18/9/2014: Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου, Πέμπτη 18-9-2014, 20.30μ.μ.

Στην παραπάνω συνεδρίαση ως Αριστερό Σχήμα Ιλίου καταθέσαμε τις παρακάτω ερωτήσεις (σε παρένθεση παρατίθενται οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής):

1) Έχει αποσταλεί προς τον Δήμο μας το ερωτηματολόγιο Φούχτελ το οποίο βάζει σε καθεστώς εποπτείας-επιτήρησης-υποταγής όλους τους Δήμους της χώρας; Αν ναι, τι προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή; (Δεν έχει αποσταλεί. Αν αποσταλεί θα απαντήσουμε με στοιχεία για τον αριθμό των ανέργων, για το κοινωνικό παντοπωλείο, για τα γεύματα παιδιών και γενικότερα για ότι κάνουμε για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη).

2) Ρωτάνε κάτοικοι αν πρόκειται να γίνει κάποια προέκταση στο γύρω χώρο-ζώνη που βρίσκεται δίπλα από το Νεκροταφείο επί της οδού Αττικής; (Ο χώρος είναι στενόχωρος, θα δούμε τι θα γίνει).

3) Μια συμπολίτισσά μας από τον Ιούνιο είναι άστεγη και μένει σε χαρτόκουτα στην πλατεία Ε.Λ.Α.Ν. στον Άγιο Νικόλαο. Επιθυμεί να σιτιστεί και κυρίως να στεγαστεί. Προβλέπεται να υπάρχει χώρος στέγασης αστέγων; (Να ενημερωθεί η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα).

4) Κατά πόσο επιβαρύνεται ο Δήμος από τη νέα φοροληστεία που λέγεται Ε.Ν.Φ.Ι.Α. σχετικά με τα ακίνητα που διαθέτει; (Δεν απαντήθηκε).

5) Πόσος κόσμος εξυπηρετείται από τα Δημοτικά Ιατρεία, τι και πόσες ειδικότητες υπάρχουν; (Δεν απαντήθηκε).

6) Επειδή το θέμα του Πάρκου είναι πολύ σοβαρό, δρομολογούνται εξελίξεις, προτείνουμε να συζητηθεί ως ξεχωριστό θέμα σήμερα εκτός Ημερήσιας Διάταξης είτε σε επόμενη συνεδρίαση ως θέμα Ημερήσιας Διάταξης. Άλλωστε από την τελευταία συνάντηση με τον Πρόεδρο του Φορέα κατά τα λεγόμενά του φάνηκε εννοηθεί ή ισχυρίζεται ότι ο Δήμος Ιλίου έχει χαρακτηρίσει ή έχει διεκδικήσει-με τον οποιοδήποτε τρόπο- 70 στρέμματα από το Πάρκο. (Να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του Πάρκου, έχουμε ζητήσει να μεταβιβαστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, πριν τις περιφερειακές εκλογές έγιναν σχετικές συζητήσεις με αρμόδιους φορείς, μετά τις εκλογές είχαμε αλλαγή θέσεων στην περιφέρεια όπου επιθυμούν να παραμείνει το Πάρκο στο αρμόδιο υπουργείο και να περάσει στη δικαιοδοσία του Α.Σ.Δ.Α. Δεν είναι κακή ιδέα, θα συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση).

7) Υπήρξαν πολιτιστικές εκδηλώσεις που πληρώθηκαν, αλλά δεν έγιναν; (Όχι)

8) Υπήρξαν πολιτιστικές εκδηλώσεις όπου αναγγέλθηκαν άλλοι καλλιτέχνες από αυτούς που τελικά συμμετείχαν, ενώ οι εντολές πληρωμών δεν αναπροσαρμόστηκαν; (Μία μόνο εκδήλωση και αυτή λόγω ασθενείας του καλλιτέχνη, αλλά τηρήθηκαν τα νόμιμα).

9) Υπήρξαν υπερτιμολογήσεις στις εντολές πληρωμής; (Όχι)

10) Πληρώθηκαν πολλαπλάσια ποσά από τα προϋπολογισθέντα σε εκδηλώσεις που “έσπασαν” σε περισσότερες ημέρες; (Όχι).

