31/8/2015: Tακτική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου

Ερωτήσεις και τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων της Δημοτικής Παράταξης < Αριστερό Σχήμα Ιλίου>

Tη Δευτέρα 31-8-2015 συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ιλίου.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν προς τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή από τους δημοτικούς συμβούλους του ΑΣΙ. Σε παρένθεση οι απαντήσεις του δημάρχου και των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής. Η πρώτη ερώτηση έγινε από τον επικεφαλής του σχήματος Πάνο Κουτσιανά και οι υπόλοιπες 3 ερωτήσεις από τον Γιώργο Χρόνη.

Να μας ενημερώσετε για τις εξελίξεις στο Πάρκο < Αντώνης Τρίτσης >. Μας είχατε πει ότι θα υπάρξει νέο νομοσχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης. Πολλά τα προβλήματα του πάρκου. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους 5 απλήρωτους υπάλληλους για χρονικό διάστημα 4 ως 5 μηνών.   ( Δεν υπάρχει εξέλιξη. Οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση ).

Το καλοκαίρι τελειώνει σήμερα, αλλά αυτά που δεν τελειώνουν είναι τα αντιπλημμυρικά έργα στην Καλπακίου που προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες των κατοίκων καθώς το φθινόπωρο είναι προ των πυλών και σε μια ενδεχόμενη δυνατή νεροποντή ίσως αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τις πλημμύρες όπως συνέβη και στο παρελθόν. Να μας ενημερώσετε για την πορεία των έργων, γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην αποπεράτωσή τους, ποιος έχει την ευθύνη;    ( Κυβερνητικές οι ευθύνες, ρωτούν αυτοί που έτρεχαν από πλατεία σε πλατεία για να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχω απάντηση από την κυβέρνηση, το ΕΣΠΑ είναι στον αέρα, πρέπει η κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις, στον δήμο μας είναι έργα σε εξέλιξη( Καλπακίου, ΒΙΑΦΑΛ, Θηβών ) που έχουν ατονίσει λόγω των CAPITAL CONTROL, 31-12-2015 κλείνει το ΕΣΠΑ, πήγαμε πίσω με τη διαπραγμάτευση, χάθηκαν πολλά δις, κανείς δε μιλά για ανάπτυξη, για θέσεις εργασίας, για τον ιδιωτικό τομέα, μόνο άγχος στην κυβέρνηση αν θα πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι ).

Σχολιασμός της παραπάνω απάντησης: Επειδή την ερώτηση την έκανα εγώ και ο δήμαρχος απάντησε ότι ο ερωτώμενος έτρεχε από πλατεία σε πλατεία για να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ απαντώ τα εξής: Ουδέποτε έχω τρέξει στη ζωή μου από πλατεία σε πλατεία για να υποστηρίξω το οποιοδήποτε κόμμα. Στις πλατείες και στους δρόμους γενικότερα βρίσκομαι αγωνιζόμενος ως εργαζόμενος για να διεκδικήσω μια καλύτερη ζωή για μένα, τα παιδιά μου και την κοινωνία γενικότερα. Προφανώς ο δήμαρχος με μπερδεύει με συμβούλους της παράταξής του που έδωσαν το παρών σε τέτοιες συγκεντρώσεις ή με τον εαυτό του όταν παρευρίσκεται σε συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ. Του υπενθυμίζω ότι δουλειά του δημάρχου δεν είναι να παρακολουθεί ποιοι συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις κομμάτων χαρακτηρίζοντάς τους και μια τέτοια φράση θυμίζει παλιές εποχές όπου υπήρχε έλλειψη δημοκρατίας. Ελπίζω η συγκεκριμένη φράση να ήταν μια ατυχής στιγμή πάνω στη ρύμη του λόγου.

