21/4/2015: Έκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου για τα αποθεματικά των ΟΤΑ

Την Τρίτη 21/4/2015 έγινε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου για λήψη απόφασης για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά για το συγκεκριμένο θέμα.

Πρέπει να εξετάσουμε την παραπάνω κίνηση της πολιτείας ως προς την ουσία και ως προς τον τρόπο. Ως προς την ουσία η δέσμευση των αποθεματικών είναι αποδεκτή όταν πρόκειται για τα συμφέροντα της χώρας εναντίον του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Κ.Τ. Αν τα αποθεματικά όμως διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους διαφωνούμε. Ως προς τον τρόπο διαφωνούμε γιατί δεν υπήρξε διάλογος παρά επιβολή πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Η θηλιά σφίγγει γύρω από τη χώρα μας, γίνονται μονομερείς ενέργειες και εκβιασμοί από την πλευρά της Ευρώπης, ενώ σε εμάς απαγορεύεται. Από την άλλη η Αμερική επεμβαίνει σε αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. Τα Μ.Μ.Ε. αποδομούν το έργο της κυβέρνησης που έχει και θετικά στοιχεία- π.χ. το μεταναστευτικό. Επιχειρηματικά συμφέροντα- βλέπε Σκουριές- στρέφουν τον έναν εργαζόμενο απέναντι στον άλλον. Η κυβέρνηση είναι αμήχανη, δεν έχει σχέδιο ρήξης, οφείλει να δημιουργήσει σχέδιο ρήξης με σύμμαχο την κοινωνία.

Το ψήφισμα της ΚΕΔΕ είναι προσχηματικό και απέναντι στην κόκκινη σημαία της επανάστασης.

Μας είπε ο Δήμαρχος ότι δεν έχει σχέση με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Είχε όμως με ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και με όλους εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια χωρίς στο παρελθόν να πάρει παρόμοια πρωτοβουλία όπως σήμερα.

Άραγε η απόφαση για τη δέσμευση των αποθεματικών είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης ή της τρόικας;

Ακούσαμε ότι το < ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ > δημιούργησε το πρόβλημα στην Ελλάδα. Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια λόγια και από τη δημοτική αρχή και από την αντιπολίτευση;

Συμφωνούμε να βάλουμε πλάτη για το καλό της χώρας αλλά στην κατεύθυνση της ρήξης και όχι της συμμαχίας με την Ευρώπη.

Το αποθεματικό πρέπει να είναι προϊόν ουσιαστικής διαχείρισης σε υπαρκτές ανάγκες και όχι επικοινωνιακής διαχείρισης για την προβολή της δημοτικής αρχής.

Συμφωνούμε ότι είναι εύκολη η απορρόφηση του αποθεματικού. Είναι όμως δύσκολη η αξιοποίησή του και σε αυτό ο Δήμος έχει αποτύχει.

Θα ψηφίσουμε την απόφαση αν κινηθεί στα εξής 3 σημεία:

Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Δ. με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.

Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε- μέχρι στιγμής-  στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει την απόφαση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύει τον Δήμαρχο και τις υπηρεσίες του δήμου να μην προχωρήσουν σε καμιά μεταφορά των χρημάτων.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Γιώργου Χρόνη για το συγκεκριμένο θέμα:

Χτες και σήμερα είδαμε πολλές ανακοινώσεις δημοτικών αρχών να καταγγέλουν την απόφαση της πολιτείας να δεσμεύσει τα αποθεματικά τους. Υπήρξαν και ανακοινώσεις- ελάχιστες- δημοτικών αρχών που στήριξαν τη συγκεκριμένη απόφαση.

Μπαίνει ένα θέμα ηθικής τάξης. Πολλές από τις δημοτικές αρχές που καταγγέλουν τη δέσμευση των αποθεματικών έκαναν το ίδιο πράγμα το 2011 εκμεταλλευόμενοι τον Καλλικράτη δεσμεύοντας τα αποθεματικά των σχολικών μονάδων. Είναι ηθικό  κάποιος να καταγγέλει κάτι που το έχει διαπράξει και ο ίδιος; Δικαίωμα τέτοιας καταγγελίας έχουν όσες δημοτικές αρχές δεν έχουν δεσμεύσει τα αποθεματικά των σχολικών μονάδων.  Οι υπόλοιπες οφείλουν να επιστρέψουν πίσω τα αποθεματικά για να έχουν το δικαίωμα της καταγγελίας. Διαφορετικά η υποκρισία θα ζει και θα βασιλεύει.

Είπε ο Δήμαρχος να υπάρχει σεβασμός και διάλογος ανάμεσα στους φορείς της πολιτείας. Δυστυχώς ούτε σεβασμός ούτε διάλογος υπήρξε το 2011 όταν έγιναν οι δεσμεύσεις των αποθεματικών των σχολείων.

Να πάρει πίσω η πολιτεία την απόφασή της, αλλά να επιστρέψουν και οι δημοτικές αρχές πίσω τα αποθεματικά των σχολείων. Όχι να διαμαρτυρόμαστε όταν βάζουν χέρι στα αποθεματικά μας, αλλά να σφυρίζουμε αδιάφορα όταν βάζουμε χέρι εμείς στα αποθεματικά άλλων φορέων. Όχι 2 μέτρα και 2 σταθμά. Διαφορετικά η όποια αγανάκτηση και οι όποιες επαναστατικές κορόνες ακούγονται για λόγους εντυπώσεων και όχι ουσίας.

Ως Αριστερό Σχήμα Ιλίου δεχτήκαμε να μπει στο ψήφισμα η πρόταση του Δημάρχου «οι δανειακές συμβάσεις να έρχονται στη Βουλή».

Τα 3 σημεία που προτείναμε ως Δημοτική Παράταξη έγιναν αποδεκτά. Προστέθηκαν όμως και άλλα σημεία με τα οποία δε συμφωνήσαμε εμμένοντας στην αρχική μας θέση. Έτσι το ψήφισμα έγινε αποδεκτό από τις παρατάξεις της Δημοτικής Αρχής, της Δημοκρατικής Ισοπολιτείας και της Λαϊκής Συσπείρωσης.