9/10/2014: Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στην παραπάνω συνεδρίαση ως Αριστερό Σχήμα Ιλίου θέσαμε τις παρακάτω ερωτήσεις (σε παρένθεση οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής).

1) Το ερώτημα αφορά το 12ο Δημοτικό και το 25ο Δημοτικό. Και τα 2 σχολεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα σχολικής στέγης λόγω αύξησης αριθμού μαθητών και αιτούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου το μεν 12ο ανέγερση νέας αίθουσας το δε 25ο διαμόρφωση συγκεκριμένου χώρου σε αίθουσα. Τι θα κάνει η Δημοτική Αρχή; Ποιες είναι οι ενέργειές της μέχρι σήμερα; Τα σχολεία είναι όμορα μεταξύ τους όπως όμορο είναι και το 6ο Δημοτικό που και αυτό έχει μεγάλο αριθμό μαθητών, άρα δεν μπορούν να μετακινηθούν μαθητές από το ένα σχολείο στο άλλο με αλλαγή ορίων. Πρέπει να χτιστεί νέο σχολείο στην περιοχή και για αυτό προτείνουμε τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα και θα υποβάλει σχετικές προτάσεις.

(Έχουμε έρθει σε επαφή με τον νέο ΟΣΚ, έχουμε ζητήσει τους φακέλους των σχολείων που αιτούνται επέκταση και εσωτερική διαρρύθμιση, απαιτείται έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και κοινοποίηση του δυναμικού των σχολείων από τις Διευθύνσεις Π.Ε και Δ.Ε. Οι Διευθυντές των σχολείων να μην προτείνουν με ελαφριά την καρδία την ανέγερση νέων αιθουσών, μερικές φορές πιεζόμενοι από γονείς παρεμβαίνουν χωρίς λόγο, αν συμβεί κάτι ποιος θα έχει την ευθύνη;).

2) Οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων διαμαρτύρονται επειδή είναι υποχρεωμένες να χτυπούν κάρτα προσέλευσης στην εργασία τους όχι στα σχολεία που καθαρίζουν, αλλά σε άλλες υπηρεσίες. Γιατί γίνεται αυτό; Δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτό να γίνεται στους χώρους εργασίας τους;

(Θα επανεξετάσουμε το θέμα, θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση).

3) Στο προηγούμενο συμβούλιο μας απαντήσατε ότι όλα τα σχολεία έχουν καθαρίστριες. Εμείς δηλώνουμε ότι οι ώρες παρουσίας των καθαριστριών στα σχολεία δεν επαρκούν για τις ανάγκες των σχολείων και προτείνουμε την πρόσληψη και άλλων καθαριστριών για να προφυλαχτεί η υγεία των μαθητών. Θέλουμε την άποψή σας.

(Είμαστε περήφανοι για την καθαριότητα των σχολείων, πληρώνουμε άμεσα τις καθαρίστριες που έχουν σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, δεν περιμένουμε να έρθουν τα χρήματα από το ΕΙΝ, 18 αίθουσες αναλογούν σε κάθε καθαρίστρια ιδιωτικού δικαίου, για παραπάνω αίθουσες προσλαμβάνουμε επιπλέον καθαρίστριες, έγιναν προσλήψεις το τελευταίο διάστημα, οι σχολικές επιτροπές προσλαμβάνουν καθαρίστριες με σύμβαση έργου και πληρώνονται από το αποθεματικό των σχολικών μονάδων μέχρι να έρθουν τα χρήματα από το ΕΙΝ, οι σχολικές επιτροπές προσλαμβάνουν καθαρίστριες σύμφωνα με τις ώρες που προβλέπονται).

