30/4/2015: Tακτική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου

Την Πέμπτη 30-4-2015 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο. Ακολουθούν οι ερωτήσεις που υπέβαλαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Αριστερού Σχήματος Ιλίου και σε παρένθεση οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής.

– Η προσφορά έτοιμου φαγητού μέσα από την «Κοινωνική Κουζίνα» ήταν ανά μερίδα 2,30 ευρώ, ενώ τώρα είναι 2,50 ευρώ. Γιατί υπάρχει αυτή η αύξηση; Μήπως έτσι υπάρχει μεγάλο όφελος για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία που έχει αναλάβει το εγχείρημα; Πόσες προσφορές κατατέθηκαν για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό και πόσες από αυτές πληρούσαν και τα 16 κριτήρια;

(Τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, υπήρξε μία προσφορά που εγκρίθηκε από την επιτροπή αξιολόγησης και την οικονομική επιτροπή ομόφωνα).

– Οι κάτοικοι στην Παλατιανή διαμαρτύρονται γιατί η Λεωφόρος Παλατιανής στερείται εισόδους. Να επανεξετάσετε το θέμα της αντιδρόμησης.

(Υπάρχει τοπική μελέτη, θα γίνει αντιδρόμηση στην Ιδομενέως από το ύψος της Ηρακλείτου και στις παράλληλες οδούς, θα έρθει για ψήφιση σε επόμενο συμβούλιο).

– Στην οδό Κρήτης, στην παιδική χαρά κοντά στο νεκροταφείο υπάρχει αναξιοποίητος χώρος. Θα αξιοποιηθεί;

(Δεν απαντήθηκε).

– Στη συμβολή των οδών Πριάμου και 3ης Νοεμβρίου υπάρχει κίνδυνος για τους μαθητές που πηγαίνουν στο 20ο Δημοτικό λόγω περιορισμένης ορατότητας και έλλειψης σήμανσης. Τι θα κάνετε;

(Υπάρχει σήμανση, ίσως χρειάζεται βελτίωση, χρειαζόμαστε τις υποδείξεις σας).

– Για το ψήφισμα της δέσμευσης αποθεματικών του δήμου δεχόμαστε ότι δεν υπήρχε δόλος, όντως δεν είχε καταλήξει, οφείλατε όμως το τελικό κείμενο να το στέλνατε στους επικεφαλής πριν το δημοσιοποιήσετε. Δε θα συμμετέχουμε σε καμιά επιτροπή για τη σύνταξη νέου ψηφίσματος.

(Θα υπάρξει τροποποίηση του ψηφίσματος με όσες παρατάξεις συμμετάσχουν).

– Σήμερα συνεδρίασε η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Π.Ε. Υπάρχουν εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, της Αντιπολίτευσης, των Δημοτικών σχολείων, των γονέων, των Δημοτών. Δεν υπάρχει εκπρόσωπος των νηπιαγωγείων. Και στην προηγούμενη επιτροπή δεν υπήρχε εκπρόσωπος των νηπιαγωγείων και το λύσαμε αναδρομικά. Να κάνουμε το ίδιο και τώρα.

(Δεν προβλέπεται από τον σχετικό νόμο).

Το ΑΣΙ δεν ψήφισε τα παρακάτω θέματα:

Έγκριση έκθεσης εσόδων- εξόδων Α΄ τριμήνου του 2015.

Έγκριση διενέργειας πίστωσης και καθορισμός όρων διακήρυξης και τρόπου εκτέλεσης για την προμήθεια ειδών για εκδηλώσεις των υπηρεσιών του δήμου.

Πρόσληψη προσωπικού καθηγητών φυσικής αγωγής με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τα προγράμματα αθλητισμού για όλους 2015-2016 με κάλυψη της δαπάνης υπό της μορφής αντιτίμου. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Πάνος Κουτσιανάς έκανε σχετική τοποθέτηση:

«Ο Δήμαρχος σε προηγούμενο θέμα είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι λάστιχα και εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής είπε ότι δεν πρέπει να οδηγούμε τους εργαζομένους σε συνθήκες εξαθλίωσης. Αυτό κάνετε όμως τώρα. Μην επικαλείστε τον νόμο γιατί και όταν δεν υπήρχε ο νόμος τα ίδια κάνατε. Καταδικάζουμε τη συγκεκριμένη πρακτική, ο αθλητισμός δεν είναι εμπόρευμα».

Λήψη απόφασης για τον καθορισμό διαδικασίας εγγραφών και επανεγγραφών στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου. Ακολουθεί σχετική τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά:

«Είναι θετικό το ότι έχουν μπει περισσότερα κριτήρια. Γιατί όμως ο κάτοικος Ιλίου που δεν είναι δημότης να μειονεκτεί απέναντι στον δημότη που δεν είναι κάτοικος; Γιατί ο παλαιός εργαζόμενος να πλεονεκτεί απέναντι στον νέο εργαζόμενο; Γιατί να μειονεκτεί το παιδί της διαζευγμένης οικογένειας; Έπρεπε να υπάρχει επικαιροποίηση των κριτηρίων, τα επιχειρήματα του Δημάρχου αναφέρονται στην εποχή πριν την κρίση, να έρθει το θέμα σε επόμενο Δ.Σ.»

Διεξαγωγή λευκής νύχτας στον Δήμο μας στις 27-6-2015. Ακολουθεί σχετική τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά:

«Εσείς λέτε λευκή νύχτα εμείς λέμε άσπρη μέρα. Σεβόμενοι την αγωνία των εμπόρων να υπάρξουν μέτρα για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς με εκδηλώσεις απογευματινές ώρες τις καθημερινές ή και το Σάββατο, αλλά όχι νύχτα. Όχι στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η ανακούφιση θα είναι προσωρινή. Άλλωστε είναι αντίθετος ο σύλλογος των εμπόρων. Για ουσιαστική ανακούφιση ιδρύστε Δημοτική Συγκοινωνία που θα ενώσει τις γειτονιές του Ιλίου για ευκολότερη πρόσβαση των κατοίκων στα καταστήματα».

Ακολουθεί τοποθέτηση του Γιώργου Χρόνη για την επιχορήγηση των σχολικών μονάδων:

«Και η β΄ δόση του 2015 είναι αυξημένη κατά 25% όπως και η α΄ δόση σε σχέση με τις δόσεις του 2014. Τα χρήματα όμως δεν επαρκούν για την αξιοπρεπή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Υπάρχουν σχολεία που χρωστούν μεγάλα ποσά. Δε φταίνε οι διευθυντές τους επειδή είναι κακοί διαχειριστές όπως διατείνονται κάποιοι, αλλά οι ιδιαιτερότητες των σχολείων όπως έχουμε αναφέρει παλιότερα. Επισκεφτείτε τα σχολεία και βρείτε πώς θα αντιμετωπίσετε τις ιδιαιτερότητες αυτές προς όφελος των μαθητών των σχολείων».