29/1/2015: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2013

Την Πέμπτη 29-1-2015 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας όπου συζητήθηκε το παραπάνω θέμα.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Πάνου Κουτσιανά για το συγκεκριμένο θέμα:
“Μας λέει ο Δήμαρχος ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι πολίτες. Αυτό έχει ακυρωθεί από τη σημερινή διαδικασία αφού απουσιάζουν και οι πολίτες και οι φορείς. Για την άκαιρη συνεδρίαση δεν ευθύνεται η διοίκηση του δήμου αφού είναι θεσμοθετημένη. Ευθύνεται όμως στο ότι δεν έλαβε υπόψη της τις απόψεις των δημοτών για να διαμορφώσει το πρόγραμμά της το οποίο έφτιαξε μόνο με τους συμβούλους της στα διάφορα γραφεία. Τι δημοκρατία θέλετε πραγματικά; Εικονική ή πραγματική; Σέβομαι ότι δε θέλετε να υπερβείτε το θεσμικό πλαίσιο. Αν ζητούσατε τη γνώμη του κόσμου δε θα ήσαστε παράνομοι και όμως ούτε αυτό κάνατε.

Όσα μας δείξατε απόψε σε διαφάνειες είναι έργα που δεν έχουν γίνει. Ποδηλατοδρόμια, 8ο Γυμνάσιο, γηροκομείο κ.λ.π. Δεν προασπιστήκατε τον δημόσιο χαρακτήρα του Ι.Κ.Α. Ίσα ίσα ο δημοτικός σας σύμβουλος κ. Πατσούρης ως υποδιοικητής του Ι.Κ.Α. συναίνεσε στο κλείσιμο των παραρτημάτων σε όλη την Ελλάδα. Δεν ενδιαφερθήκατε να γίνει γραφείο κοινωνικής ασφάλισης στον δήμο μας. Μας λέτε ότι τα τροφεία των 50 ευρώ είναι ένα συμβολικό ποσό. Είστε στη λογική του πάρε δώσε. Θέλετε ανταποδοτική πολιτική στα προγράμματα του δήμου για να υπάρχουν σχέσεις εξάρτησης ανάμεσα στη διοίκηση και στους δημότες”.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Γιώργου Χρόνη για το ίδιο θέμα.
“Στον τομέα του αθλητισμού έχουμε να παρατηρήσουμε ότι δεν επαρκούν τα 2 κλειστά γήπεδα για τις ανάγκες των δημοτών μας. Αν και χρόνια υπάρχει στο πρόγραμμά σας η δημιουργία 3ου κλειστού γηπέδου κάτι τέτοιο δεν το έχουμε δει. Στο κλειστό της Πεταλούδας χρειάζονται επειγόντως παρεμβάσεις που αφορούν τη συντήρησή του και την ανακαίνισή του. Και τα ανοιχτά γήπεδα όμως δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε οι αθλητές των συλλόγων-ανάμεσά τους και μικρά παιδιά-να προπονούνται με ασφάλεια. Τι να πούμε όμως και για το κολυμβητήριο που για χρόνια ήταν στο πρόγραμμά σας αλλά τελικά παρέμεινε μακέτα και πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Μικρότεροι και γειτονικοί δήμοι, με μικρότερο ή και καθόλου αποθεματικό διαθέτουν κολυμβητήριο ενώ εμείς όχι. Αναγκαζόμαστε έτσι να γινόμαστε ζητιάνοι δεξιά και αριστερά για να καλύψουμε τις ανάγκες των δημοτών μας χωρίς αυτό να γίνεται εφικτό τις περισσότερες φορές.

Όσον αφορά τις σχολικές μονάδες της περιοχής μας από το 2010 ζητάμε επίμονα να αναλάβετε τις πάγιες ανάγκες τους( λογαριασμοί ΔΕΚΟ, θέρμανση ) ώστε να μπορούν τα σχολεία μας να λειτουργούν αξιοπρεπώς. Δυστυχώς δεν εισακουγόμαστε. Χρόνια λέγατε ότι θα χτίσετε το 8ο Γυμνάσιο με δικά σας έξοδα( το πιο σύγχρονο σχολείο λέγατε πανελλαδικά ) που τελικά θα γίνει-αν γίνει-με έξοδα του Ο.Σ.Κ. Σας ζητήσαμε τα χρήματα που είχατε προϋπολογίσει( 1.800.000 ευρώ ) να τα διαθέσετε για τις ανάγκες των υπόλοιπων σχολικών μονάδων της περιοχής μας. Όχι μόνο δεν τι κάνατε αλλά ούτε καν μας απαντήσατε.

Στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς εξακολουθείτε να ζητάτε τροφεία από τους γονείς τη στιγμή που σε άλλους δήμους αυτό δεν υπάρχει ή καταργείται. Προβάλλετε ως δικαιολογία ότι είναι απαίτηση των ίδιων των γονέων. Αυτό στερείται σοβαρότητας λόγω της εποχής που ζούμε εκτός και αν στο Ίλιον δεν έχει φτάσει ακόμη η οικονομική κρίση”.

Η συζήτηση τελείωσε χωρίς ψηφοφορία αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.