4) Μέχρι το 2010 το 16ο Δημοτικό κάθε χρόνο με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας έπαιρνε έκτακτη οικονομική επιχορήγηση επειδή το σχολείο αυτό το χρησιμοποιούν διάφοροι φορείς σχετικοί με την εκπαίδευση λόγω του μεγάλου αμφιθεάτρου του για εκδηλώσεις. Αυτό σταμάτησε χωρίς καμιά εξήγηση με τη δημιουργία της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Π.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχουν σωρηδόν αιτήματα από τη διεύθυνση του σχολείου, όχι μόνο δε λαμβάνονται υπόψη, αλλά ούτε καν οι αρμόδιοι τα βάζουν ως θέμα στις συνεδριάσεις της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Π.Ε. Η τελευταία επιστολή έχει αποδέκτη και τον Δήμαρχο με ημερομηνία 25-9-2014 και Α.Π. 332. Αν τη γνωρίζετε κύριε, Δήμαρχε, να μας πείτε την άποψή σας, διαφορετικά να την εξετάσετε προσεκτικά και να έρθετε σε επαφή με τη διεύθυνση του συγκεκριμένου σχολείου.

(Δεν απαντήθηκε).

5) Μας καταγγέλθηκε από μητέρα μαθητή του 8ου Γυμνάσιου ότι σε συνάντηση ο απερχόμενος σύλλογος γονέων τους ενημέρωσε ότι ενώ ο φάκελος για το χτίσιμο του γυμνασίου ήταν έτοιμος και κατατεθειμένος στο υπουργείο και στην πολεοδομία, ενημερώθηκαν από την υπηρεσία του Δήμου ότι το οικόπεδο-χώρος του 3ου Λυκείου που θα χτιζόταν το 8ο Γυμνάσιο- δεν ανήκει στον Δήμο, αλλά στον καταργημένο ΟΣΚ, οπότε δεν έχει δικαίωμα ο Δήμος να χτίσει. Ο ΟΣΚ δεν έχει το ποσό και μόνο μέσω κονδυλίων ή ΕΣΠΑ ίσως μπορέσει να το χτίσει. Σε ερώτηση του συλλόγου αν το γνώριζαν αυτό πριν γίνουν τα σχέδια και πριν υποσχεθούν από τον Δήμο την κατασκευή του σχολείου απάντησαν ότι το γνώριζαν, αλλά ήλπιζαν ότι θα παρακάμψουν το πρόβλημα. Αληθεύει ότι ο Δήμος γνώριζε ότι το οικόπεδο ανήκε στον ΟΣΚ; Αν το γνώριζε γιατί προχώρησε σε υποσχέσεις προς τους γονείς αλλά και σε οικονομοτεχνική μελέτη; Ποιο ποσό δόθηκε για τη μελέτη, σε ποιον και ποιος έχει την ευθύνη για το ποσό που σπαταλήθηκε, αν σπαταλήθηκε; Γνωρίζετε ότι ο όρος που είχε θέσει η Διεύθυνση Δ.Ε. ήταν ότι γίνεται η άρση της κατάργησης του 8ου Γυμνασίου με όρο να χτιστεί καινούριο κτίριο για το σχολείο; Ποιος θα έχει την ευθύνη που καθυστερήσατε την κατασκευή και τι θα γίνει σε περίπτωση που το υπουργείο καταργήσει εκ νέου τη σχολική μονάδα; Αν τα χρήματα δόθηκαν απαιτούμε να επιστραφούν στο ταμείο του Δήμου. Γιατί δεν εισακούστηκαν οι επιφυλάξεις μας αν μπορεί ο Δήμος βάση νόμου να χτίσει σχολείο; Να διαθέσετε το προϋπολογισθέν ποσό-1.800.000 ευρώ για την ανέγερση του σχολείου- για τις ανάγκες των υπόλοιπων σχολείων όπως σας έχουμε προτείνει και παλιότερα. Γιατί επιλέξατε την επικοινωνιακή πολιτική;

(Είναι χώρος του ΟΣΚ, η μελέτη έγινε από την υπηρεσία μας, η Πολεοδομία ζήτησε να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, κρίναμε ότι ήταν προτιμότερο να προχωρήσει το έργο ο ΟΣΚ, καλό δεν είναι να γλιτώσουμε 1.800.000 ευρώ;).

