18/12/2014: Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στην παραπάνω συνεδρίαση ως Αριστερό Σχήμα Ιλίου θέσαμε τις παρακάτω ερωτήσεις (σε παρένθεση οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής ):

1) Προτίθεται η Δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει την απόφαση της Περιφέρειας για χορήγηση κονδυλίων για την επανασύνδεση του ρεύματος; ( Στο παρελθόν μας αντιμετωπίζατε υποτιμητικά όταν μιλούσαμε για έξυπνους μετρητές, οικογένειες που χρωστούν πολλά στη ΔΕΗ-όχι όλες- έχουν ανεξέλεγκτη συμπεριφορά, έχουμε δει χρωστούμενα μέχρι και 3.000 ευρώ, οι έξυπνοι μετρητές θα βοηθούσαν οικογένειες για τις βασικές τους ανάγκες, η Περιφέρεια το προσδιόρισε σε 10κιλοβατώρες μέσο όρο, εμείς-μιλάμε για ηλεκτρική κουζίνα, φως, θερμοσίφωνα- το είχαμε υπολογίσει σε 20κιλοβατώρες, θα πλήρωνε ο Δήμος, επανασυνδέσαμε ρεύμα σε οικογένειες, η πολιτεία έχει φροντίσει για κοινωνικό τιμολόγιο, ακολούθησε η Περιφέρεια, δυστυχώς οι αρμόδιοι φορείς δε γνωρίζουν βασικά ζητήματα των οικογενειών όπως π.χ. όταν ο μετρητής είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη, πάντως αυξάνονται τα προβλήματα και όχι μόνο με τη ΔΕΗ ).

2) Να μας δώσετε μια αναλυτική εικόνα για το σε πόσα άτομα έχουν δοθεί χρήματα για οικοσυσκευές και σε πόσα εκκρεμούν όσον αφορά το θέμα των πλημμυρών. ( Άμεσα αντέδρασε ο Δήμος, φιλοξενήθηκαν πληγέντες σε ξενοδοχεία, δημιουργήθηκαν επιτροπές ελέγχου, τα βοηθήματα και οι αποζημιώσεις για τις οικοσυσκευές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί εκτός ελαχίστων περιπτώσεων λόγω επανελέγχου, σε άλλο δήμο με παρόμοια προβλήματα δεν υπάρχει καμιά πρόοδος από το 2012, υπήρξαν καταγραφές από την πυροσβεστική, κάναμε και δικές μας τεχνικές εκθέσεις ώστε να αποζημιώσουν και άλλοι φορείς όπως η Περιφέρεια για επαγγελματικούς χώρους, η πολιτεία με κοινή υπουργική απόφαση για χώρους που δεν προβλέπει η νομοθεσία).

3) Τι έχει γίνει με τη μελέτη της Ζωοδόχου Πηγής για τις πλημμύρες; ( Έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να ανατεθεί σε ειδικό γραφείο, έχουμε ζητήσει άδεια από τις αρχές, έχει γίνει από το γραφείο σχετική προεργασία, δίνουμε προτεραιότητα στη Ζωοδόχο Πηγής, θα εντάξουμε και άλλες περιοχές του δήμου ).

4) Για ποιο λόγο η θεατρική ομάδα <Ονειροβάτες> αδυνατούν να κάνουν τις πρόβες τους στον χώρο που είχαν; Για ποιο λόγο αλλάχτηκε η κλειδαριά χωρίς να ειδοποιηθούν σχετικά; ( Η αίθουσα δε λειτουργεί λόγω εργασιών, είχαμε έρθει σε επαφή, τους εξασφαλίσαμε άλλο χώρο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ).

5) Σε προηγούμενο Δ.Σ. σας είχαμε προτείνει τη μετονομασία κάποιου δρόμου ή κάποιας πλατείας με την ονομασία < Κώστας Κοκκώνης> προς τιμή του συμπολίτη μας που υπήρξε παράδειγμα λαϊκού αγωνιστή. Δε μας απαντήσατε. Τι θα κάνετε τελικά; ( Δεν απαντήθηκε ).

6) Έχουμε κάνει γραπτό αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία να μας απαντήσετε σε ποια σχολεία έχουν επιμεριστεί οι έκτακτες σχολικές επιχορηγήσεις την τελευταία 5ετία. Δεν έχουμε λάβει απάντηση. Γνωρίζετε κάτι για το θέμα; ( Δεν απαντήθηκε ).

7) Στη διαγραφή προστίμων-σελ 4 α/α 9- η συγκεκριμένη επιχείρηση βρίσκεται στο πάρκο <Αντώνης Τρίτσης>; ( Δεν απαντήθηκε ξεκάθαρα ).

8) Πού βρίσκονται οι αίθουσες που παραχωρεί ο ΟΕΚ-ΟΑΕΔ; Πώς θα χρησιμοποιούνται; ( Αφορά αίθουσες ΚΑΠΙ, πολιτισμού, πολλαπλών χρήσεων ).

9) Όσον αφορά την προμήθεια των χριστουγεννιάτικων δώρων για φιλοξενούμενους ιδρυμάτων από πού θα γίνει η αγορά, με τι κριτήρια, ποιοι συμμετέχουν στην απόφαση; ( Να δείτε τη μελέτη της κοινωνικής υπηρεσίας ).

