι ίδιοι προβλέπετε. Επομένως, βάζετε τη πρόβλεψη των ανείσπρακτων τελών προκειμένου να δημιουργήσετε ένα μαξιλαράκι ώστε να αυξήσετε το λογιστικό πλεόνασμα σε βάρος των πραγματικών κοινωνικών αναγκών.

Η απουσία διεκδικητικού χαρακτήρα αυτής της Δημοτικής Αρχής φαίνεται και από την αντίληψη που συντάσσει και προτείνει τα ανταποδοτικά τέλη. Δεν κάνει χρήση ακόμη και αυτών των δικαιωμάτων που τις προβλέπει ο Νόμος, που εσείς Δήμαρχε βάζετε πάνω απ΄ όλα, όπου σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καθώς και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 2958/2011 & ΝΣΚ 268/02) μετά τη μετατροπή της ΔΕΗ και του ΟΤΕ σε Α.Ε., δεν απολαμβάνουν πλέον την απαλλαγή τους από την καταβολή του τέλους καταλήψεως κοινόχρηστων χώρων. Αυτό το έχουν ήδη εφαρμόσει ο Δήμος Νίκαιας, Πάτρας, Πάτμου κλπ.

Θα ισχυριζόσασταν, ότι αν το έκαναν όλοι οι Δήμοι, τότε και η ΔΕΗ δεν θα αύξανε τα τιμολόγια με μοναδικό θύμα τους πολίτες; Για αυτό επιμένουμε ότι η πιο ρεαλιστική πρόταση σήμερα είναι η υπέρβαση θεσμικού πλαισίου, μέσα από ένα σχέδιο ρήξης και ενεργής συμμετοχής του κόσμου. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, εμείς επιμένουμε ότι δεν το χρησιμοποιήσατε ως Δημ. Αρχή ούτε ως διαπραγματευτικό ατού προς όφελος των πολιτών. Δηλαδή να απαιτήσει ο Δήμαρχος από τη ΔΕΗ «Πληρώστε τέλη στο Δήμο μας για τις κολώνες σας, αλλιώς μην τολμήσετε να εκδώσετε διαταγή διακοπής ρεύματος σε κανένα σπίτι». Αυτό δεν τόλμησε να το πει ποτέ! Αντίθετα μίλαγε για έξυπνα ρολόγια της ΔΕΗ, λες και απευθυνόταν σε χαζούς πολίτες…

Ακόμη και για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας θα μπορούσε να επιβληθεί ένα υπέρογκο τέλος με σκοπό να αποθαρρύνει την όποια εταιρεία (Δήμος ΣΥΡΟΥ –ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ, το ψήφισε) να εγκαταστήσει και άλλη κεραία κινητής τηλεφωνίας. Το τελευταίο το λέμε όχι για να εφαρμοστεί. Άλλωστε αν εφαρμοζόταν αυτό Δήμαρχε με τόσες κεραίες που έχετε αφήσει, ο Δήμος δεν θα χρειαζότανε να διαθέσει το αποθεματικό. Το έλλειμμα από τη μείωση των ανταποδοτικών τελών θα καλυπτόταν αποκλειστικά από την εισροή εσόδων από την επιβολή τέλους για τις κεραίες!…

Για τους παραπάνω λόγους δηλαδή ότι πρόκειται για μια εισήγηση εικονική-μη διεκδικητική και άκρως επικοινωνιακή που θυσιάζει τις υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες, τη καταψηφίζουμε.

Δήλωση του ΑΣΙ που αφορά τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου: Συνεχώς ο Δήμαρχος αλλά και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πιέζουν ώστε να μη γίνονται ερωτήσεις στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τους Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά να γίνονται απευθείας στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Εμείς πιστεύουμε ότι εφόσον οι ερωτήσεις προβλέπονται από τον κανονισμό λειτουργίας όχι μόνο είναι νόμιμες, αλλά και επιβάλλεται να γίνονται δημόσια ώστε οι δημότες να πληροφορούνται για τα προβλήματα του Δήμου. Οι συνεδριάσεις δε γίνονται ούτε για τον Δήμαρχο ούτε για τους Δημοτικούς Συμβούλους ούτε για το θεαθήναι. Γίνονται ώστε να ενημερώνονται οι δημότες για τα δημοτικά προβλήματα και για τις προσπάθειες επίλυσής τους ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν τους πάντες. Μάλλον κάποιοι δεν επιθυμούν αυτή τη δημοκρατική διαδικασία και προσπαθούν να την εμποδίσουν για ευνόητους λόγους. Για μια ακόμη φορά είδαμε συμβούλους της Δημοτικής Αρχής να αποδοκιμάζουν και να ειρωνεύονται Δημοτικούς Συμβούλους προσπαθώντας να τους εμποδίσουν να ασκήσουν τα νόμιμα και δημοκρατικά δικαιώματά τους, δηλαδή να υποβάλλουν ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή για θέματα που αφορούν τον Δήμο και τους Δημότες χωρίς να ιδρώνει το αυτί του προέδρου και του Δημάρχου. Μάλλον κάποιοι έχουν μπερδέψει την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με τα καφενεία που συχνάζουν και τα πανηγύρια που συμμετέχουν υιοθετώντας τακτικές που προσβάλλουν τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμείς καταδικάζουμε αυτές τις λογικές και αυτές τις πρακτικές και θα συνεχίσουμε να υποβάλλουμε ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή ώστε να συμβάλλουμε στην ενημέρωση των δημοτών και στην επίλυση των προβλημάτων τους.