Σχόλιο: Εδώ ταιριάζει απόλυτα η έκφραση «Τζάμπα μάγκες». Δύο χρόνια τώρα πιπίλιζαν το μυαλό του κόσμου ότι θα χτίσουν με έξοδα του Δήμου το πιο σύγχρονο σχολείο σε όλη την Ελλάδα ασκώντας επικοινωνιακή πολιτική και μάλιστα παραμονές των δημοτικών εκλογών ενώ κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να γίνει. Δε γνώριζαν τη σχετική νομοθεσία ή κορόιδευαν τον κόσμο; Ό,τι και να ισχύει αποδεικνύεται ότι δεν ασκούν σωστά το έργο τους. Το ίδιο έγινε και με το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Χρόνια πιπίλιζαν το μυαλό του κόσμου ασκώντας επικοινωνιακή πολιτική και μάλιστα παραμονές των δημοτικών εκλογών να αναλάβει ο Δήμος με δικά του έξοδα τη συντήρηση του πάρκου-700.000 ευρώ τον χρόνο θα έδιναν- και τελικά μετά τις εκλογές δέχτηκαν να αναλάβει τη διαχείριση του πάρκου η Περιφέρεια με τον ΑΣΔΑ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

6) Στο 8ο Γυμνάσιο υπάρχει διαρροή νερού με αποτέλεσμα το σχολείο να χρεωθεί με δαπάνη 900 ευρώ. Γιατί δε συνεισφέρατε οικονομικά στην εξόφληση του λογαριασμού; Τα σώματα του καλοριφέρ είναι χαλασμένα. Έρχεται χειμώνας, Γιατί δεν τα αλλάζετε;

(Δεν απαντήθηκε).

7) Αληθεύει ότι έχει αποσταλεί επιστολή προς όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους από 1-10-2014 και αρ. πρωτ. 55310 και δε μας έχει επιδοθεί; Αληθεύει ότι στην επιστολή συμπολίτης μας με την ιδιότητα δημοσιογράφου αιτήθηκε συγκεντρωτικά τιμολόγια που αφορούσαν το σύνολο των πολιτιστικών εκδηλώσεων το 2011-2012-2013-2014 με αφορμή τα δημοσιεύματα εντύπων περί οσμή σκανδάλου στον Δήμο μας; Γιατί δεν του αποδόθηκαν; Αληθεύει ότι θα προσφύγει σε εισαγγελική παραγγελία καθώς παρεμποδίζεται η έρευνά του;

(Η υπηρεσία μας χειρίζεται το σχετικό αίτημα, υπάρχουν πολλές αιτήσεις δημοτών).

Σχόλιο: Λαλίστατοι για μια ακόμα φορά οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής.

8) Θα πάρει θέση η Δημοτική αρχή για τους πλειστηριασμούς που επιχειρούνται να γίνουν στο Ειρηνοδικείο Ιλίου, αλλά μπλοκάρονται από τη μαζική συμμετοχή των πολιτών;

(Δεν απαντήθηκε. Για μια ακόμη φορά ποίησαν τη νήσσα).

Στη συνεδρίαση εγκρίθηκαν οι επιχορηγήσεις για τα αθλητικά σωματεία και τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου μας. Ακολουθούν σχετικές ερωτήσεις της παράταξής μας:

1) Λειτούργησε η επιτροπή ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα αθλητικά σωματεία και οι πολιτιστικοί σύλλογοι διαχειρίστηκαν τα χρήματα για τις ανάγκες των μελών τους;

(Όχι, λόγω των δημοτικών εκλογών).