11) Αληθεύει ότι με βάση τις καταγγελίες που αφορούν τις πολιτιστικές δραστηριότητες έχει εκδοθεί εισαγγελική εντολή για έρευνα; Ως Δημοτική Παράταξη είχαμε ζητήσει να γίνει έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο για το θέμα αυτό. Γιατί δεν έγινε; (Όλα αυτά τα πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα περιοδικού και ανακοίνωση επικεφαλής δημοτικής παράταξης. Δεν υπάρχει εισαγγελική εντολή για έρευνα. Συστήσαμε επιτροπή ελέγχου από υπαλλήλους και αιρετούς, υπάρχουν παρατυπίες ρουτίνας λόγω σύγχυσης και λάθη υπαλλήλων, έχουμε στείλει στο αρμόδιο υπουργείο αίτημα για να γίνει σχετικός έλεγχος. Υπήρχε και δημοσίευμα εφημερίδας που ενώ τους δώσαμε όλα τα στοιχεία δεν τα δημοσίευσαν. Δεν έγινε Δημοτικό Συμβούλιο επειδή ήταν παραμονές εκλογών και βάση νόμου δεν μπορούσε να συγκληθεί).

12) Στο 8ο νηπιαγωγείο Ιλίου τοποθετήθηκε στην αυλή του λυόμενη αίθουσα. Οι νηπιαγωγοί διαμαρτύρονται ότι δεν πληρεί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του νηπιαγωγείου. Έχουν μάλιστα καταθέσει σχετικό έγγραφο στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου ζητώντας βελτιωτικές παρεμβάσεις χωρίς να πάρουν απάντηση. Λόγω της λυόμενης αίθουσας αυξήθηκε ο αριθμός μαθητών με αποτέλεσμα να μην αρκεί μια καθαρίστρια για τον καθαρισμό των αιθουσών. Να εξεταστούν με προσοχή τα παραπάνω και να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις και λύσεις. Πιστεύουμε ότι απαιτείται από τη μεριά του Δημάρχου επίσκεψη στο νηπιαγωγείο και να μιλήσει με τις νηπιαγωγούς. (Η αίθουσα τοποθετήθηκε ύστερα από επιθυμία των γονέων. Οι παρεμβάσεις που έχουν ζητηθεί θα γίνουν).

13) Τα 13ο-15ο-30ο νηπιαγωγεία είχαν για χρόνια κοινή καθαρίστρια που ανήκε στον Δήμο Πετρούπολης. Επέστρεψε στον Δήμο της. Άμεσα ήρθε στη θέση της αντικαταστάτρια που όμως συνταξιοδοτείται. Πώς θα δοθεί λύση στο πρόβλημα; (Η πρόσληψη καθαριστριών είναι θέμα που αφορά το Ε.Ι.Ν. Υπάρχει πρόβλημα που προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε).

14) Τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος πρόσφερε αθλητικό υλικό στα σχολεία. Προβλέπεται και για φέτος; Η πολιτεία έχει σταματήσει να εφοδιάζει με αθλητικό υλικό τις σχολικές μονάδες που το εξασφαλίζουν με χρήματα από τους συλλόγους γονέων. (Θα δώσουμε ό,τι μπορούμε, η πολιτεία δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, μας χρωστούν τη δόση του Δεκεμβρίου ύψους 800.000 ευρώ).

15) Έχει έρθει η δόση για την επιχορήγηση των σχολικών μονάδων. Δεν μπορεί να μοιραστεί στα σχολεία λόγω του ότι ολοκληρώθηκε η θητεία των μελών της επιτροπής παιδείας που είναι αρμόδια για αυτό. Ζητούμε την άμεση σύσταση της νέας επιτροπής ώστε να πάνε άμεσα τα χρήματα στις σχολικές μονάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας έλλειψης χρημάτων. Γιατί δεν είναι θέμα του σημερινού συμβουλίου; (Είναι θέμα εκτός Ημερήσιας Διάταξης).

16) Τι θα γίνει με τις επιχορηγήσεις των αθλητικών σωματείων; Θα δοθούν και αν ναι, πότε; Θα είναι αυξημένες ή μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια; (Δεν απαντήθηκε).

