19/3/2015: Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ερωτήσεις και τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων του Αριστερού Σχήματος Ιλίου.

Στην παραπάνω συνεδρίαση υποβλήθηκαν προς τη Δημοτική Αρχή οι παρακάτω ερωτήσεις (σε παρένθεση οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής).

1. Δημότες μας εξέφρασαν τη δυσφορία τους επειδή κατά τη διάρκεια του διαβητικού ελέγχου που γίνεται στον δήμο μας εκτός από την παρουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού βρισκόταν και εκπρόσωπος της BODYLINE. Ισχύει κάτι τέτοιο;

(Δεν έχουμε τέτοια καταγγελία).

2. Ειδοποιήθηκαν οι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου για να πάρουν ό,τι δικαιούνται τον μήνα Φεβρουάριο; Έχουμε διαμαρτυρίες από 2 οικογένειες (Άγιος Φανούριος-Παλατιανή) ότι δεν ειδοποιήθηκαν.

(Υπήρξε μια καθυστέρηση στη λήψη των σχετικών προμηθειών. Θα δοθούν οι προμήθειες για Φεβρουάριο και Μάρτιο μαζί στους δικαιούχους).

3. Στην ιστοσελίδα του δήμου υπάρχει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό κοινωνικής κουζίνας για παραγωγή φαγητού χαμηλού κόστους. Διαβάσαμε 15 όρους και προϋποθέσεις. Παρέχεται μόνο το κτίριο από τον δήμο ή θα υπάρξουν και άλλες παροχές; Υπάρχει ιεράρχηση των όρων; Στον όρο 2, σημείο γ υπάρχει ο όρος να υπάρχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην παράδοση φαγητών. Μήπως ο όρος περιορίζει τους υποψηφίους φωτογραφίζοντας έτσι συγκεκριμένο ανάδοχο που έχει αναλάβει εργολαβικά την κοινωνική κουζίνα σε όλους τους δήμους;

(Απουσιάζατε από τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής όπου εγκρίθηκαν όλοι οι όροι ομόφωνα. Μας ενδιαφέρει η εξασφάλιση ποιότητας του φαγητού, εξ ου και οι σχετικοί όροι, υπάρχει αξιολόγηση των προσφορών).

4. Έχουν γίνει γραπτές αιτήσεις για τη χορήγηση χώρων στέγασης από τους συλλόγους του δήμου μας; Έχουν γίνει αποδεκτές και από πού; Έχουν εγκριθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο;

(Δεν απαντήθηκε).

5. Στο διαδίκτυο είδαμε ότι ο δήμος μαζί με τον Δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη έχουν επιλεγεί στο πιλοτικό πρόγραμμα προληπτικής υγιεινής στα σχολεία. Προβλέπεται η ενεργοποίηση του θεσμού του σχολίατρου και η επίσκεψη γιατρών 3 φορές τον χρόνο σε σχολεία. Θα θέλαμε περισσότερες πληροφορίες.

(Υπάρχει σχετική πρόταση, υπήρξε συνάντηση του δήμου με εμπλεκόμενους φορείς, έχει ξεκινήσει ο έλεγχος βιβλιαρίων υγείας μαθητών σε 5 δημοτικά σχολεία, χρειάζεται και δέσμευση ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αν αλλάξει η διοίκηση στην υγειονομική διεύθυνση).

6. Πριν από καιρό το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τον δήμο μας είχε κάνει αυτοψία στο 1ο Γυμνάσιο Ιλίου για τη στατικότητα του κτιρίου και την αντοχή του σε περίπτωση σεισμού. Είχατε πει τότε ότι η έρευνα αυτή θα γίνει και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες αλλά και σε άλλα δημόσια κτίρια. Έχει κατατεθεί το πόρισμα για το 1ο Γυμνάσιο Ιλίου; Προχώρησε η έρευνα και σε άλλα σχολεία ή κτίρια;

(Έχει βγει πόρισμα, έχω την αίσθηση ότι καθαρογράφεται, αν θέλετε πραγματική ενημέρωση ζητήστε συνάντηση με τον δήμαρχο ή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ή τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Κακώς γίνεται συζήτηση για τέτοια θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρακαλώ τις αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν σχετική λίστα με τους ελέγχους που έχουν γίνει).

7. Συνάδελφος Δημοτική Σύμβουλος σε παλιότερη συνεδρίαση είχε ζητήσει τη συμβολή του δήμου για εγκατάσταση ΑΤΜ στην περιοχή της Παλατιανής. Είχατε δεσμευτεί να ενεργήσετε σχετικά. Υπάρχει εξέλιξη;

(Δε δεσμευτήκαμε, δεν έχουμε σχέση με τράπεζες, οι τράπεζες αποφασίζουν σχετικά ανάλογα με τα συμφέροντά τους, όσες φορές παρακαλέσαμε δεν έγινε τίποτα).

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΑΣΙ ψήφισαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης εκτός από τα παρακάτω:

1. Τροποποίηση Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Κοιμητηρίου. (Δηλώσαμε αποχή).

2. Έγκριση μετακίνησης εκπροσώπων του δήμου σε διεθνή έκθεση στην Τουρκία.

(Συμφωνήσαμε με την προϋπόθεση να ισχύσει για τους υπάλληλους του δήμου, όχι όμως για τους αιρετούς του  δήμου, προϋπόθεση που δεν έγινε δεκτή. Υπενθυμίσαμε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε εκφράσει τη διαφωνία μας).

3. Έγκριση πίστωσης ποσού 5.000 ευρώ για πνευματικά δικαιώματα στην ΑΕΠΙ για εκδηλώσεις του δήμου για το 2015. Τη συγκεκριμένη πρόταση καταψήφισε και η παράταξη της «Αλληλέγγυας Πόλης». Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενο συμβούλιο η συγκεκριμένη παράταξη είχε υπερψηφίσει παρόμοια πρόταση και Δημοτικός της Σύμβουλος άσκησε κριτική εναντίον της παράταξής μας επειδή την είχαμε καταψηφίσει. Έστω και αργά κατάλαβαν το λάθος τους.

Τέλος η Δημοτική αρχή με αφορμή τον θάνατο του φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη έφερε στο συμβούλιο ψήφισμα καταδίκης του εκφοβισμού και της βίας το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα.