Πάρκο Τρίτση: Ακόμα ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση

Ενώ ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου παραχωρεί κάθε μέρα και ένα κομμάτι του Πάρκου σε ιδιώτες αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις τόσο στην φυσική κατάσταση του Πάρκου όσο και για τη μετέπειτα πορεία του, άλλες διεργασίες φέρνουν το Πάρκο προ της άκρατης ιδιωτικοποίησής του:

Στις 27.8.2014 ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης καλεί σε σύσκεψη τους Δημάρχους Δυτικής Αθήνας να τους ανακοινώσει ότι θα προωθήσει τροποποίηση σε Νομοσχέδιό του ώστε το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» να περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΑΣΔΑ. Αυτό κατατέθηκε στη Βουλή στις 18.9.2014 και προβλέπει:

  • Μεταβιβάζει τη χρήση, την κυριότητα, τους σκοπούς του Πάρκου από τον Φορέα στον ΑΣΔΑ για 5 έτη.
  • Τακτική Κρατική χρηματοδότηση δεν προβλέπεται. Αντίθετα αναφέρεται ότι  για τα επόμενα 5 έτη «είναι δυνατό να καταβάλλονται επιχορηγήσεις από πόρους του Πράσινου Ταμείου».
  • Σύσταση/διορισμός 5μελούς επιτροπής για την απογραφή των περιουσιακών στοιχείων του Πάρκου και τη μεταγραφή τους στον ΑΣΔΑ.
  • Δίνει το δικαίωμα στον ΑΣΔΑ «να συνάπτει προγραμματικές συμφωνίες» ακόμη και με ιδιώτες «με αντικείμενο την εκμετάλλευση, αξιοποίηση ή εν γένει διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων» του Πάρκου.
  • Το προσωπικό του Φορέα παραμένει στον Φορέα και δεν παραχωρείται στο Πάρκο.

Σε αυτή τη σύσκεψη σύμφωνα με δημοσιεύματα όλοι οι Δήμαρχοι συμφώνησαν ομόφωνα. Αυτά που προωθεί η τροπολογία  του υπουργείου, αλλά και αυτά που δεν είπε η Δημοτική Αρχή του Ιλίου, είναι τα εξής:

  • Ότι η 5ετής παραχώρηση συμπίπτει με την ημερομηνία λήξης του νέου ΕΣΠΑ 2014-2019. Μετά τι;
  • Ότι δεν προβλέπεται σταθερή και μόνιμη κρατική χρηματοδότηση παρά αόριστες αναφορές στο Πράσινο Ταμείο («δυνατόν», «τυχόν» κλπ).
  • Ότι αλλοιώνεται  ο δημόσιος χαρακτήρας του Πάρκου και ο Περιβαλλοντικός του σκοπός, με το θολό τρόπο διαχείρισης έτσι όπως αναγράφεται στη ψηφισμένη τροπολογία, σχετικά με τις προγραμματικές συμφωνίες που θα συνάπτει ο ΑΣΔΑ με ιδιώτες.
  • Ότι δεν προβλέπει το Νομοσχέδιο τι θα γίνουν τα μέχρι σήμερα χρέη του Πάρκου.
  • Ότι το Πάρκο μένει χωρίς  προσωπικό, οπότε οι Δήμοι και ο ΑΣΔΑ θα υποχρεούνται να παραχωρούν εργαζόμενους για τη συντήρησή του.
  • Ότι όταν επισπεύδουν το ξεπούλημα του Πάρκου ερμηνεύουν κατά το δοκούν  ακόμη και τους αντιλαϊκούς νόμους  που οι ίδιοι ψήφισαν! Στον «Καλλικράτη» που είναι το τοπικό μνημόνιο της Αυτοδιοίκησης ορίζεται ότι «η διαχείριση μητροπολιτικού χαρακτήρα πάρκων και των υπερτοπικών χώρων πρασίνου είναι αρμοδιότητα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης».

Συμπερασματικά: η κεντρική εξουσία μεταβιβάζει αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση χωρίς τη διασφάλιση της κρατικής επιχορήγησης. Το Πάρκο παραχωρείται σε αυτούς που επί σειρά ετών ήταν συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση. Με την εφαρμογή της τροπολογίας δίνεται παράλληλα η δυνατότητα να βάλουν μέσα τους ιδιώτες οι οποίοι μετά την 5ετία θα το καταλάβουν εξ ολοκλήρου!

Η Δημοτική μας κίνηση απαίτησε την σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.  Η Δημοτική Αρχή υποχρεούται να το θέσει και τυπικά προς συζήτηση. Ουσιαστικά όμως, η  ενεργή συμμετοχή όλων μας στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 25/09/14, 20:00 είναι αυτή που θα επιβάλλει στη Δημοτική Αρχή να το συζητήσει.

OXI ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

ΠΑΡΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