Αύριο παρουσιάζονται στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί και στις 11 Σεπτεμβρίου οι μαθητές. Η σχολική χρονιά προμηνύεται δύσκολη καθώς υπάρχουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και σχολικές μονάδες που υπολειτουργούν λόγω των μειωμένων σχολικών επιχορηγήσεων. Προτείνουμε να έρθετε σε επαφή με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους συλλόγους διδασκόντων, να καταγράψετε προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν και στο μέτρο του δυνατού να προσφέρετε λύσεις. Και όταν λέμε προβλήματα εννοούμε και αυτά που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την εκπαιδευτική διαδικασία. Ποια είναι η άποψή σας και επί της ευκαιρίας να μας ενημερώσετε αν έχει γίνει έλεγχος όπως είχατε πει για την καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων όσον αφορά τους σεισμούς σε συνεργασία με το Ε.Μ.Π. και αν ναι, ποιες σχολικές μονάδες έχουν ελεγχθεί. Γνωρίζουμε μόνο για το 1ο Γυμνάσιο Ιλίου.    ( Αναγνωρίζω το δικαίωμα στον ερωτώμενο να ρωτά για τα σχολεία, έχει δείξει με τη στάση του ότι ενδιαφέρεται για τα σχολεία με τις ερωτήσεις του, ενδιαφερόμαστε και εμείς, δεν έχουν δοθεί τα χρήματα για τη συντήρηση των σχολείων, λόγω ΕΣΠΑ δεν έχει προχωρήσει ο έλεγχος της καταλληλότητας των σχολείων, πληρώνουμε πολλά από το αποθεματικό μας για παραλείψεις της πολιτείας, υπάρχει υστέρηση 2 εκ. ευρώ πόρων ).

Σε ιστοσελίδες του διαδίκτυου κατηγορείται η δημοτική αρχή για άλλα μέτρα και άλλα σταθμά στο θέμα του παράνομου παρκαρίσματος. Όπως γράφει το άρθρο, ενώ γράφονται και πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα απλοί δημότες δε συμβαίνει το ίδιο με επώνυμους δημότες. Ποιο είναι το σχόλιό σας;   ( Σας είχα δείξει 2 φωτογραφίες με αυτοκίνητα να παρκάρουν παράνομα, ήθελα να σας ευαισθητοποιήσω, εσείς όμως σχολιάζετε τι λέει το CNN και το FINANCIAL TIMES, αν έχει συμβεί από επώνυμους είναι απαράδεκτο ).

Σχολιασμός.    Στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου που είπε ότι όσοι αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις στο δημοτικό συμβούλιο έχουν τις ίδιες ευθύνες με αυτούς που τις γράφουν. Του απαντώ πως εγώ δεν ανέφερα ονόματα όπως έκανε άλλος δημοτικός σύμβουλος που ρώτησε για το ίδιο θέμα, στόχος είναι να διευκρινιστεί αν όντως υπάρχει μια τέτοια διάκριση ανάμεσα σε δημότες και όχι να σπιλωθούν συνειδήσεις. Είναι χρέος των δημοτικών συμβούλων να ρωτούν για θέματα που αφορούν τους δημότες και χρέος της δημοτικής αρχής να απαντά και όχι να αφήνει έμμεσες απειλές. Πιστεύουμε ότι ήταν μια ατυχής έκφραση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Ως δημοτική παράταξη ψηφίσαμε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και τα εκτός ημερήσιας διάταξης εκτός από τα παρακάτω:

Λήψη απόφασης για την τροποποίηση κυκλοφορίας στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αγ. Γεωργίου, Πετρουπόλεως-Ηρακλείτου, Θηβών, Ανδ. Παπανδρέου.   Το συγκεκριμένο θέμα το καταψηφίσαμε. Ακολουθεί τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά για το θέμα.

