5/3/2015: Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στην παραπάνω συνεδρίαση υποβλήθηκαν προς τη Δημοτική Αρχή οι παρακάτω ερωτήσεις( σε παρένθεση οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής ).

1.  Σε προηγούμενο συμβούλιο ζητήσαμε τον ακριβή αριθμό δημοτών που έχουν περάσει από καρδιολογικό και οφθαλμολογικό έλεγχο στον δήμο μας χωρίς να μας τον δώσετε. Ζητούμε ξανά το ίδιο και επιπρόσθετα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό δημοτών που εξετάστηκαν για διαβήτη. (Με ραντεβού όλες οι εξετάσεις σε μηνιαία βάση και σε συνεργασία με άλλους φορείς ).

2.  Ζητάμε στοιχεία για τους απόρους του δήμου μας, πόσοι σιτίζονται, πόσοι έχουν κομμένο ρεύμα. Η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο για τα παραπάνω θέματα, είναι ευκαιρία να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για όσους έχουν ανάγκη. (Οι άποροι είναι 1.500. Σιτίζονται 110-120 συμπολίτες μας. Ο αριθμός μεταβάλλεται αυξητικά. Το κομμένο ρεύμα αφορά την Περιφέρεια. Είμαστε αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη. Όταν δώσαμε δεκατιανό σε 480 παιδιά κάποιοι έλεγαν ότι δίνουμε μόλις 1 ευρώ την ημέρα για κάθε παιδί, τώρα όμως το ίδιο ποσό δίνει η κυβέρνηση, όταν εμείς ιδρώνουμε εσείς κάνετε αντιπολίτευση, πρέπει να λογοδοτήσετε για αυτό).

3. Θέλουμε ενημέρωση για τη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων, έχουμε πληροφορίες ότι υπολειτουργούν, εξυπηρετούνται δημότες μας από το Περιστέρι. (Δεν απαντήθηκε).

4 Τι γίνεται με την ανάπλαση και τον ποδηλατόδρομο στην οδό Αγίου Νικολάου; ( Ερώτηση πρόκληση, ο κύριος Κουτσιανάς με 5-6 φίλους του παραπληροφορούσαν τους κατοίκους, ο κόσμος όμως τους κατάλαβε και όταν επιχείρησαν ξανά το ίδιο δεν είχαν αποτελέσματα. Είναι στη φάση της χρηματοδότησης. Την ανάπλαση στην οδό Πετρουπόλεως τη σταμάτησαν οι κάτοικοι υποκινούμενοι από δημοτικούς συμβούλους ).

5.  Στην ιστοσελίδα του δήμου υπάρχει δελτίο τύπου με ημερομηνία 10-2-2015 σχετικά με την επίσκεψη αντιπροσωπείας της πρεσβείας της Παλαιστίνης στον δήμο μας όπου πρόσφεραν τρόφιμα και φάρμακα για τις ανάγκες του δήμου μας. Γνωρίζουμε όμως ότι ο δήμαρχος Χεβρώνας ζητάει βοήθεια για τον παλαιστινιακό λαό. Δεν είναι αυτό αντίφαση; ( Είμαστε αδελφοποιημένοι με την Ιεριχώ, συμβολική πράξη από τη μεριά της πρεσβείας, θα κάνουμε και εμείς το ίδιο στα πλαίσια σχετικών εκδηλώσεων. Έχουμε στείλει κοντέινερ με φάρμακα και εξοπλισμό για την Παλαιστίνη).

6. Ψήφισμα Α.Σ.Ι. για την καταδίκη υψηλόβαθμων στελεχών της Χρυσής Αυγής που είχαν επιτεθεί σε συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης και μελών της “ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.” καθώς και σε μέλος του τοπικού διδασκαλικού συλλόγου σε περιοχή του δήμου μας. ( Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αρχικά δεν ήθελε να συζητηθεί καθώς όπως είπε έχουμε βγάλει στο παρελθόν ανάλογα ψηφίσματα. Στη συνέχεια μπήκε σε ψηφοφορία και δεν εγκρίθηκε καθώς δεν το στήριξαν οι παρατάξεις της Δημοτικής Αρχής και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ).

7 Σε σχολικές μονάδες του δήμου μας όπου η σύμβαση των καθαριστριών προβλέπεται από το ΕΙΝ οι καθαρίστριες προσέρχονται στα σχολεία μετά τις 2μμ με αποτέλεσμα να μην καθαρίζονται τα σχολεία από τις 8πμ μέχρι τις 2μμ με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την υγεία των μαθητών. Αποτέλεσμα οι ίδιοι οι γονείς να αναλαμβάνουν δράση για τον καθαρισμό των σχολείων είτε εθελοντικά είτε επί πληρωμή. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε όλες οι σχολικές μονάδες να έχουν καθαρίστρια καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας τους-8πμ ως 4μμ-όπως συμβαίνει με τα σχολεία που έχουν μόνιμες καθαρίστριες. (Δεν απαντήθηκε).