17) Υπάρχει σχετική προκήρυξη για προμήθεια φωτιστικών σωμάτων για τον ηλεκτροφωτισμό οδών του Δήμου προϋπολογισμού 175.890 ευρώ με το Φ.Π.Α. Ποια εταιρεία ή ποιες εταιρείες είχαν αναλάβει την προμήθεια στον προηγούμενο διαγωνισμό; (Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και ξαναγίνεται).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανακοινώθηκαν τα ονόματα των νέων αντιδημάρχων:

Κοινωνικής Υπηρεσίας: Αλεβίζου Ανδριάνα

Τεχνικής Υπηρεσίας: Μηλιώνη Παναγιώτα.

Πολιτισμού: Βασιλόπουλος Δημήτριος.

Καθαριότητας: Κουμαραδιός Γεώργιος.

Επίσης ως Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας εκλέχτηκε ο Μαρκόπουλος Φώτης.

Η οικονομική επιτροπή ψήφισε ως αντιπρόεδρό της τον Κάβουρα Κωνσταντίνο, ενώ η επιτροπή ποιότητας ζωής τον Κανελλόπουλο Γεώργιο.

Η Δημοτική μας παράταξη ψήφισε όλα τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου εκτός από τα παρακάτω:

1) Αναμόρφωση προϋπολογισμού και τροποποίηση προγράμματος του Δήμου, έτους 2014.

2) Παράταση προθεσμίας για την “Προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού για τις ανάγκες συντήρησης δημοτικού φωτισμού και κτιρίων του Δήμου”.

Ψηφίσαμε τις προσλήψεις προσωπικού για τον Δήμο Ιλίου τονίζοντας ότι πρέπει να είναι μόνιμες θέσεις εργασίας και όχι ελαστικές θέσεις. Ζητήσαμε επίσης να μάθουμε πόσοι εργαζόμενοι είναι με αορίστου χρόνου στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και λίστα των εργαζομένων καθώς και τις σχέσεις εργασίας τους.

Ζητήσαμε να προβλεφθούν περισσότεροι χώροι για ανάρτηση πολιτικής αφίσας. Αποφασίστηκε να γίνει διαπαραταξιακή επιτροπή που θα εξετάσει το ζήτημα.

Συγκροτήθηκαν διάφορες επιτροπές για τη λειτουργία του Δήμου. Ως παράταξη θα μετέχουμε στην επιτροπή για τους κανόνες έκδοσης αδειών στάθμευσης Α.Μ.Ε.Α.

Εκλέχτηκαν αντιπρόσωποι του Δήμου ως μέλη του Α.Σ.Δ.Α. Από τη Δημοτική αρχή οι Ζενέτος Νίκος και Χαραλαμπόπουλος Γιάννης και από την αντιπολίτευση η Τσίτσου Σταυρούλα.

Για την τροποποίηση σχεδίου σε χώρο σχολείου- 5ο Γυμνάσιο- ζητήσαμε να προστατευτεί η παιδική χαρά και υπήρξε η ανάλογη δέσμευση.

Ζητήσαμε να γίνονται έργα ουσίας και όχι βιτρίνας. Ο νέος Ο.Σ.Κ. ανακοίνωσε ανεγέρσεις σχολικών μονάδων και βελτιωτικές επεμβάσεις σε δήμους γειτονικούς του δικού μας. Για εμάς δεν προβλέπεται κάτι. Να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:

1) Είναι θέμα ημερών να λήξουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να αρχίσουν οι εργασίες για την ανέγερση νέου κτιρίου για το 8ο Γυμνάσιο Ιλίου.

2) Ξεκίνησαν οι εργασίες στην Παλατιανή για ανέγερση νέου Ειδικού Σχολείου.

3) Βρίσκεται σε καλό δρόμο η ανέγερση νέων κτιρίων για το 15ο και 30ο νηπιαγωγεία, όπως και για τα 5ο και 11ο δημοτικά σχολεία.

4) Εγκρίθηκε κονδύλι 30.000 ευρώ για τη θέρμανση των σχολείων.

Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονηθέντος από μέλη της Χρυσής Αυγής Παύλου Φύσσα.