Είμαι κάτοικος στην περιοχή, σωστά είχαμε προτείνει παλιότερα την αντιδρόμηση, είχαμε πει όμως δοκιμαστικά, μειώθηκε έτσι η είσοδος του κόσμου στην Παλατιανή, κλείνουν μαγαζιά-όχι βέβαια μόνο για αυτόν τον λόγο-το μέτρο ήταν θετικό για μια ομάδα κατοίκων που τους αφορούσε άμεσα, δεν υπάρχουν όμως είσοδοι στην Παλατιανή αλλά μόνο έξοδοι, η λύση που προτείνεται δε λύνει το πρόβλημα, είναι πρόταση συγκοινωνιολόγων; Αν όχι να υποβάλλουν προτάσεις ειδικοί, να μην πάρουμε απόφαση, να έρθουν και κάτοικοι εδώ να ψηφίσουμε όλοι μαζί, είχατε δεσμευτεί ότι θα επανεξεταστεί και ότι θα ακούγατε τους κατοίκους.

Λήψη απόφασης για τη συμμετοχή του δήμου στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία < ΜΑΥΟRS ADART > και την εξουσιοδότηση του δημάρχου για την υπογραφή αυτής.      Δηλώσαμε αποχή από το συγκεκριμένο θέμα. Ακολουθεί τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά.

Είναι ασαφές το κείμενο, τι σημαίνει ότι η δημοτική αρχή θα συμβάλλει με την ευρωπαϊκή ένωση για την κλιματική αλλαγή; Είναι ασαφές και το κείμενο που ανέβηκε στη Διαύγεια τον Ιούλιο του 2015, ποιο το όφελος του δήμου και των δημοτών; Είναι επιδοτούμενο; Δε βοηθούν οι απαντήσεις που δόθηκαν, οι βόρειες χώρες δεν έχουν καμιά σχέση με εμάς όσον αφορά τη δόμηση.

Στο θέμα για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού ο Πάνος Κουτσιανάς ρώτησε γιατί η προμήθεια της κολυμβητικής δεξαμενής πήγε 31.500 ευρώ από 100.000 και αν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το έργο. Απαντήθηκε ότι αφορά το έτος 2015 και το υπόλοιπο ποσό για το 2016.

Στα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν προσλήψεις προσωπικού ο Πάνος Κουτσιανάς δήλωσε ότι μας ωθούν στις Μ.Κ.Ο και στους ιδιώτες, να πάρουμε ομόφωνη απόφαση για προσλήψεις με το < εντέλλεσθαι > και να αναλάβουμε τις νομικές ευθύνες, όταν μπορούσατε να κάνετε προσλήψεις δεν το κάνατε, δεν είναι μαγκιά η αξιοπρέπεια, κύριε δήμαρχε επειδή μιλήσατε για δήμαρχο που διώκεται για το < εντέλλεσθαι >, θα κριθούμε όλοι για τη στάση μας, δεν κάνουμε κριτική εκ του ασφαλούς.

Στο θέμα για την ανέγερση κτιρίου του 8ου Γυμνάσιου Ιλίου ο Πάνος Κουτσιανάς ρώτησε αν υπάρχει πολεοδομική άδεια, να δοθεί εκτίμηση χρονική για την αποπεράτωση του έργου και τη συνολική του δαπάνη. Απαντήθηκε ότι υπάρχει η άδεια, η δαπάνη είναι όσο προβλέπει ο προϋπολογισμός και ότι με τη σημερινή απόφαση παραχωρείται η μελέτη προς τον αρμόδιο φορέα για δημοπρασία.

Τέλος με αφορμή τη μετονομασία της οδού Κορυτσάς σε οδό Ιεριχούς παραβρέθηκε στο συμβούλιο ο Πρέσβης της Παλαιστίνης όπου μίλησε, χαιρέτησε και ευχαρίστησε το δημοτικό συμβούλιο για αυτήν την απόφαση. Ακολουθεί τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά.

Συμβολική η σημασία της μετονομασίας, συμφωνούμε, σε άλλο πλαίσιο όμως, να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Παλαιστίνης, ανεπιθύμητος ο πρέσβης του Ισραήλ στην πόλη μας, καμιά σχέση με αυτούς που δολοφονούν ανθρώπους.