8.  Θα γίνουν φέτος τα σχολικά πρωταθλήματα; Αν ναι, σε ποια αθλήματα, ποιο θα είναι το κόστος, τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει; Είναι κοινή ομολογία ότι είναι επιτυχημένος θεσμός. Προτείνουμε να γίνει συνάντηση εκπαιδευτικών και γυμναστών των σχολείων με τους αρμόδιους φορείς του δήμου προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις που θα συνεισφέρουν στη βελτίωση της οργάνωσης. (Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση, δεκτή η πρόταση για τη συνάντηση, άλλωστε έχουν γίνει παρόμοιες συναντήσεις, να βοηθήσουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις).

Δηλώσαμε παρών και δεν ψηφίσαμε την έγκριση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου στο πλαίσιο της κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2015-2019. Τους λόγους εξήγησε ο Πάνος Κουτσιανάς στην παρακάτω τοποθέτησή του:

“Το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο το βάζετε εσείς, είναι ασάφεια και όχι δημιουργική, δεν υπάρχει προϋπολογισμός ούτε αναφορά στις πηγές άντλησης κονδυλίων, δεν υπήρξε απολογισμός του προηγούμενου σχεδιασμού(2010-2014), δεν υπάρχουν κριτήρια. Χαιρετίζουμε την πρόθεση να επαναξιολογήσετε τη στάση σας με τα ερωτηματολόγια και τις συνελεύσεις ανά γειτονιά. Στης αρχή της θητείας του δημάρχου έγιναν κάποια βήματα, αλλά μετά περάσαμε σε συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης. Σε έναν δήμο ουσιαστικά ενεργό στην καθημερινότητα των δημοτών με έργα και δράσεις απαραίτητα για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της πόλης μιλάτε για ποδηλατοδρόμους. Οι περισσότεροι ποδηλάτες δε χρησιμοποιούν τον υπάρχοντα ποδηλατόδρομο, ρωτήστε τους ποδηλάτες Ιλίου να σας μιλήσουν για τις κακοτεχνίες του, δεν τους ρωτήσατε πριν τον φτιάξετε, σε κάθε δυνατή βροχή μετατρέπεται σε κωπηλατοδρόμιο. Το κόστος του δεν ανταποκρίνεται στην αξία χρήσης του. Σε έναν Δήμο κοινωνικής ανάπτυξης και συνοχής, της εκπαίδευσης, της πολιτιστικής ανάπτυξης και της αθλητικής δράσης όπως λέτε, δώσατε 500.000 ευρώ σε μια χρονιά για εκδηλώσεις που δε συμμετείχαν οι δημότες και που όπως λένε διάφορα δημοσιεύματα άφησαν οσμές σκανδάλων. Σε έναν Δήμο που προωθεί την τοπική ανάπτυξη όπως λέτε δεν υπάρχουν οι ρήτρες που να διασφαλίζουν τη μη απαλλοτρίωση του περιβάλλοντος ούτε σχέδιο αστικής παρέμβασης. Σε έναν Δήμο σύγχρονο και αποτελεσματικό έχετε εξασφαλίσει όχι τη συμμετοχή των δημοτών στη λήψη αποφάσεων αλλά στο να βλέπουν τις αποφάσεις σας. Χρειάζεται επαναξιολόγηση της στάσης σας, δε θα ψηφίσουμε τον προτεινόμενο σχεδιασμό, θα δηλώσουμε παρόντες”.

Στο θέμα της πίστωσης και διάθεσης ποσού 50.000 ευρώ για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων ρωτήσαμε ποιο χρονικό διάστημα αφορά. Απαντήθηκε ότι αφορά την περίοδο από 1-5-2015 ως 31-12-2015.

Στο θέμα συμμετοχής της Δημοτικής Αρχής σε πιλοτικό πρόγραμμα (Αμφικτυονία) που σχετίζεται με το ίδρυμα Νιάρχου δε συμφωνήσαμε και δεν το ψηφίσαμε δηλώνοντας παρόντες.

Στο θέμα χορήγησης ποσού 10.000 ευρώ για την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του δήμου μας δηλώσαμε παρόντες και δεν το ψηφίσαμε γιατί όπως εξήγησε ο Πάνος Κουτσιανάς δεν έχουμε κάτι με τη θεατρική ομάδα, άλλωστε ψηφίσαμε προηγουμένως την ακύρωση της απόφασης για το συγκεκριμένο θέμα, έχει προσφέρει πολλά στην πόλη μας και από άποψη βραβείων αλλά και ποιότητας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προέρχεται από την ομάδα αυτή, δεν έχουμε θέμα με τη θεατρική ομάδα και τον σκηνοθέτη της, έχουμε θέμα με την καθυστέρηση που είναι στα όρια της απευθείας ανάθεσης, θέλουμε τους διαγωνισμούς.

Στο θέμα της επιχορήγησης των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών με έπιπλα, ρούχα και άλλο εξοπλισμό ρωτήσαμε αν οι προτάσεις αυτές υποβάλλονται από τους εργαζομένους στους σταθμούς. Απαντήθηκε ότι υποβάλλονται από την οικονομική υπηρεσία του δήμου.

Τέλος ψηφίσαμε τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης αλλά και όσα ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης.