19/2/2015: Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ερωτήσεις και τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων του Αριστερού Σχήματος Ιλίου.

Στην παραπάνω συνεδρίαση υποβλήθηκαν προς τη Δημοτική Αρχή οι παρακάτω ερωτήσεις (σε παρένθεση οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής ):

1) Όπως πληροφορούμαστε από τα διαφημιστικά αεροπανό -που έχουν στοιχίσει 30.000 ευρώ- στο δήμο μας γίνονται δωρεάν ιατρικές εξετάσεις. Δε ρωτάμε για τα χρήματα της διαφήμισης -καλώς γίνεται η διαφήμιση- αλλά το πόσες τέτοιες εξετάσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Πληροφορούμαστε ότι υπάρχει λίστα αναμονής και δεν εξυπηρετούνται όλοι οι δημότες και κυρίως όσοι είναι άνεργοι. Όσον αφορά τις καρδιολογικές εξετάσεις δεν έχουν εξυπηρετηθεί τα ραντεβού του Γενάρη ενώ όσον αφορά τις οφθαλμολογικές εξετάσεις δεν έχουν εξυπηρετηθεί τα ραντεβού του Φλεβάρη. Υπάρχει μόνο ένας οφθαλμίατρος; ( Η διαδικασία γίνεται με ραντεβού σε μηνιαία βάση, υπάρχει συνεργασία με δημόσιους φορείς και νοσοκομεία, είναι μεγάλη η συμμετοχή των δημοτών, κρατείται σειρά προτεραιότητας ).

2) Στο κοινωνικό παντοπωλείο συμμετέχουν όσοι δημότες έχουν εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ. Προτείνουμε να ανέβει στα 12.000 ευρώ. (Θα θέλαμε το όριο να πάει στα 24.000 ευρώ. Παράλληλα όμως κάνουμε και υπολογισμούς και δίνουμε μέχρι εκεί που αντέχουμε. Δίνουμε σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Μακάρι η πολιτεία να μας δώσει περισσότερα χρήματα. Αγωνιζόμαστε για αυτό. Αν η πολιτεία βάλει τους δήμους να βάλουν χαράτσια στους δημότες θα γίνει επανάσταση. Η αρμόδια αντιδήμαρχος δεν μπορεί μόνη της να ανεβάσει το όριο εισοδήματος ).

3) Επαναλαμβάνουμε την ερώτηση γιατί καθυστερεί η αποκατάσταση της κακοτεχνίας στη Φλέβα που εγκυμονεί κινδύνους για νέες καταστροφές ενόψει νέας κακοκαιρίας. ( Δεν απαντήθηκε ).

4) Ως εκπρόσωπος του δήμου στο σχολικό συμβούλιο ( Πάνος Κουτσιανάς ) του 7ου νηπιαγωγείου παραβρέθηκα εκεί ύστερα από σχετική πρόσκληση εκπαιδευτικών και γονέων. Έχουν απευθυνθεί και στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α/θμιας Εκπαίδευσης χωρίς ανταπόκριση. Θα διαβάσω μια σειρά 10 αιτημάτων για ικανοποίηση προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νηπιαγωγείο.

Εδώ έγινε προσπάθεια από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να μην αναγνωστούν τα προβλήματα χωρίς όμως επιτυχία. Επικαλέστηκε τον χρόνο και ότι αν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι έλεγαν τα προβλήματα των δημοτικών σχολείων στα οποία είναι εκπρόσωποι, το συμβούλιο δε θα τέλειωνε ποτέ. Κατά αρχήν είναι θετικό ότι ο πρόεδρος παραδέχεται ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στις σχολικές μονάδες. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί κάτι τέτοιο. Και ο ίδιος αλλά και ο Δήμαρχος δυσανασχετούν όταν μεταφέρονται σε συνεδρίαση προβλήματα των σχολικών μονάδων και έτσι δημοσιοποιούνται προς το κοινό. Αυτό πιστεύουμε ότι τους απασχολεί και όχι η έλλειψη χρόνου.

Ακολουθούν τα προβλήματα:

1. Η οροφή της σχολικής μονάδας στάζει όταν βρέχει. Σε έντονες βροχοπτώσεις (και φέτος ήταν πολλές) τα νερά που διαπερνούν την οροφή εισέρχονται και στον ηλεκτρολογικό πίνακα, με αποτέλεσμα να διατρέχουμε άμεσο κίνδυνο. Η στεγανοποίηση της οροφής κρίνεται επιτακτικό και άμεσο.

2. Εκτός της στεγανοποίησης, υπάρχουν και σημεία της οροφής που χρήζουν άμεσου ελέγχου και επισκευής ή αντικατάστασης γιατί ίσως να έχουν αποκολληθεί μερικώς ή να έχουν υγροποιηθεί σε τέτοια βαθμό που σε επόμενη έντονη βροχόπτωση να αποκολληθούν πλήρως, με κίνδυνο ατυχήματος.

3. Να καλυφθούν οι πλάκες Καρύστου που καλύπτουν σημαντικό χώρο του προαύλιου χώρου με προστατευτικό δάπεδο, ώστε να μην διατρέχει κανένας κίνδυνος σοβαρού χτυπήματος για τα νήπια την ώρα που έχουν τις όποιες δραστηριότητες στο προαύλιο χώρο.

4. Να δημιουργηθεί στέγαστρο υποδοχής στην εξώπορτα του Νηπιαγωγείου ώστε να είναι πιο εύκολη η αναμονή από τους γονείς.

5. Οι σωληνώσεις στα καλοριφέρ στάζουν.

6. Οι ανεμιστήρες στις οροφές των 2 αιθουσών χρήζουν άμεσης επισκευής γιατί τυχόν λειτουργία τους μπορεί να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

7. Το γκαζόν στο υπόλοιπο μέρος του προαύλιου χώρου χρήζει άμεσης συντήρησης.

8. Το πλαστικό δάπεδο εντός των δύο αιθουσών διδασκαλίας χρήζει άμεσης διόρθωσης ή μερικής αντικατάστασης.

9. Να τοποθετηθούν πύροι στις πόρτες και στα παράθυρα της σχολικής μονάδας για τη καλύτερη δυνατή ασφάλεια όλων μας.

10. Να εφοδιαστούμε ως σχολική μονάδα με εκπαιδευτικά παιχνίδια αλλά και αν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο παιχνίδια για την καλύτερη δυνατή δραστηριότητα των παιδιών στο προαύλιο χώρο.

( Σημαντικός ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων που είναι εκπρόσωποί μας στα σχολεία γιατί προλαβαίνουν ότι δεν προλαβαίνουμε εμείς. Δουλειά τους όμως να επικοινωνούν με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου μεταφέροντας τα προβλήματα και όχι να τα λένε στο δημοτικό συμβούλιο. Διαφορετικά τα προβλήματα δε λύνονται. Είναι λάθος η τακτική αυτή. Χτες ήρθε το έγγραφο του 7ου νηπιαγωγείου, επικοινωνήσαμε με γονέα του νηπιαγωγείου, άμεσα η τεχνική υπηρεσία πήγε εκεί. ξεβούλωσαν τις υδροροές, είδαν και τα υπόλοιπα προβλήματα που όμως δεν είναι τόσο τραγικά όπως παρουσιάστηκαν, μιλήσαμε και με την προϊσταμένη, δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των μαθητών, είδαμε από το ημερολόγιό μας ότι πέρσι τον Φεβρουάριο είχαμε παρόμοιο αίτημα, έγινε επίσκεψη της τεχνικής υπηρεσίας, δε διαπιστώθηκε κάτι επικίνδυνο, έχουμε 80 σχολικές μονάδες, προσπαθούμε για το καλύτερο ).

5) Γιατί δόθηκε παράταση σύμβασης προθεσμίας που αφορά τον καθαρισμό φρεατίων υδροσυλλογής; ( Συνηθίζονται οι παρατάσεις ).
Εδώ ο Πάνος Κουτσιανάς τόνισε ότι αν για την παράταση φταίει ο εργολάβος να μπουν ρήτρες διαφορετικά με τη μη έγκαιρη παράδοση ενός έργου υπάρχουν συνέπειες για τους δημότες.

6) Έγινε με απευθείας ανάθεση η φωτογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων του δήμου; ( Όχι ).

7) Έγινε με απευθείας ανάθεση η σκηνοθετική υποστήριξη της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας του δήμου μας για την πραγματοποίηση της θεατρικής παράστασης < Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης >; ( Όχι. Και ας ήταν στα όρια της απευθείας ανάθεσης ). Ο Πάνος Κουτσιανάς τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη θεατρική ομάδα, ίσα ίσα έχει προσφέρει μεγάλες επιτυχίες στον δήμο, αναγνωρίζουμε το ενδιαφέρον του αρμόδιου αντιδημάρχου, δε θέλουμε όμως παλιές πεπατημένες που άφησαν οσμή σκανδάλων σύμφωνα με δημοσιεύματα, θέλουμε να γίνεται διαγωνισμός. Δεν ψηφίζουμε το συγκεκριμένο θέμα.

8) Θέλουμε το κόστος και τον σκοπό συμμετοχής στη συμμετοχή του δήμου στη Διεθνή Έκθεση Ύδατος, Αποχέτευσης, Ανακύκλωσης, κ.λ.π. τον Απρίλιο στην Τουρκία. ( Γίνεται ανά 2 χρόνια στο Βερολίνο και ανά 2 χρόνια σε χώρα της Ασίας. Είναι ότι λέει ο τίτλος του. Οι σχετικές δαπάνες προβλέπονται από τον Καλλικράτη (ναύλα, διαμονή, διατροφή) για 2 μέρες. Θα συμμετέχει ο Δήμαρχος ( δεν μπορεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ) και ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας ). Δεν ψηφίσαμε το συγκεκριμένο θέμα.

Δηλώσαμε αποχή από τη συμπλήρωση της υπ αριθμ. 382/2014 ΑΔΣ (αναφέρεται στους δικαιούχους των οικογενειακών τάφων ).

Ο Πάνος Κουτσιανάς επιλέχτηκε να συμμετέχει στην επιτροπή προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου < Έκτακτες επεμβάσεις που απαιτούνται σε κτίρια στέγασης υπηρεσιών του δήμου >.

Ο Γιώργος Χρόνης επιλέχτηκε να συμμετέχει στη διαπαραταξιακή επιτροπή για τους κανόνες έκδοσης άδειας στάθμευσης ΑΜΕΑ για τα έτη 2015-2016.

Τέλος ψηφίσαμε όλα τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης αλλά και της εκτός ημερήσιας διάταξης.