2) Οι επιχορηγήσεις είναι μειωμένες. Γιατί; Ποιος το αποφάσισε; Ο Δήμαρχος; Η Δημοτική Αρχή;

(Η Δημοτική Αρχή).

Ακολούθησε σχετική τοποθέτηση του Γ. Χρόνη:

Δεν τιμά ούτε τη Δημοτική Αρχή ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο που δε λειτούργησε η επιτροπή ελέγχου. Δεν ευσταθεί η δικαιολογία ότι έγιναν δημοτικές εκλογές. Είναι σαν να λέμε «Πάρτε τα χρήματα και κάντε τα ό,τι θέλετε». Η επιτροπή πρέπει να ελέγχει και άλλα θέματα όπως αν οι προπονητές έχουν πτυχία και είναι κατάλληλοι για την εκγύμναση των παιδιών ώστε να προφυλάξουμε την υγεία τους από αυτούς που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο, την καταλληλότητα των γηπέδων-ανοιχτών και κλειστών- ώστε να προφυλάξουμε τη σωματική τους ακεραιότητα, τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τις υποδομές των συλλόγων και τις ανάγκες των παιδιών και όχι για μετεγγραφές και πρωταθλητισμό. Πολλά παιδιά αδυνατούν λόγω της κρίσης να πληρώσουν τις συνδρομές τους, είναι προς τιμή των συλλόγων που δεν τα διαγράφουν, έπρεπε να δοθούν περισσότερα χρήματα.

Ο Πάνος Κουτσιανάς πρότεινε η επιτροπή ελέγχου να αποφασίζει και για τα κριτήρια με οποία θα μοιράζονται οι επιχορηγήσεις όπως και για το ύψος των επιχορηγήσεων, αλλά δεν έγινε δεκτή η πρότασή του.

Στην επιτροπή ελέγχου από το ΑΣΙ θα συμμετέχει ο Γ. Χρόνης.

Το συνολικό ποσό που μοιράζεται στα αθλητικά σωματεία είναι 67.700 ευρώ, ενώ στους πολιτιστικούς συλλόγους 65.700 ευρώ.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα για τον καθορισμό συμβολικής συμμετοχής και απαλλαγές πολιτών σε δραστηριότητες του δήμου.

Ακολουθούν σχετικές ερωτήσεις της παράταξής μας:

1) Υπάρχει μέριμνα για τις πολύτεκνες και τις τρίτεκνες οικογένειες; Για τους ανέργους;

(Ναι).

Ακολούθησε σχετική τοποθέτηση του Γ. Χρόνη:

Είναι γεγονός ότι τα τμήματα του Δήμου λειτουργούν χρόνια και προσφέρουν στον αθλητισμό και στον πολιτισμό. Μέχρι το 2010 οι πολύτεκνες οικογένειες δεν πλήρωναν συνδρομή. Από το 2010 και μετά με δικαιολογία την κρίση χωρίζετε τους πολύτεκνους σε κατηγορίες ανάλογα με το εισόδημά τους. Το ίδιο κάνετε και για τους τρίτεκνους και τους ανέργους. Έτσι όμως στερείτε τη δυνατότητα από πολλούς δημότες να συνεχίσουν να συμμετέχουν στα σχετικά προγράμματα.

Τοποθέτηση Πάνου Κουτσιανά:

Πρέπει να προηγηθεί συζήτηση για τι αθλητισμό και πολιτισμό θέλουμε. Εδώ ο Δήμος έφερε έναν τιμοκατάλογο. Θέλουμε να είναι ελεύθερη η πρόσβαση και δωρεάν σε όλους τους δημότες. Δε μας ενδιαφέρει η ηλικία, αν είναι δημότης, τι έσοδα έχει. Οι δημότες πληρώνουν φόρους που δεν πηγαίνουν στην υγεία, στην παιδεία και στον αθλητισμό, αλλά στην τρόικα. Ποτέ δεν το έχει πει αυτό ο Δήμαρχος είτε είχε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ είτε όχι. Άλλη έννοια δίνουμε εμείς στον σεβασμό των χρημάτων των δημοτών και άλλη ο Δήμαρχος.

Στη συνεδρίαση το ΑΣΙ ψήφισε όλα τα θέματα εκτός από τα παρακάτω:

1) Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2014.

Εδώ ειδικότερα ο Πάνος Κουτσιανάς τόνισε ότι ο κωδικός για τα απορριμματοφόρα σχετίζεται με την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων που αν συνδυαστούν με την απερχόμενη αξιολόγηση θα οδηγήσουν σε απολύσεις. Πρόκειται περί εικονικής αναγκαιότητας κάτι που έχει παραδεχτεί και ο δήμαρχος σε σάιτ.

2) Καθορισμός συμβολικής συμμετοχής και απαλλαγές πολιτών σε δραστηριότητες του δήμου.

3) Πίστωση και διάθεση ποσών για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δηλώσαμε αποχή.

Τους λόγους ανέφερε ο Πάνος Κουτσιανάς στην παρακάτω τοποθέτησή του:

Με ποια κριτήρια και ποιοι έκαναν την επιλογή του πολιτιστικού προγράμματος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου; Δε θα έπρεπε να συμμετέχει μια ομάδα συμπολιτών που να έχει σχέση με τα πολιτιστικά, αλλά να συμμετέχει και η αντιπολίτευση; Έχει γίνει μια προσπάθεια από τη διοίκηση να ρίξει το κόστος-περίπου στο 50%- και το αναγνωρίζουμε. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια όμως το κόστος ήταν υπερδιπλασιαζόμενο για ανάλογες παραστάσεις; Η εκδήλωση «Παντός καιρού» με συναλλασσόμενο την εταιρεία «Τεχνότροπον» στοιχίζει τώρα 1.845 ευρώ όταν λίγους μήνες νωρίτερα, δηλαδή 16-10-2013 στοίχιζε 2.241 ευρώ με τους ίδιους συντελεστές με συναλλασσόμενο την εταιρεία «Όασις» όπου πέρσι είχε το μονοπώλιο στις συνάψεις συμφωνιών με τον Δήμο.

Τα ποσά που δαπανώνται αν και μειωμένα συνεχίζουν να είναι υπέρογκα. Υπάρχουν δεκάδες ερασιτεχνικές πολιτιστικές ομάδες που είναι αναξιοποίητες και έχουν ανάγκη από υποπολλαπλάσια ποσά για να παράξουν πολλαπλάσιο έργο.

Είναι πρόκληση για τον δήμο να ισχυρίζεται ότι είναι λογικό ένας δήμος με αποθεματικό 7,5 εκ ευρώ να δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εκδηλώσεις με πόρους που προέρχονται από τους δημοτικούς φόρους πολιτών. Ειδικά αν αναλογιστούμε το κόστος παροχής δεκατιανού στους μαθητές του δήμου μας που με το ζόρι έφτανε στις 70 χιλ. ευρώ.

Ναι, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά με τα δικά μας κριτήρια. Καταψηφίζουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε και διαχειρίζεστε το θέμα, είστε πολιτικά υπόλογος.

Ο Δήμαρχος υιοθέτησε την πρόταση του ΑΣΙ για σύσταση επιτροπής που θα έχει συμβουλευτικό ρόλο για το πολιτιστικό πρόγραμμα της επόμενης περιόδου. Από το ΑΣΙ θα συμμετέχει ο Π. Κουτσιανάς.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 3 πεζοναυτών που έχασαν τη ζωή τους σε στρατόπεδο του Βόλου (πρόταση της Δημοκρατικής Ισοπολιτείας).

Επίσης εγκρίθηκε ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης που καταγγέλλει τα οικονομικά των κομμάτων. Δεν το ψήφισε η Δημοκρατική Ισοπολιτεία.