10) Όσον αφορά τις πιστώσεις ΣΑΤΑ έτους 2012 για το κλειστό γήπεδο <Κακούρης> θεωρούμε υψηλό το ποσό για αλλαγή φωτιστικών. Γιατί από το 2012; ( Τώρα πήραμε την πίστωση. Αν θεωρείτε υψηλό το ποσό ελάτε να το διαπιστώσετε ο ίδιος ).

11) Καλύφτηκα από την ερώτηση δημοτικής συμβούλου για υπέρογκο ποσό όσον αφορά την προμήθεια στεφανιών. Να μειωθεί. ( Ποτέ δε χρησιμοποιείται ολόκληρο το ποσό ).

Δεν ψηφίσαμε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικ έτους 2014. Συμφωνούμε με τις αναμορφώσεις που έχουν να κάνουν με τις αποδοχές των εργαζομένων, αλλά δεν μπορεί μέσα στην αναμόρφωση να εγκρίνεται αύξηση δαπανών για ανακοινώσεις στον τύπο, που αποσκοπούν στη διαφήμιση της Δημοτικής Αρχής και όχι της πόλης μας.

Δεν ψηφίσαμε την αναπροσαρμογή των τελών κοινόχρηστου χώρου για τους εξής λόγους:

α) Δεν μπορεί να αυξάνονται τα τέλη έστω και λίγο σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

β) Δεν υπάρχει πρόνοια για τον έλεγχο της χρήσης κοινόχρηστων χώρων όπως σε πεζόδρομους στο κέντρο όπου γίνεται αλόγιστη χρήση τραπεζοκαθισμάτων με συνέπεια να μην υπάρχει η προβλεπόμενη προσβασιμότητα για τη διέλευση των πεζόδρομων ειδικά για τους ΑΜΕΑ συμπολίτες μας. Θα πρέπει να προκρίνουμε τη λελογισμένη χρήση. Θα βοηθήσει ο έλεγχος και η μείωση των τελών επειδή διαφορετικά ωθείται ο επιχειρηματίας στην αλόγιστη χρήση των τραπεζοκαθισμάτων. ( Δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος ότι λαμβάνει υπόψη του τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, θα γίνει σχετική διαβούλευση ανάμεσα στον δήμο, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους επιχειρηματίες του δήμου ).

Δεν ψηφίσαμε την πίστωση 5.000 ευρώ για πνευματικά δικαιώματα στην ΑΕΠΙ καθώς τον θεωρούμε μονοπωλιακό θεσμό που δεν έχει λόγο ο Δήμος να πληρώνει σε αυτούς για τα πολιτιστικά δρώμενα. ( Αίσθηση προκάλεσε η στάση του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Μπατσή που προσπάθησε να μας εμφανίσει ότι δεν ξέρουμε τι ψηφίζουμε και ενώ μάλιστα είχαμε περάσει σε άλλο θέμα συζήτησης. Ενημερώνουμε τον συνάδελφο ότι:

α) Ψηφίζουμε ως παράταξη και όχι ως πρόσωπα τα θέματα του συμβουλίου.

β) Δεν είναι η πρώτη φορά που κρατά παρόμοια στάση.

γ) Του υπενθυμίζουμε ότι αντιπολίτευση οφείλει να κάνει στη Δημοτική Αρχή που υπηρέτησε πιστά για πολλά χρόνια και όχι στην παράταξή μας ).
Δηλώσαμε αποχή στις ρυθμίσεις θεμάτων διοικητικής πράξης παραχώρησης δικαιώματος οικογενειακών τάφων και χρεώσεις αυτών. Η παράταξή μας δεν έκρινε σκόπιμο να τοποθετηθεί στην πρωτολογία αφού ήθελε να ακούσει τις απόψεις των κατοίκων, της νομικής υπηρεσίας του δήμου αλλά και του Δημάρχου. Ζητήσαμε να τοποθετηθούμε στη δευτερολογία αλλά δε μας το επέτρεψε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με το επιχείρημα ότι αφορά μόνο τους επικεφαλής και επειδή ο δικός μας απουσίαζε-λόγω ασθενείας- δεν είχαμε το δικαίωμα. Στο παρελθόν όμως σε παρόμοιες περιπτώσεις έδωσε το δικαίωμα να γίνουν δευτερολογίες από άλλες παρατάξεις όταν απουσίαζαν οι επικεφαλής. Άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Όταν του το επισημάναμε μας απάντησε ότι θα τηρήσει από εδώ και πέρα τον κανονισμό και αν δε μας αρέσει να του κάνουμε μήνυση. Τα συμπεράσματα δικά σας. Χαρακτηρίζουμε θετική τη στάση του Κωνσταντίνου Κάβουρα που ζήτησε από τον πρόεδρο να μας επιτραπεί να μιλήσουμε. Στο συγκεκριμένο θέμα πιστεύουμε ότι όλοι οι πολίτες είτε είναι δημότες είτε όχι, είτε γηγενείς είτε όχι, είτε πλούσιοι είτε φτωχοί, είτε από τζάκι είτε από φουφού έχουν τα ίδια δικαιώματα τόσο στη ζωή όσο και στον θάνατο.